Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szkoda z OC sprawcy czy będzie wymiana zderzaka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , w ostatnich dniach podczas chęci jechania po dziecko do przedszkola zauważyłem za wycieraczka auta karteczkę z informacją że uszkodzono mi pojazd i proszono o kontakt . Pani nie tłumaczyła się ani nic takiego gdyż wiedziała że jej wina ponieważ wymijając się z samochodem z naprzeciw zabardzo zjechała do prawej strony gdzie zahaczyła o mój tylny zderzak gdzie uszkodzenia są jak na foto . Proszę o informację czy zderzak będzie do wymiany czy nie ponieważ ja auto chce robić bezgotówkowo w ASO i nie wiem czy mam się jakoś do tego przygotować czy też nie mam czym się martwić . Z góry dziękuję za informacje .IMG_20260522_153447.jpgIMG_20260522_153438.jpgIMG_20260522_153456.jpgIMG_20260522_153433.jpgIMG_20260522_153523.jpgIMG_20260522_153529.jpgIMG_20260522_153536.jpgIMG_20260522_153553.jpgIMG_20260522_153604.jpgIMG_20260522_153620.jpgIMG_20260522_153627.jpg

IMG_20260522_153506.jpg

Opublikowano

W ASO jest tylko jedna opcja, wymiana wszystkiego co uszkodzone.

Poza tym sama kartka za wycieraczką, bez poinformowania policji o zdarzeniu nie wystarcza i jest jednoznaczne z ucieczką z miejsca wypadku, ale to tylko tak na marginesie. Kartkę zawsze może wywiać wiatr lub jakiś dowcipniś wyciągnąć, dlatego zawsze należy poinformować policję.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

W tym przypadku ja nie byłem przy miejscu zdarzenia a miałem tylko kartkę gdzie po kontakcie Pani się przyznała i umówiliśmy się na spisanie oświadczenia ponieważ mieszka na tym samym osiedlu co i ja. Zgłosiłem szkodę do ubezpieczalni oraz to ASO gdzie jestem umówiony na oględziny auta na wtorek gdzie Pan z audi powiedział żeby sobie zarezerwować z 60 minut ponieważ będzie musiał być rozebrany zderzak w celu oględzin .

Opublikowano
23 minuty temu, xXPiotrekXx19 napisał(a):

W tym przypadku ja nie byłem przy miejscu zdarzenia a miałem tylko kartkę

No tu właśnie powinna poinformować policję o zdarzeniu. Oni nie muszą i nie przyjadą na miejsce zdarzenia ale muszą to zanotować.

Opublikowano
  • Autor

Pierwszy raz miałem taką sytuację w ogóle aby ktoś mi uszkodził auto . Proszę jeszcze o informację bo z tego co wynika uszkodzony jest zderzak i delikatnie przetarta końcówka wydechu lecz teraz pytanie ponieważ jeżeli będzie być może nowy lub obecny zderzak lakierowany bo będzie musiał to czy w takim przypadku również musi wchodzić w grę jakieś cieniowanie elementów pobliskich ? Pytam ponieważ lakier jest fabryczny może nie w najlepszym stanie gdyż przez swoje lata użytku posiada jakieś ryski i odpryski wynikające z użytkowania ale jest Ori to czy w przypadku kiedy miało by dość do tak zwanego cieniowania to czy mam prawo żądać od ubezpieczalni sprawcy rekompensaty za utratę wartości pojazdu ponieważ jak wiadomo pojazdy bezkolizyjne posiadają większą wartość na rynku wtórnym niż po kolizyjne ? Kolejne pytanie jest takie ponieważ w chwili kiedy wybierałem naprawę ASO nie zapytałem jak to będzie z faktem gdyż auto ma oklejone lampy wszystkie folia oraz na lakierze w październiku 2025 roku została położona 5 letnia powłoka elastromowa która ma za zadanie również troszkę przyciemnić lakier i teraz gdy został by założony zderzak z nowym lakierem to będzie różnica w kolorze . Oczywiście zgłaszając szkodę do ubezpieczalni sprawcy powiadomiłem o tym fakcie że pojazd posiada folie na lampach jak i również o powłoce na lakierze .

Opublikowano

Najlepiej udać się do rzeczoznawcy na wycenę szkody. Przynajmniej tak jest w Niemczech, gdzie mieszkam. Wtedy uwzględnone będą wszystkie aspekty jak cieniowanie, dodatkowe folie i powłoki. Pojazd musi być doprowadzony do stanu jak sprzed uszkodzenia i masz do tego prawo.

Opublikowano
  • Autor

Na chwilę obecną pojazd nie był jeszcze oglądany przez rzeczoznawcę z polisy sprawcy ale we wtorek jadę na oględziny pojazdu do ASO więc zobaczę co też mi tam powiedzą odnośnie zakresu prac naprawy pojazdu do stanu jaki był przed szkoda oraz jak to się ma w przypadku foli na lampach która jest również lekko przyciemniające oraz tej powłoki na aucie.