KeeerkU666 Opublikowano Niedziela o 09:12 Opublikowano Niedziela o 09:12 (edytowane) A4 B9 2.0 TDI DEUA Witam. W aucie padł padło turbo. Następstwo to DPF do czyszczenia całość oddana do porządnego warsztatu. Wydruk po czyszczeniu stan jak nowy. Usunięty olej oraz zabrudzenia. Szczelny parametry bdb. Założone nowe turbo. Wymienione sonda NOX i i cała reszta czujniki itd Egr Wymieniona nowa Odma wraz z podkładkami pod wtryskiwacze itd Serwis olejowy Wszystkie filtry Przewody od turbo Obudowa dolotu króciec dolotowy turbo Wcześniej wymienione intercoler, chłodnia wody oraz chłodnia klimatyzacji Auto odebrane wczoraj od mechanika jak sobie zdajecie sprawę mało to nie kosztowało. Auto na biegu jałowym PR są czuje idealnie pod względem kultury pracy żadnych błędów DPF adaptacja wszystko przeszło sprawnie. Pięknie wchodzi na obroty zero szarpania zamulenia itd jak dla nawet lepiej niż przed naprawą. Ale no właśnie ale... Zrobiłem tym autem 200tys km wiec jeżeli chodzi o dźwięk pracy silnika znam go bardzo dobrze. I tu właśnie jest problem. Podczas dodawania gazu słychać klekot gorszy niż w moim starym passacie czy audi a4 b6 1.9tdi Nie było tego auto pracowalo cicho i spokojnie a już po rozgrzaniu naprawdę było bardzo spokojnie i cicho. Teraz jest jak dla mnie tragedia. Klekot narastający wraz z obrotami jest po prostu masakryczny. Proszę pomóżcie coś. Mechanik ma wyjebane przecież jest Niedziela 😀 wiedział że mieszkam na stałe za granicą i w piątek już powinienem wracac auto miało być do czwartku wieczora zrobione odebrane w sobotę około godziny 12:00 Wrzucam dwa filmiki które nagrałem podczas jazdy. Nie jest to profesjonalne wideo ale ciężko nagrać coś podczas jazdy kierując itd Proszę o jakieś sensowne podpowiedzi może ktoś przechodzil przez to tak samo jak ja. Oczywiście zostaje dalej w PL i jutro 8:00 rano jestem u niego na decyzji co dalej... VID_20250601_072011.mp4 VID_20250601_071640.mp4 VID_20250601_071342.mp4 Edytowane Niedziela o 10:25 przez KeeerkU666 Więcej danych
Tomnik Opublikowano Niedziela o 11:34 Opublikowano Niedziela o 11:34 1 godzinę temu, KeeerkU666 napisał(a): Proszę pomóżcie coś. Rozumiem Twoją rozpacz, stan, w którym jesteś ale ...Liczysz na listę cosiów ? Przedstawiony tu opis i materiał audio/video nie może być podstawą do stawiania żadnych konkretnych diagnoz. Lista może być jedynie długa i zgrubna i zupełnie Ci nieprzydatna. Jeśli się da (wiem, nie jest to łatwe) poczekaj do poniedziałku na wizytę u mechanika, nic nie demontuj, nie narażaj się na "ale Panie ktoś tu już grzebał...", poczekaj do poniedziałku na wizytę u mechanika, wykonującego usługę. "Trochę" dziwne, że z takimi objawami dźwiękowymi, które nie są normalnymi, odebrałeś auto. Być może jest to błahostka (i tu nawet nie napiszę co przychodzi mi do głowy, dbając o Twoje dobro, aby nie kusiło demontować - patrz wyżej) ale i też, czego nie życzę, poważniejsza usterka.
Muskel1 Opublikowano Niedziela o 11:39 Opublikowano Niedziela o 11:39 (edytowane) Jak padło turbo miałeś rozpędzenie turbiny? Czy wirnik rurbiny pozostał cały czy poszły ułamki w dolot? Edytowane Niedziela o 11:40 przez Muskel1
KeeerkU666 Opublikowano Niedziela o 11:46 Autor Opublikowano Niedziela o 11:46 Tak. Auto jechał. Wirnik wpadł do dolotu. Ale tam go niema. Cały układ został wyczyszczony z wszystkiego i umyty do suchej blachy. Reszta nowa włącznie z Turbo. DPF i Kat wyprany i jest papier że jest stan jak nowy.
KeeerkU666 Opublikowano Niedziela o 11:48 Autor Opublikowano Niedziela o 11:48 Dźwięk jest centralnie nad nową odma. Nigdzie indziej tego nie słychać ani zboku ani z przodu z prawej tylko nad odma.
Muskel1 Opublikowano Niedziela o 12:45 Opublikowano Niedziela o 12:45 Czyli pewnie zmieliło wirnik...
Muskel1 Opublikowano Niedziela o 12:49 Opublikowano Niedziela o 12:49 Godzinę temu, KeeerkU666 napisał(a): Tak Tak co? Miałeś rozbieganie czy co masz na myśli pisząc tak?
KeeerkU666 Opublikowano Niedziela o 12:57 Autor Opublikowano Niedziela o 12:57 5 minut temu, Muskel1 napisał(a): Tak co? Miałeś rozbieganie czy co masz na myśli pisząc tak? Padło turbo ale turbo nie zdarzyło się rozbiegać bo zderzyłem zgasić silnik. Chmura dymu itd. Wirnik się urwał i leżał urwany w środku. Gdyby silnik się rozbiegal szukał byl drugiego a nie pakowal kasę w coś co nie przyniesie efektu. Nie mam wyjścia czekam jutro rano pod bramą u mechanika.
Rekomendowane odpowiedzi