Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy komunikacji modułu komfortu oraz modułu tylnych lewych i prawych drzwi w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od dłuższego czasu w moim audi borykam się z problemami z elektryką np.jak otworze bagażnik(tylko z pilota bo otwieranie z klapy nie działa) to na fisie pokazuje że mam otwarte tylne drzwi a tak naprawdę są zamknięte lub miganie kierunkowskazami gdy zamknę samochód i od dłuższego czasu muszę naciskać górny przycisk w boczku drzwiowym żeby tak się nie działo.Dzisiaj przebadałem auto vcds-em i wyszły błędy komunikacji z modułem komfortu i modułami tylnych drzwi i jeszcze z kluczykiem.Jeszcze wcześniej myślałem że to wiązka ale sprawdziłem miernikiem i wszystko jest ok.Zamek bagażnika podmieniłem na inny ale nadal jest tak samo.Biorąc pod uwagę że jak otworze prawe tylne drzwi fis zaczyna szaleć więc to może moduł w drzwiach powoduje zwarcie na can-ie i samochód zaczyna się tak zachowywać?.Proszę o pomoc pozdrawiam

Log.txt

Opublikowano

Wygląda na problem z modułem komfortu, w skanie który wysłałeś niema nawet o nim mowy.

Jak nie masz tylnych szyb w prądzie to tylne drzwi są sterowane z modułu komfortu bez pośrednictwa modułu szyby.

Uszkodzony/wadliwy moduł odpowiada za błędy w liczniku. 

Przerwany przewód głośnika:

Cytat

00852 - Głośnik(i); przód 
36-10 - Przerwa w obwodzie - Sporadyczny

Złe kodowanie radia zmień na 01004:

Cytat

01300 - Sterownik systemu nawigacji z napędem CD (J401) 
            49-10 - Brak komunikacji - Sporadyczny
00857 - Zmieniacz płyt kompaktowych (R41) 
            49-00 - Brak komunikacji
00858 - Połączenie między wyjściem sygnału ZF (pośr.cz.) radia a wzmacniaczem antenowym 
            36-10 - Przerwa w obwodzie - Sporadyczny

Edytowane przez P.Wiśnia

Opublikowano

Zamiast najpierw wymieniać moduł komfortu, niech weźmie się za naprawę poprzerywanych przewodów w przelotce drzwi, najlepiej wszystkie drzwi sprawdzić pod kątem przerwanych lub uszkodzonych kabli.

Opublikowano
3 godziny temu, Langista napisał(a):

Zamiast najpierw wymieniać moduł komfortu, niech weźmie się za naprawę poprzerywanych przewodów w przelotce drzwi, najlepiej wszystkie drzwi sprawdzić pod kątem przerwanych lub uszkodzonych kabli.

Brak komunikacji po K-LINE, więc raczej nie uszkodzone kable.

Zwłaszcza że przy uszkodzeniu kabli CAN w przednich drzwiach, przestały by mu działać szyby i zamki.

A w tylnych drzwiach na korbkę, niema linii CAN. Więc zamek by nie działał oraz oświetlenie jeżeli jest.

Opublikowano
  • Autor

Błędy w radiu są spowodowane moim odłączaniem kostek z tyłu bo próbowałem zamontować taki moduł bluetooth ale nie działa stąd kodowanie złe a odnośnie modułu komfortu to rozebrałem i moduł cały skorodowany od środka to już wiadomo o co chodzi

Opublikowano
4 godziny temu, anonimowy_2246 napisał(a):

Błędy w radiu są spowodowane moim odłączaniem kostek z tyłu bo próbowałem zamontować taki moduł bluetooth ale nie działa stąd kodowanie złe a odnośnie modułu komfortu to rozebrałem i moduł cały skorodowany od środka to już wiadomo o co chodzi

Ja z opisu już wiedziałem że moduł do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

A jak mam odczytać kodowanie ze starego modułu? Vcds wyświetla brak odpowiedzi od sterownika i jaki moduł mogę wsadzić? Mam oznaczenie 8E0959433CB

Opublikowano

Kodowanie sam możesz ustalić. 

Napisz czy masz z tyłu korby, pakiet oświetlenia oraz czy masz alarm.

Opublikowano
  • Autor

mam korby z tyłu nie mam pakietu oświetlenia i alarm też mam a moduł już zamówiony