Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Delikatnie cieknie olej z turbosprężarki w Audi A4 B6 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam mały wyciek oleju dosłownie kropla na kilka godzin na postoju.Wyciek ten sączy się na łączeniu węża do turbiny a dokładnie na wydmuchu doładowania z turbo. Widać na wężu sączenie a gdy zostawię na kilka godzin spada kropla.Czy ten typ tak ma ? Dzieje się to na rozgrzanym silniku 

Edytowane przez Kacper000
Opublikowano

Świadczy to o pewnym zużyciu turbiny oraz o braku szczelności układu dolotowego w tym miejscu. Po zimnej stronie raczej obudowy turbin nie pękają. Jak to jest faktycznie kropla na godzinę to możesz spróbować wymienić tą rurę albo dociągnąć / wymienić opaskę zaciskową. Większy wyciek zawali Ci intercooler. Generalnie ja bym obejrzał cały dolot w jakim jest stanie, sprawdź czy turbina ma jeszcze łopatki i czy nie jeżdżą już po obudowie. Auto ma już swoje lata więc zużycie w tych miejscach jest już bardzo prawdopodobne.

Opublikowano
6 godzin temu, RaThek napisał(a):

Świadczy to o pewnym zużyciu turbiny oraz o braku szczelności układu dolotowego w tym miejscu. Po zimnej stronie raczej obudowy turbin nie pękają. Jak to jest faktycznie kropla na godzinę to możesz spróbować wymienić tą rurę albo dociągnąć / wymienić opaskę zaciskową. Większy wyciek zawali Ci intercooler. Generalnie ja bym obejrzał cały dolot w jakim jest stanie, sprawdź czy turbina ma jeszcze łopatki i czy nie jeżdżą już po obudowie. Auto ma już swoje lata więc zużycie w tych miejscach jest już bardzo prawdopodobne.

Dzięki za pomoc sprawdzałem luz od strony tipa lecz jest w normie z tego co mi wiadomo te turbo było regenerowane