Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z prawą częścią nawiewu w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, piszę ponieważ mam problem z klimatyzacją/nawiewem. Owszem nie chłodzi mi prawa strona grzeje cały czas, lewą działa trochę lepiej ma ogólnie różnicy 4/5 stopni ale to nie jest szaf ( w upalny dzień mając klimatyzację na LOW) nie jestem wstanie wogole schłodzić samochodu. Nie jestem mechanikiem posiadam tylko skan z OBD eleven pro. 

IMG_5391.png

Opublikowano

Ten błąd nie ma nic wspólnego z klimatyzacją. Jest on zapisany w sterowniku AdBlue. 

Poza tym wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie zdjęcia. 

Opublikowano

Rozumiem że muszę iść do mechanika i vcds użyć i wtedy jak będę miał to mam podesłać tak ? 

Opublikowano

Czy możesz odczytać ten plik ? Zrobiłem według Twoich zaleceń. 

OBDeleven_Log.txt

Opublikowano

Nie ma błędów wskazujących na jakieś usterki w układzie klimatyzacji. 

Kiedy ostatnio przeprowadzany był serwis klimatyzacji?

Opublikowano

Max rok temu ale może być ciut wcześniej, może być to wina czynnika że jest go za mało ? Jeżeli tak to dlaczego go brakuje ? Było za duże ciśnienie i część czynnika uciekła jeżeli tak to jak ? Ma jakiś zawór bezpieczeństwa przed wybucham lub tym podobnym ? 

Opublikowano

+ dwa dni temu sprawdziłem że miałem nieszczelny filtr chodzi mi że podrywa nie była zamknięta do końca, zamknąłem ją dokręciłem śrubami m5 i ogólnie ciąg się polepszył, też ogólnie zauważyłem że słabiej mi wieje. 

Opublikowano

Jeszcze jedno jak rozebrałem schowek żeby dostać się do pięciu silniczków krokowych wszystkie chodzą oprócz jednego tego najbliżej schowka co jest przy kolumnie A najbardziej odsłonięty najlepsze dojście jest do niego, nie ważne jak przekręcę cięło zimno i ustawię nawiewy on się wogole nie ruszą, ale jak odkręcę go i wtedy przekręcam klimatyzacja to zaczyna się ruszać, mam kilka kwesti że na sucho szuka położenia klapy druga że coś z klapką może być nie tak, ale chyba skan by to wykrył ? 

Opublikowano
25 minut temu, PoGoSs napisał(a):

druga że coś z klapką może być nie tak, ale chyba skan by to wykrył ? 

Byłby zapisany błąd w sterowniku 08.

Opublikowano
31 minut temu, PoGoSs napisał(a):

Max rok temu ale może być ciut wcześniej, może być to wina czynnika że jest go za mało ? Jeżeli tak to dlaczego go brakuje ? Było za duże ciśnienie i część czynnika uciekła jeżeli tak to jak ? Ma jakiś zawór bezpieczeństwa przed wybucham lub tym podobnym ? 

Nieszczelność w układzie prowadzi to utraty czynnika. Poza tym niewielka część czynnika zazwsze dyfunduje. Jedź na serwis klimy niech odessają i zważą ilość czynnika i w razie potrzeby uzupełnią po uprzednim upewnieniu się, że nie ma nieszczelności.

Opublikowano

Zrobiłem tak jak napisałeś. Umówiony już jestem w Audi niestety dopiero 28.07 dam znać co znaleźli.