Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Akumulator w Audi A4 B9 2.0 TDI rozładowuje się raz w miesiącu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!

(Przepraszam za nieścisłości, jestem z Ukrainy i korzystam z tłumacza)
Cztery miesiące temu kupiłem Audi A4 B9 Allroad 2020. Około miesiąc po zakupie, pewnego ranka samochód nie otworzył się z pilota, tylko kluczykiem mechanicznym. Po zmierzeniu napięcia na akumulatorze, uzyskałem około 4-5 V. Akumulator był nadal oryginalny, więc stwierdziłem, że jest uszkodzony (zwarcie wewnętrzne) i wymieniłem go na nowy, Varta, o całkowicie odpowiedniej charakterystyce, i zarejestrowałem go przez VCDS. Około miesiąc później uzyskałem ten sam wynik – po około 20 godzinach postoju akumulator ma około 4-5 V. Akumulator został wymieniony ponownie około miesiąca później, ten sam problem.

Po tym przeprowadziłem kilka testów i ponownie zapoznałem się z wieloma informacjami. Skontaktowałem się również z elektrykami samochodowymi, którzy nie znaleźli żadnych usterek w moim samochodzie.
Prąd upływu wynosi 30-40 miliamperów w trybie uśpienia. Napięcie akumulatora praktycznie nie spada w nocy.
Z tego co rozumiem, problem polega na tym, że okresowo jedno z urządzeń wychodzi z trybu uśpienia i pobiera z akumulatora duży prąd (ponad 1 amper). Spośród stałych błędów, tylko jeden to U142100 – jednostka sterująca modułu połączeń alarmowych i modułu komunikacyjnego – brak komunikacji.

Powiedz mi, jak mogę zidentyfikować urządzenie, które pobiera z akumulatora akumulator z tak rzadką częstotliwością? Może mogę sprawdzić coś innego?

Opublikowano

Sterownik telematyki pewnie uszkodzony. 

Tutaj podobny temat i objawy.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję!

Spróbuję sprawdzić, które opony pozostają aktywne po zablokowaniu samochodu i dam znać, co z tego wyszło.

Grzebiąc w samochodzie, odkryłem również, że trzy niebieskie przewody u dołu tylnej szyby były przecięte. Nie znalazłem jednak odpowiedniej części przewodów, która powinna wchodzić do wiązki i dalej do samochodu.

Monitorując prąd upływu, zauważyłem, że utrzymuje się on na poziomie 30-40 mV, ale okresowo wzrasta do 160-170 mV na kilka minut. I spada do 30 mV po wyjęciu bezpiecznika AdBlue w bagażniku.

Edytowane przez Frost1712