Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy zamków w module komfortu w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie bo już mi ręce opadają. Non stop mam jakieś głupie błędy w MK dotyczące zamków. Przelotki sprawdzone, zamki nowe, (w starych zamkach sprawdziłem mikrostyki i też są ok, ale kupiłem nowe zamki dla pewności), a błędy raz się pokazują raz nie (najczęściej "won't safe). Chciałbym sprawdzić ciągłość przewodów od kostki zamka do MK. Potrzebuje jakiś schematów lub czegoś podobnego ci by mi w tym pomogło.

Dodam jeszcze, że światło w środku, lampki pod fotelami oraz w drzwiach świecą tak jak mają świecić oraz na FIS jest informacja o otwarciu poszczególnych drzwi.

Ewentualnie może ktoś ma 100% sprawny zamek  np. lewy tył. Nie mam tylko problemów z prawem tyłem.IMG20251027170814.thumb.jpg.444ec522c7b92ad3c69f3777e5f2d936.jpg

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

Problem z linią can, masz te cienkie przewody w dobrym stanie w kostce po stronie kierowcy? Chodzi o moduł w drzwiach, może woda się tak dostała i zaśniedziało?

Opublikowano
  • Autor

psikałem wszystkie kostki "kontaktem", raczej żadnych uszkodzeń przewodów tam nie zauważyłem, ale już ciemno było. Dlatego najchętniej sprawdził bym ciągłość przewodów między poszczególnymi zamkami a MK, ale nie wiem które piny od zamków idą na piny MK

Opublikowano

W poradniku na elektryczne szyby zamiast korb będzie rozpiska, ewentualnie na oświetlenie nóg.

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, Langista napisał(a):

W poradniku na elektryczne szyby zamiast korb będzie rozpiska, ewentualnie na oświetlenie nóg.

Nie wiem czy dobrze interpretuje to co jest napisane w "montażu elektrycznych szyb", ale z tego wychodzi, że jak są korby to instalacja zamka dotycząca funkcji "safe" idzie przewodem bezpośrednio do kostki słupka. W sytuacji jak mam elektrykę szyb to jest to realizowane po szynie CAN i załatwia to moduł elektrycznych szyb (przez niego idzie sygnał CAN). Ale w takim wypadku wychodzi na to, że jak szyby, informacja o otwartych drzwiach, lampki drzwi itp. działają to sygnał CAN do nich dochodzi prawidłowo, następnie ten sygnał idzie dalej do zamka i zamykanie i otwieranie też realizowane jest przez CAN - a to u mnie działa. Czyli wychodzi na to, że winowajcą jest sam zamek (a nie dochodzący/niedochodzący sygnał CAN), który wymieniłem pół roku temu na nowy zamiennik - czy to znaczy, że zamiennik już szlag trafił po tak krótkim czasie?? 

Cytat

Kostka 20-pin w słupku B (instalacja pod tylne szyby w korbach)
Pin 1 – masa silniczków zamka (niebiesko/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 1)
Pin 2 – masa głośników (czerwono/żółty)
Pin 3 – aktuator zamka Safe (czerwono/szary) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 5)
Pin 4 – aktuator zamka (fioletowo/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 3)
Pin 5 – przełącznik stykowy zamka (zielono/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 4)
Pin 6 – x
Pin 7 – x
Pin 8 – x
Pin 9 – x
Pin 10 – x
Pin 11 – masa styku i aktuatorów zamka oraz lampek pakietu oświetlenie i iluminacji klamki (brązowy) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 6)
Pin 12 – zasilanie głośników (brązowo/żółty)
Pin 13 – zasilanie iluminacji klamki (szaro/niebieski)
Pin 14 – zasilanie lampek wsiadania i ostrzegawczej (szaro/żółty)
Pin 15 – zasilanie silnika zamka safe (biało/czerwony) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 7)
Pin 16 – zasilanie silnika zamka (czerwono/żółty) -> 8-pinowa, czarna kostka zamka (pin 2)
Pin 17 – x
Pin 18 – x
Pin 19 – x
Pin 20 – x

Cytat

Kostka 20-pin w słupku B (instalacja pod tylne szyby w elektryce)
Pin 1 – masa silniczka podnoszenia szyby (brązowy) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 1)
Pin 2 – masa głośników (czerwono/żółty)
Pin 3 – CAN Low (pomarańczowo/brązowy) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 5)
Pin 4 – x
Pin 5 – x
Pin 6 – x
Pin 7 – x
Pin 8 – x
Pin 9 – x
Pin 10 – x
Pin 11 – zasilanie silnika podnośnika szyby z bezpiecznika S280 pod MCE (czerwono/niebieski) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 6)
Pin 12 – zasilanie głośników (brązowo/żółty)
Pin 13 – zasilanie pozostałej elektryki z bezpiecznika 23 (czerwono/żółty) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 2)
Pin 14 – osobne połączenie sterownika drzwi z modułem komfortu (czerwono/szary) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 3)
Pin 15 – x
Pin 16 – x
Pin 17 – x
Pin 18 – x
Pin 19 – x
Pin 20 – CAN High (pomarańczowo/zielony) -> 10-pinowa, czarna kostka sterownika drzwi (pin 4)

Opublikowano

Zamiennik sam w sobie może podawać zły sygnał po can. Zamek sam w sobie będzie działać bo dla niego jest tak zrobione, że najprostsze instrukcje my wystarczą, sterownik jednak może być już bardziej wybredny. Dlatego też (niestety) szuka się albo Ori nowych, albo używanych sprawnych zamków, bo one mają elektronikę taką, jak trzeba. Co padło w starym zamku?

Opublikowano
  • Autor

w starym zamku raz na czas nie było info na fis i nie świeciła się lampka w środku - błędy podobne jak teraz won't safe/unlock.

ale rozebrałem już te stare zamki i przelutowałem ponownie piny przy mikrostykach i niby jak sprawdzam miernikiem przejścia z mikrostyków do wtyczki to jest ok

Edytowane przez Lukasz_mk2

Opublikowano

To może nie w zamkach problem a moduł zaczyna padać? Tam może jakieś zimne luty się zrobiły?

Opublikowano
  • Autor

piszesz o MK czy o module w drzwiach (podnośniku)??

Opublikowano

Moduł w drzwiach. Gdyby moduł komfortu miał problem to miałbyś problemy z odryglowaniem tych drzwi, podświetleniem itp.

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Langista napisał(a):

Moduł w drzwiach. Gdyby moduł komfortu miał problem to miałbyś problemy z odryglowaniem tych drzwi, podświetleniem itp.

a idzie to jakoś sprawdzić?

Opublikowano

Podmiana na inny 😅

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, Langista napisał(a):

Podmiana na inny 😅

A jeszcze takie pytanie, jakbym chciał sprawdzić ciągłość przewodów od kostki w słupku do kostki zamka miernikiem z brzęczykiem to przejdzie sygnał przez moduł drzwi czy nie??

Opublikowano

Teraz to dałeś zagwozdke.. nie pamiętam jak jest wiązka, czy idzie osobno wiązka zamka prosto do przelotki, czy wiązka zamka łączy się gdzieś w kostce modułu w drzwiach. Jak ta pierwsza opcja to można wyeliminować moduł w drzwiach, a zacząć patrzeć na moduł komfortu. Jak to a druga to raczej takiego przejścia nie będzie.

Opublikowano
  • Autor

No nic, jak będzie trochę cieplej albo jak zorganizuje garaż to będę musiał to sprawdzić

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze się tak zastanawiam, czy może błąd 01331 może powodować problem w pozostałych zamkach - czy byłoby to możliwe??

Opublikowano

Jak najbardziej, wyciągnij sobie całą wtyczkę z tej przelotki i dokładnie sprawdź przewody, na bank te cienkie będą poprzerywane.