Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana lamp na custom + Bi-LED w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Naprawiam przód po zderzeniu z sarną.

Mam plan aby wymienić lampy na te ze zdjęcia.

Firma Sonar. Lampy wyglądają na dość solidnie wykonane. I posiadają homologację co najważniejsze. Chce umieścić w nich 3 calowy bi-led. Nie znalazłem danych technicznych co do soczewki jaka w nich jest . Nie wiem czy nie zaopatrzyć się również w biled 2.5 cala by w razie czego mieć pod ręką gdyby 3 cale się nie mieściły. 

Próbował ktoś montować podobne lampy ? I ewentualnie przerabiać / modyfikować? 

Bi-ledy jakie sobie wypatrzyłem są z firmy autogamma i jak wspomniałem mają rozmiar 3 cali. Nie mam pojęcia również czy trzeba do tego kupić jakieś konwertery its... Docelowo będzie mi to robił mój mechanik tak czy tak ale chciałbym aby miał już wszystko niezbędne do modyfikacji.

Czy też lepiej kupić oryginalne bi-xenony i poddać je modyfikacji? 

Chciałbym do końca  tygodnia mieć już ogarnięte auto a z lampami muszę koniecznie zrobić porządek bo oryginalne halogeny to jest tragedia... 

Screenshot_20251009-125206.png

Edytowane przez nanosoft

Opublikowano
8 minut temu, nanosoft napisał(a):

I posiadają homologację co najważniejsze.

Jak wsadzisz tam to co planujesz, to już masz po homologacji...

Opublikowano
  • Autor

No ok pomijając już kwestie tej całej homologacji

Oczekuję bardziej technicznej porady. I ewentualnej opinii co do zaprezentowanych lamp. Czy miał ktoś z tym styczność. Oryginalne lampy i tak sobie zostawiam w razie czego. Nie wyrzucam. 

U mnie na mieście śmiga Audi na podobnych lampach a jako że mam okazję temat mnie mocno zaciekawił ale zastanawiam się jak technicznie to ogarnąć. 

W bi-xenony nie chce iść bo nie mam zderzaka z miejscem na spryski, naprawiam ten co mam. Stąd temat bi-ledów

Edytowane przez nanosoft

Opublikowano
20 minut temu, nanosoft napisał(a):

I posiadają homologację co najważniejsze. 

Ach to już jednak nie najważniejsze?

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Muskel1 napisał(a):

Ach to już jednak nie najważniejsze?

Lampy mają homologację, są na biledach. A ja chcę włożyć swoje bi-ledy które mają odrobinę więcej mocy i to tyle. Również posiadają homologację. 

Więc nie uważam żebym tracił homologację. Skonsultowałem to z diagnostą i powiedział że jeżeli wszystko posiada homologację i światło ma odpowiednią temperaturę barwy, nie oślepia, działa regulacja to będzie wszystko w porządku.

Opublikowano

Jak tylko otworzysz lampę i wsadzisz inne soczewki czy ledy, tracisz jomologację. Homologacja została wydana dla tej lampy tylko na zestawienie w niej obecne w czasie wydawania homologacji.

Opublikowano
  • Autor

Trochę nie rozumie 

To dlaczego w zwykłej halogenowej mogę kupić żarówkę dowolnego producenta włożyć i nikt z tego problemu nie robi? 

Z resztą to już mój problem i moje ryzyko. 

Opublikowano
4 minuty temu, nanosoft napisał(a):

Z resztą to już mój problem i moje ryzyko.

Uważam, że to nie jest tylko Twój problem. Jak sobe będziesz jeździł po własnym podwórku, to tak. W momencie jak wyjeżdżasz na drogę publiczną i walisz innym uszestnikom ruchu po oczach nielegalnymi przeróbkami, inaczej sprawa wygląda. Nie jestem w stanie zliczyć ile takich egoistów porusza się po drogach i wypala innym oczy.  Pomyśl nad tym, bo nie jesteś sam na drogach...

Opublikowano
  • Autor

No to chyba po to jadę ustawić lampy do diagnosty aby upewnić się, że właśnie nie "wypalam oczu".

Z resztą jak masz chwilę to obejrzyj ten filmik. 

Bo wczoraj na niego trafiłem i zaciekawiło mnie bardzo. Kolejny diagnostą który nie widzi w tym problemu. 

Autogamma biled ->

Fajnie, chciałbym lampy zrobić i jeździć bezpiecznie, nie oślepiać innych. Oczywiście, że tak.. ale też zauważyłem wiele nowych aut ma takie lampy fabryczne, że oślepiają jak cholera i widzisz co z tego że homologacja jest jak jednak po gałach dają. 

Opublikowano

To nie jest kwestia ustawiania i lini odcięcia. Takie druciarstwo to walenie po oczach bo strumień światła jest rozproszony.

Opublikowano
4 minuty temu, nanosoft napisał(a):

Kolejny diagnostą który nie widzi w tym problemu. 

Powinni go wywalić z pracy, bo nie ma na tym stanowisku nic do szukania, jeżeli tak uważa.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo ciekawe temat..

No ale od tego mamy to forum żeby dyskutować. 

Ok masz takie podejście i ja za to Cię szanuję chociaż osobiście się nie znamy. Nie mniej też chcę jeździć z komfortem dla innych uczestników ruchu i nie narażać się. 

Więc jakie masz podejście już abstrahując od tej homologacji. Załóżmy czysto teoretycznie, że są lampy jakieś tam XYZ. Mamy wykonaną modyfikacje na bi-led nawet takiej samej marki ale niech będą mocniejsze o X procent. Wszystkie badania wykazują, że światło, sposób w jaki święcą i inne parametry techniczne są prawidłowe i nikomu nie dzieje się krzywda po czym pojazd zostaje dopuszczony do ruchu. Nawet załóżmy już, że zostały wysłane do badania na jakąś ekspertyzę / do opinii biegłego.

Edytowane przez nanosoft

Opublikowano
6 godzin temu, nanosoft napisał(a):

Wszystkie badania wykazują, że światło, sposób w jaki święcą i inne parametry techniczne są prawidłowe

Jakie badania? Zrobione przez kogo? Wedle jakich norm?

Uzyskanie homologacji na lampę jest kosztownym i zawiłym procesem, dlatego próba uzyskania homologacji po przeprowadzonych modyfikacjach wykonanych przez jakieś pojedyńcze podmioty jest nierentowne i mija się z celem.