Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opinie o silniku 3.0 TFSI CWGD w Audi SQ5, S4, S5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Przymierzam się do zakupu Q5 80A 2.0 tfsi 252 KM, lecz zauważyłem, że na aukcjach za niewiele więcej można wyhaczyć SQ5 z silnikiem 3.0 TFSI na turbinie. Nieco poczytałem o tym motorze i ma jednak średnie opinie - zużywające się dźwigienki zaworowe i łuszczące aluminiowe koła zębate, a także piston slap.... Zakup takiej SQ5 z 2017 r. z przebiegiem 140 tys km na aukcji USA to dobry czy średni pomysł?

Opublikowano

po 2018 roku mają poprawione dźwigienki

Opublikowano

kupisz w podobnej cenie ale akcyza dojdzie sroga, w tamtym roku sprowadziłem sobie S4 2019, co do użytkowania to jeździło to bardzo przyjemnie, myślę, że jeszcze wrócę do 3.0 TFSI tylko budzie S5

Opublikowano

Mam S5 - przebieg na ten moment ok 160 tys km. Z wadami, o których piszą w internecie jeszcze nie miałem okazji się spotkać. Za to przy 120 tys km silnik zaczął się pocić z każdej strony, do uszczelnienia niestety wyciągany był silnik razem ze skrzynią. Przy okazji sprawdzony rozrząd - nie było do czego się przyczepić + czyszczenie dolotu (nie było dużo nagaru, ale jak już wszystko było na wierzchu to żal nie wykorzystać okazji).

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, marcin_o23 napisał(a):

akcyza dojdzie sroga

Wiem wiem, trzeba to wkalkulować w koszty, sprowadzałem 3.0 tfsi na kompresorze to wiem jak to wygląda. Może jednak lepiej zamiast bulić na akcyze dołożyć do jakiegoś fulla z 2.0 tfsi z małym przebiegiem. 

Opublikowano

użytkujemy też Q5 z 2.0 TFSI i jeździ :)

Opublikowano

jak 3.0 to bezpieczniej szukać po 2018 roku, już po tych drobnych zmianach, no i wiadomo im mniejszy przebieg tym lepiej, ale to pewnie wiesz

Opublikowano
  • Autor

Upatrzyłem sobie egzemplarz do licytacji - ma 139 tys km przebiegu, końcówka 2017 r, co 10k mil serwisowany w aso Audi. Zastanawiam się czy sens jest podchodzić do licytacji.

Opublikowano
  • Autor

Wie ktoś może za co są odpowiedzialne 2 małe chłodniczki przy nadkolach po lewej i prawej stronie? 

Opublikowano

SMIC

Opublikowano

Po lewej to dodatkowa chłodniczka płynu. 

Po prawej: pokaż która. 

Opublikowano
  • Autor

Tu dobrze widać. Jednak wylicytowałem inne audi ale juz ze znanym mi silnikiem 3.0 TFSI na kompresorze. Także przygody z SQ5 na razie nie będzie. Dosyć zawrotne ceny są tych aut na aukcjach.

sq5-6.jpg

Opublikowano

W SQ5 - ta prawa to tak, jak ta po lewej. Chyba nie występuje w S4 / S5.

Edytowane przez Zapp