Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypadanie zapłonu w Audi A4 B9 2.0 TFSI CYRB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku ostatnich jazd mierzę się z przerywaniem silnika podczas zwiększonego obciążenia. Przebieg 178 tyś. Z takim samym przerywaniem mierzyłem się tego lata i wtedy wymieniłem świece, i pomogło. Świece NKG. przebieg ich około 5 tyś. Odma wymieniona(na ori) rok temu i 15 tyś wstecz. Na 16 marca jestem umówiony do mechanika na czyszczenie dolotu, wtrysków, ew sprawdzenie wtrysków. Na ostatniej jeździe pozwoliłem aby to przerywanie się bardziej skumulowało(ruszyłem mocniej z pod świateł). Auto wpadło w tryb awaryjny. Po zgaszeniu zapłonu silnik chodził już równo. Po jeździe sprawdziłem VCDSem i miałem dwa błędy z silnika:
1. Wypadanie zapłonu na cylinderze 1.
2. Wyłączenie cylindra nr 1.

Czy jeśli założymy że to nie tym razem świeca, to na co byście mnie kierowali co mogło by być przyczyną? Czy nieprawidłowo działająca cewka rzuca błędami?

Opublikowano

silnik który masz posiada podwójny system wtrysku MPI, FSI i tutaj problem z odkładaniem nagaru jest marginalny... tym samym przyczyna z wypadaniem zapłonów na 99% leży gdzie indziej... zrób najprostszy i bezkosztowy test... przełóż cewkę wraz z świecą z pierwszego cylindra np. do drugiego... zobaczymy czy błąd wypadania zapłonu "powędruje" wraz z przełożonymi elementami...

Opublikowano

Zrób dokładnie tak jak kolega wyżej mówi. Podmień cewki, jak nadal będzie na cylindrze 1 to podmień świece. Z historii swojej mogę powiedzieć tyle ze w a3 8v 2.0tfsi kupiłem świece ngk i po 1500km zaczął mi tak tak samo zapłon wypadać. Te świecie kupiłem i założyłem prewencyjnie bo 50k km na poprzednich zrobiłem. Na szczęście tych poprzednich nie wyrzuciłem do śmieci, założyłem stare świece i problem zniknął. Od teraz tylko OEM świece (co śmieszne też NGK ale z serwisu) i problem z glowy.

Wydaje mi się ze zapchany dolot nie sprawiłby że auto by weszło w tryb awaryjny

Opublikowano
  • Autor

Podmieniłem cewki i problem wypadania zapłonu zniknął. Mam zrobioną mapę na stg1, robiłem ponad 10 sprintów z pełnym obciążeniem i ani razu nie przerwało. Czy ta cewka nie lubiała się z tą świecą czy jaki mógł być powód?

Opublikowano

problem wróci nic się nie martw... jedyna możliwość że będzie dobrze jest taka, że przed przełożeniem o którym piszesz została niewłaściwie zamocowana poprzednio lub też był słaby kontakt masowy... mam na myśli przewód który jest mocowany za pomocą wspólnej szpilki cewki oraz wspomnianego przewodu... na tą chwilę jak to mówi klasyk;

jeździć i obserwować...

Opublikowano

W swoim poprzednim aucie 2.0tfsi miałem tak że 2 dni po zrobieniu stage 1 podczas przyspieszania mi właśnie wypadał zapłon i tryb awaryjny. Podmiana cewki na inną i problem zniknął. Tuner mówił że już kilka razy tak miał ze klient kilka dni po sofcie wracał i się okazywało ze któraś cewka się poddawała. Potem wymieniłem wszystkie i zrobiłem ponad 100k km na tym samym sofcie. Możliwe ze Twoje cewki dokonują żywota. Lub tak jak kolega pisze, niedokręcona masa na cewce. Póki jest dobrze to jeździć, jak wróci to cewki do zmiany jako pierwsze

Opublikowano
  • Autor

Ja na moim sofcie mam ponad 15 tyś km i półtorej roku jazdy, więc raczej utożsamiam to bardziej z typową eksploatacją niż wpływem softu.