Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Twardy pedał sprzęgła w Audi A4 B7 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej przychodzę z prośbą bo zaczynam się martwić o swoją a4 b7 3.0tdi quattro manual. Dałem mu lekko w palnik i w pewnym momencie pedał sprzęgła został twardy, auto lekko wbija biegi wszystko jest okej tylko mnie martwi czemu ten pedał stał się tak twardy, dodam że sprzęgło kpl zostało wymienione na nowe razem z dwumasą +/- 2tyś km temu ? Pomoże ktoś błagam bo auto jest mi bardzo potrzebne a boję się że padnie w trasie 

Opublikowano (edytowane)

Wysprzęglik ma swoje lata + po daniu w palnik, zwykłe sprzęgło skleja się z tarczą dociskową (dosłownie) stąd twardy pedał żeby to rozłączyć.

Edytowane przez Langista
Opublikowano
6 godzin temu, Langista napisał(a):

Wysprzęglik ma swoje lata + po daniu w palnik, zwykłe sprzęgło skleja się z tarczą dociskową (dosłownie) stąd twardy pedał żeby to rozłączyć.

Czyli wymiana wysprzęglika i będzie gitarka ?

Opublikowano

No nie do końca. Takie strzały ze sprzęgła ogólnie nie są zdrowe dla żadnych seryjnych podzespołów, zwłaszcza z momentem diesla. Ja bym odpuścił temat na Twoim miejscu i zwyczajnie ruszał z miejsca, inaczej bardzo szybko padną przeguby, potem półosie, za tym polecą poduchy silnika i skrzyni, na tulejach zawieszenia i sani kończąc.

Opublikowano
5 godzin temu, Langista napisał(a):

No nie do końca. Takie strzały ze sprzęgła ogólnie nie są zdrowe dla żadnych seryjnych podzespołów, zwłaszcza z momentem diesla. Ja bym odpuścił temat na Twoim miejscu i zwyczajnie ruszał z miejsca, inaczej bardzo szybko padną przeguby, potem półosie, za tym polecą poduchy silnika i skrzyni, na tulejach zawieszenia i sani kończąc.

Tylko ja nie strzeliłem z sprzęgła, tylko normalnie wrzuciłem wyższy bieg i potem jak zmieniałem to pedał był twardy, z miejsca ruszyć walnać z sprzęgła w quattro to zabójstwo napędu. Przerzutka z 3 na 4 bieg i potem już sprzęgło było twarde 😅

Opublikowano

A to w takim razie wysprzęglik do wymiany. Jak teraz jeździsz? Przy wymianie sprzęgła było sprawdzane jak wygląda łapa wysprzęglika i samo łożysko oporowe?

Opublikowano
5 godzin temu, Langista napisał(a):

A to w takim razie wysprzęglik do wymiany. Jak teraz jeździsz? Przy wymianie sprzęgła było sprawdzane jak wygląda łapa wysprzęglika i samo łożysko oporowe?

Łożysko wymienione łapa w super stanie była, teraz jak jeżdze to zależy jak mu się uwidzi raz jest wszystko okej a raz jest twarde, ale zamówilem pompkę pedału i wysprzęglik, a powiedz mi kolego czy muszę ściągać skrzynie żeby wymienić wysprzęglik ?

Opublikowano (edytowane)

Nie trzeba. Jest ciasno ale się da, poza tym wysprzęglik zakłada się po założeniu skrzyni (przy wymianie sprzęgła).

Trzeba tylko pamiętać aby odpowietrzyć wysprzęglik.

Edytowane przez Langista