Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyciek oleju spod korka w Audi S5 F5 3.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

3 tygodnie temu oddałem do mechanika samochód z problem pocenia sie spod odmy która wymieniał mi na te samą przyczynę rok wcześniej (auto posiada już 4 lata) stwierdził że odma była uszkodzona i wymienił mi na gwarancji na nową.

Po wymianie brak wycieków pomiędzy odmą a silnikiem ale pojawił się nowy problem w postaci wylatywania uszczelki z jedej strony spod korka.

Wymieniłem uszczelkę i korek na nowy (tutaj dodam że wszystkie części były zakupione jako orginał audi) ale to pomogło na tyle że przy ,,cywilnej,, jeździe tym samochodem jest wszystko ok ale jeśli zmienię tryb na dynamiczny to znów się dzieje tak samo i wyskakuje spod korka patrząc na silnik z lewej górnej strony uszczelka i leci tam mrzawka oleju...

Jak podejść do tematu?

(info: silnik pracuje równo, po odkręceniu korka zmienia obroty a korek trzeba użyć siły bo czuć podcisnienie)

Opublikowano

Objawy uszkodzonej odmy.

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Objawy uszkodzonej odmy.

Ale nowa uszkodzona? Dodam że orginał...

Wg mnie przygoda zaczęła rok temu jak miałem pocenie się spod obudowy podstawy filtra, mechanik ją wymienił i wtedy stwierdził że się odma poci. Przejachałem w rok 9 tysięcy km i pojechałem na serwis olejowy i sam od siebie mechanik mi wymienia na gwarancji odme na 2 sztukę nowa. Odbieram auto i okazuje się że ta znów się poci w tym samym miejscu czyli pomiędzy blokiem silnika a podstawą odmy. Mechanik twierdzi że nie było uszczelki i kupuje 3 nowa odme z nową uszczelką pomiędzy blokiem silnika a odmą. Oddał mi auto gdzie mam wyciek spod korka. W własnym zakresie wymieniam uszczelkę pod korkiem i korek (bo one nie przychodzą w komplecie z nową odmą) a tu dalej mam z tym problem

IMG_20260320_193002.jpg

IMG_20260320_155619.jpg

Edytowane przez dawidwilki91

Opublikowano

Przynajmniej objawy są pasujące do uszkodzonej odmy/membrany.

Opublikowano
  • Autor

Widzę że na allegro jest zamiennik za 119zł może kupię taki wymienię i zobaczę czy będą takie same objawy? Co Wy na to?

Opublikowano

Spróbować można.

Opublikowano
  • Autor

Kupiłem zamiennik odmy na allegro za 119zł i po wymianie objaw jest identyczny. Po przekroczeniu 6tys obrotów wypada uszczelka na trybie dynamicznym

Opublikowano
  • Autor

Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić daje?

Opublikowano

Przyczyn może być kilka

1 to Odma ale jak wymieniana tyle razy to raczej nie ona chyba że wymieniana na szais wtedy mozesz i 10 razy wymieniać.. bo ori to kilka setek..

2 to mały zawór w przewodzie odmy może być uszkodzony. Jego zablokowanie powoduje wyrzucanie oleju spod korka wlewu.....

3 to szlam w separatorze ale tu raczej to nie będzie to bo z tego co piszesz wymieniasz olej częściej niż long life..

Skłaniał bym się do sprawdzenia tego zaworka z punktu 2 bo przy takim ciśnieniu to chwila moment i sypną się uszczelnienia w silniku i masz remont silnika jak znalazł..

Jak się nie myle to to 06E 103 217 AC Jest to sztywny przewód plastikowy z wbudowanym zaworem zwrotnym, łączący lewą głowicę z separatorem/kompresorem ale sprawdć to dokładniej... w ASO około 300 zł bo niektórych wariantach osprzętu z 2008 roku, zawór ten występuje jako osobny element wpinany w przewód....

Edytowane przez Robero321

Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.04.2026 o 11:32, Robero321 napisał(a):

Skłaniał bym się do sprawdzenia tego zaworka z punktu 2 bo przy takim ciśnieniu to chwila moment i sypną się uszczelnienia w silniku i masz remont silnika jak znalazł..

Jak się nie myle to to 06E 103 217 AC Jest to sztywny przewód plastikowy z wbudowanym zaworem zwrotnym, łączący lewą głowicę z separatorem/kompresorem ale sprawdć to dokładniej... w ASO około 300 zł bo niektórych wariantach osprzętu z 2008 roku, zawór ten występuje jako osobny element wpinany w przewód....

Hej właśnie wczoraj zamówiłem nowy wąż za 360 zł ponieważ znalazłem na amerykańskiej stronie film o tym zaworku i jak go sprawdzić okazuje się że mam go cały czas otwarty.. W czwartek ma przyjść więc napiszę czy pomogło...

PS dodadaje tutaj ten filmik:

https://youtu.be/-f5TDRxLM_I?is=Qml-s-5yTqxGkzQD

Opublikowano

Pomoże.

Okresowo rozpada się membranka, bo taka jej konstrukcja.

Warto mieć zapasowy przewód.

1.jpg

Edytowane przez Zapp

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie tak jest. Po wymianie problem z głowy, pewnie tak jak piszesz na jakiś czas 😉