Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błąd 65986 w Audi Q7 3.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Audi Q7 4M 2018r. z usa 3.0 tfsi 

Blad wyskakuje zaraz po zapłonie czy to odpalam auto czy tylko zaplon blad ciągle sie pojawia.

20251216_210804.jpg

Opublikowano

Co sie dzieje ?

Opublikowano
  • Autor

Czesc dziekuje za zainteresowanie 

Ogólnie zadnych innych bledow nie ma tylko ten blad sie pojawia podczas zaplonu nawet bez odpalania silnika.

Auto jest z usa, co to moze byc ?

Bardzo dziekuje za pomoc 

Opublikowano

Panel klimatyzacji z tyłu masz z wyświetlaczem?

Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem u siebie w pomiarach rzeczywistych w module 08 klimatyzacja ze wartości: Czujnik wilgotności powietrza wewnątrz-Względna wilgotność oraz Czujnik wilgotności powietrza wewnątrz-Punkt rosy - są niestabilne, raz pokazują wartości a raz nie, czy to jest normalne zachowanie

Screenshot_20251218_104045_Gallery.jpg

Screenshot_20251218_104026_Gallery.jpg

Opublikowano
  • Autor

Tak z tyłu mam z wyświetlaczem 

20251227_214200.jpg

Opublikowano

Szyba przednia była wymieniana?

Opublikowano
  • Autor

Nie nie była wymieniana.

Jedyne co bylo robione to lusterko wsteczne bylo wymieniane ale to w usa w serwisie jest taki wpis w carfax.

Auto bylo delikatnie stuknięte w tyl ale pęknięty zderzak posklejalem i założyłem oryginalny. Czasami byl blad pierwszego czujnika parkowania tyl ale docisnalem bezpieczniki i juz nie wraca, czasami raz na miesiac wyskoczy blad zamka pasażera chyba jest do wymiany ale jeszcze dziala to tak jeżdżę 

Screenshot_20251227_214834_Gallery.jpg

Opublikowano
  • Autor

Screenshot_20251227_215000_Gallery.jpg

Opublikowano
30 minut temu, emillio1983 napisał(a):

Jedyne co bylo robione to lusterko wsteczne bylo wymieniane

W Audi Q7 4M czujnik wilgotności powietrza wewnątrz (G260) jest zazwyczaj zintegrowany z czujnikiem deszczu/zmierzchu lub znajduje się tuż obok niego, w podstawie wewnętrznego lusterka wstecznego (przyklejony do szyby czołowej).

1. Problem z wtyczką/wiązką: Podczas wymiany wtyczka przy lusterku mogła nie zostać dopięta do końca ("nie kliknęła") lub piny są zaśniedziałe. 

2. Uszkodzony żel/montaż: Czujnik musi idealnie przylegać do szyby przez specjalną żelową podkładkę. Jeśli jej nie ma lub odchodzi, czujnik wariuje.

3. Uszkodzony przewód (LIN): Czujnik ten komunikuje się ze sterownikiem klimatyzacji linią danych (LIN). Jeśli przewód jest gdzieś "uszczypnięty" (np. pod podsufitką), może zwierać do masy.

38 minut temu, emillio1983 napisał(a):

Tak z tyłu mam z wyświetlaczem

A z kodowaniami ktoś coś nie namieszał przy konwersji z USA na EU?

Opublikowano
  • Autor

Ten czujnik przy szybie wymieniłem na nowy aso żel przylega idealnie jest nowy, wtyczki sprawdziłem sa wtykniete nawet podłączyłem kamere dedykowana gdzie podpina sie ta wiązkę i kamera dziala bez problemu ale blad byl także przed montażem kamery.

Punkt 3 jedynie moze gdzies to ale nie zauważyłem tam nic więcej 

Moze gdzies faktycznie masy braknie ??

A moze w lusterku jest problem, jak bylo wymieniane, moze powinno byc z kamerą wbudowaną oryginalnie a u mnie nie bylo kamery. Moze takie powinno byc:

Screenshot_20251227_222909_Opera.jpg

Opublikowano

Gdyby lusterko/czujnik był "zły" (np. wersja pod kamerę, której auto nie obsługuje, albo uszkodzona elektronika), to zazwyczaj błąd byłby stały. Miałbyś ciągle "Brak komunikacji" albo "Niewiarygodny sygnał".

Fakt, że wartości raz się pojawiają, a za chwilę znikają, wskazuje na problem fizyczny (stykowy), a nie na zły model części.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem 

Czyli ten blad nonsignal Climatronic nie jest związany z lusterkiem?

Opublikowano
14 minut temu, emillio1983 napisał(a):

Rozumiem 

Czyli ten blad nonsignal Climatronic nie jest związany z lusterkiem?

Błąd ma status "Sporadyczny" (Intermittent). Skoro panel działa, oznacza to, że komunikacja CAN/LIN nie jest przerwana całkowicie, ale "kuleje". Czasami pakiet danych nie dociera do głównego komputera.

Przyczyna: W autach z USA często zdarza się to przy słabym akumulatorze lub luźnej masie.

Opublikowano
  • Autor

Ok będę szukał przyczyny dam znac jak znajdę.

Akumulator mam nowy 95Ah 850A banner, może zmienić na większy 105Ah 950A bosch? W sumie tam oryginalny to byl 92Ah i tak byl w adaptacji wpisany 

Opublikowano

Ja zawsze montuje o parametrach z jakimi opuścił fabrykę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czesc Hugo

Co do tego bledu Climatronic no signal o kotry pytałem to sprawdziłem i co zostało wykluczone:

Masa / instalacja – sprawdzona

Akumulator / spadki napięcia – OK

CAN fizycznie – OK

Moduł Climatronic – brak błędów, poprawna praca

ODIS nie generuje test planu (brak usterki funkcjonalnej).

Kluczowa obserwacja:

Błąd pojawia się dokładnie w momencie wygaszania Virtual Cockpit

Zapłon wyłączony, drzwi otwarte, auto stoi

Tester (ODIS) podpięty – błąd wyskakuje idealnie w chwili gaśnięcia zegarów

Wygląda to na przejście Terminal 15 → post-run → pre-sleep

Wygląda na niespójność czasową w fazie usypiania sieci, gdzie BCM2 wykonuje ostatni polling CAN, a Climatronic przechodzi już w standby → zapis U1121 jako artefakt logiczny.

I mam pytanie:

Czy istnieje możliwość pośredniej modyfikacji timingu sleep / post-run:

przez Gateway (J533)

adaptacje BCM2

zachowanie diagnostyczne (tester wake-up)?

Czy różnice wersji SW (BCM2 / Climatronic / VC) mogą generować taki efekt?

Dziekuje za pomoc 

Opublikowano

1. Modyfikacja timingu przez Gateway (J533) i BCM2

W architekturze Audi Q7 (4M) parametry czasowe usypiania szyny CAN są zaszyte głęboko w logice Gatewaya i rzadko są wystawione jako otwarte kanały adaptacyjne.

Gateway (J533): Możesz sprawdzić kanały adaptacyjne związane z "Energy Management" oraz "Bus sleep delay". Istnieją tam parametry definiujące czas oczekiwania na przejście w stan Busruhe, ale działają one globalnie dla całej magistrali, a nie dla konkretnego węzła (Climatronic). Zmiana tych wartości jest ryzykowna – może prowadzić do nadmiernego drenażu akumulatora, jeśli sieć nie "zaśnie" poprawnie.

BCM2 (J393/J519): Tutaj warto poszukać ustawień dotyczących "Terminal 15 nachlaufzeit" (czas podtrzymania zacisku 15). Jeśli Climatronic "myśli", że T15 już zgasło, a BCM2 wciąż wykonuje polling diagnostyczny, powstaje właśnie taki artefakt.

Zachowanie diagnostyczne: Pamiętaj, że podpięty tester (ODIS) sam w sobie wymusza stan "Diagnosis Active", co sztucznie podtrzymuje niektóre moduły. Jeśli błąd wyskakuje mimo podpiętego testera, sugeruje to, że sterownik J255 ignoruje sygnał Keep Alive z Gatewaya.

2. Różnice wersji SW (Software) – kluczowy trop

Niespójność wersji oprogramowania między BCM2, Virtual Cockpit a Climatronic jest najczęstszą przyczyną tego typu błędów w platformie MLBevo.

TPI (Technical Product Information): Istnieje szereg biuletynów technicznych Audi dotyczących "sporadycznych błędów komunikacji Uxxxx", które nie powodują usterki funkcjonalnej. Rozwiązaniem jest zazwyczaj Update (SVM) sterownika Climatronic lub Gatewaya do najnowszej rewizji.

Virtual Cockpit (VC): Moduł ten pełni rolę głównego wyświetlacza informacji z szyny komfortu. Jeśli VC ma nowszy soft niż Climatronic, może wysyłać komendę Go to Sleep w sposób, którego starszy soft J255 nie interpretuje poprawnie jako sygnału do bezpiecznego zamknięcia komunikacji, lecz jako nagłe zerwanie linku.

3. Sugerowana strategia postępowania

Zanim zaczniesz modyfikować timingi, co może przynieść nieprzewidziane skutki dla gospodarki energetycznej auta, rozważ następujące kroki:

Sprawdzenie wersji oprogramowania (SVM): Porównaj wersję SW Twojego sterownika klimatyzacji z najnowszymi dostępnymi w bazach Flashdaten. Bardzo często zmiana z wersji np. 0070 na 0080 rozwiązuje problem timingów post-run.

Analiza sygnału "Clamp 15" w J255: Sprawdź w blokach pomiarowych Climatronic, jak widzi on status zacisku 15 w momencie gaszenia zegarów. Jeśli J255 widzi "OFF" ułamek sekundy wcześniej niż Gateway, mamy winowajcę.

Ignorowanie artefaktu: Jeśli ODIS nie generuje test planu i nie masz żadnych objawów (np. resetowanie nastaw klimatyzacji, błędy klap), wielu techników Audi uznaje to za "logic-induced fault", który jest cechą, a nie wadą oprogramowania danej rewizji.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję dokonam analizy i dam znac, pozdrawiam