Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprzęgło do Audi A4 B6 1.9 TDI AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie ciezki temat. A4 b6 1.9 Avf. Kiedys byla skrzynia multitronic. Teraz jest 5 biegowy manual.  Powoli zaczyna sie slizganie sprzęgła. Nigdzie nie moge znaleźć informacji jakie sprzęgło do tej skrzyni. Wszedzie jest opis, ze skrzynia 6 biegow. Czy zostaje tylko wyjecie sprzegła i szukanie po numerach? Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Bo AVF oryginalnie nie wychodził ze skrzynią manualną 5 biegową tylko 6 biegową.

Aktualnie można powiedzieć że posiadasz AWX, to samo co AVF tylko że skrzynia manualna 5 biegów.

Wyciągnij sprzęgło i sprawdź średnice. 230mm = AWX, 240mm = AVF.

Edytowane przez P.Wiśnia
Opublikowano (edytowane)

Wlasnie nie wiem czy awx, gdyz na wlepce pod kanapa jest avf i w komorze silnika kolo podszybia tabliczka i tez avf. Dzwona nie miala.  Czeski film normalnie.  Zostaje tylko rwanie sprzegla.  Ogólnie samochod wzialem od szwagea. On ja mial 10 lat i nie bylo problemow z silnikiem. Moze przy okazji zmiany skrzyni zmienili tez silnik na awx? Tylko jak to sprawdzic bez wyjecia go. 

Edytowane przez bunio546
Opublikowano
Cytat

Kiedys byla skrzynia multitronic. Teraz jest 5 biegowy manual.

Skrzynia 5 biegowa była połączona z silnikiem AWX.

Silniki AWX oraz AVF są takie same.

Różnią się tylko skrzynią.

Opublikowano

Reasumując do Avfa nie da sie spiac ze skrzynia 5 biegow tak? To jakas rzeba musi byc. 

Opublikowano
Teraz, bunio546 napisał(a):

Reasumując do Avfa nie da sie spiac ze skrzynia 5 biegow tak? To jakas rzeba musi byc. 

Nigdzie tak nie napisałem.

Do AVF bez problemu zamontujesz skrzynie 5 biegową.

AWX = AVF, tylko skrzyniami się różnią.

Mocowania, śruby itp są takie same.

Opublikowano

Dzieki za info😉 moze jakbym jakos odczytal oznaczenie skrzyni to dopasowalbym sprzeglo. Narazie samochod jest mi potrzebny do jazdy.