Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi A4 B6 problem z ABS (G44)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu (około 1 roku) pojawia się kontrolka abs i esp na licznikach, wcześniej raz na miesiąc i kasowała się po zgaszeniu i zapaleniu samochodu, teraz pojawia się częściej, średnio raz, dwa razy na tydzień i nie zawsze od razu daje się usunąć ale po jakimś czasie sama znika. Odczytałem że błąd dotyczy prawego tylnego koła (G44) wymieniłem koronkę razem z całą piastą bo była skorodowana, nie pomogło. Wymieniłem czujnik ABS (Delphi) wystąpiły komplikacje przy odkręcaniu bo obrobiła się śruba ale udało się nawiercić, ale błąd znowu się pojawił.

Teraz pytanie, bo podczas nawiercania dziurka lekko zjechała w dół i nie jest idealnie przewiercona stara śruba montażowa tylko lekko niżej, czujnik oczywiście jest w oryginalnym otworze lecz przez to że dziurka jest z 3mm niżej czujnik musiał być lekko przekręcony w osi, czy może to wpłynąć na jego działanie? odległość od koronki a czujnikiem jest około 5mm, czujnik jest przykręcony śrubką z nakrętką z drugiej strony. Wiązka jest sprawdzona i wtyk przy sterowniku również, czy są jakieś inne pomysły? Z góry dziekuję. 

IMG_1299.JPG

Opublikowano

Te błędy nie wskazują na problem z pozycją czujnika. 

Możliwe przyczyny błędów: 

• uszkodzony czujnik (sprawdź rezystancje, między pinem 30 a 31 kostki sterownika ABS, powinna wynosić coś około 1.7-1.8 kΩ)
  • uszkodzona wiązka (sprawdź ciągłość)
  • uszkodzony sterownik ABS