Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpaleniem Audi A4 B7 2.0 TFSI po dynamicznej jeździe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Witam grupowicze pisze z zapytaniem co może być przyczyną ? Dziś po troszkę bardziej dynamicznej jeździe odcięło mi całkowicie zapłon . Nie mogłem odpalić auta . A gdy otworzyłem maskę to cała stal przed katem była aż czerwona i było odczuwalne że tak jak by od katalizatora było mega ciepło przy czym wyczuwalny był zapach tak jakby spalenizny . Po czym jak ostygł samochód odpalił normalnie . Gdzie szukać przyczyny ? Silnik to BWE 2.0tfsi Audi a4 b7 . Za wszelkie info z góry dziękuję

Rozwiązane przez GrzesB72.0Tfsi

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

mapa w sterowniku silnika oryginał czy modyfikowana?..

Opublikowano
  • Autor

Oryginał . Seria 200km

Opublikowano

pytałem bo czasami po "profesionalnym" tiningu dzieją się różne rzeczy...

sam kolektor wydechowy podczas naprawdę ostrej jazdy może "swiecić na czerwono" szczególnie

widoczne jest to nocą... podczas normalnej eksploatacji raczej nie powinno się to zdarzać...

silnik pracuje prawidłowo?.. nie zauważyłeś wypadania zapłonów?..

Opublikowano
  • Autor

Nie no nie było żadnego wypadania zapłonu ani nic . Wczoraj tylko trochę agresywniej pojeździłem i nagle bum . Zgasł i nie chciał odpalić . No i tak jak mówię ten kolektor aż do katalizatora był dosłownie czerwony . Auto na poboczu postało z 2 h później po nie wróciłem i za trzecią próbą odpalił normalnie .

Opublikowano

obawiam się, że tak na odległość bez odpowiedniej diagnostyki trudno będzie Ci pomóc...

jedno jest pewne, bez usterki/przyczyny silnik sam z siebie nie powinien zgasnąć...

coś go zapewne "boli" i powinieneś podjechać do mechanika, aby zobaczył co mu dolega...

Opublikowano
  • Autor

Tak myślałem właśnie że może ten katalizator już się przytkał czy coś …? Może by go tak opróżnić ? 🙈 żeby miał czym wypuszczać te spaliny ? Wiem z czym to się wiąże mandaty itp itd . A jeśli już na to się zdecyduje to pewnie będę musiał co nieco wyprogramowac ?

Opublikowano

gdybyś miał przytkany katalizator to silnik nie miał by pełnej mocy... zapewne byś to odczuł...

usuwanie katalizatorów, dpf-a czy zaworów egr itp. to nie moja bajka... z tym Ci nie pomogę...

zawsze staram się naprawiać samochody, a nie je kaleczyć...

Opublikowano
  • Autor

nie no moc to ma nie powiem że nie . No to nie wiem chyba tak jak mówisz podjadę do mechanika pod kompa niech podłączy i będziemy szukać . Tak czy inaczej dzięki za poświęcony czas

Opublikowano

słuszna decyzja... miłej niedzieli...🙂