Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekonstrukcja wiązek radia Concert 2 A4 B6 cabrio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chwilę temu przywiozłem z DE, ratując ją przed złomowaniem, Audi A4 B6 w wersji "bez dachu". Była strasznie zapuszczona i twórczo ulepszana m.in. w obszarze AUDIO/VIDEO. Jakiś stary pionier z kilometrami kabli dokładanych do wzmacniacza w schowku (którego już oczywiście nie było), kolejne kilometry kabli do kamery cofania + wyświetlacza 3", dodatkowe przewody od włącznika świateł wpinane w kości radia itp. Ogólnie masakra. ponieważ chcę wrócić do jak najbardziej klasycznego i seryjnego wyglądu i brzmienia postanowiłem przywrócić ustawienia fabryczne w tym temacie. Na nieszczęście ktoś kto podłączał te wszystkie "ulepszenia" część oryginalnego okablowania barbarzyńsko poucinał. Obecnie sprawa wygląda już chyba całkiem nieźle. Wyrzuciłem wszystko co nie było fabryczne i przygotowałem wiązki do końcowego uzbrojenia. I tu potrzebuję pomocy.

1. Czerna wtyczka 8 pinów. Zasilanie pin7 i masa pin8 na miejscu. W wiązce są dodatkowe 2 przewody. Brązowo-szary i niebiesko-zielony. Ten drugi na najpewniej CAN do pin3 a brązowo-szary to fabryczny alarm do pin2. Czy tu mam rację? Jeśli nie to poprawcie mnie proszę. fotka 3188

2. Brązowa wtyczka 4 piny - tu jest oryginał nie ruszany

3. Kolorowe kości miniISO. Żółta - prawie kompletna ale jeden wolny pin a w wiązce jest jeden odcięty biały cienki przewód. Dodatkowo dwa przewody, jakby brązowy i pomarańczowo-purpurowy. Te dwa raczej powinny być w kości zielonej, tylko który gdzie? Kostki zielona i niebieska teraz puste, ale z tego co wiem to chyba niebieska w tym aucie jest zupełnie niewykorzystana. Największą dla mnie zagadką jest oddzielna opleciona oryginalna wiązka z 3 przewodami, czarnym, zielonym i jasno szarym. Tu kompletnie nie wiem z czym to powiązać. wszystko na zdjęciach. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

IMG_3188.jpeg

IMG_3193.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Może trochę to dziwne, że sam po sobie piszę ale udało mi się ustalić coś więcej. Niebieskie mini ISO pozostaje puste bo nie jest wykorzystywane a te trzy wolne przewody (czarny, szary i zielony) to z czerwonej 10-pinowej kości, instalacji telefonu komórkowego, którą zlikwidowałem wymieniając tunel :-). Jedyne co więc zostaje do ustalenia i ewentualnej naprawy to umiejscowienie przewodów w żółtej mini ISO, bo to obecne różni się nieco od schematów, które już udało mi się znaleźć.

Opublikowano
  • Autor

Znowu sam do siebie, ale w razie czego przekazuję aktualny status tematu. Na dzisiaj jest tak:

Czarna wtyczka:

pin2 - coś chyba od alarmu

pin3 - Diagnostyka/CAN

pin7 - stały + 12V

pin8 - masa

brązowa wtyczka:

piny 3,4,5 i 6 - głośniki pasywne przód

zielona wtyczka (lub sekcja I wtyczki czarnej 20 pin):

pin7 - CAN High

pin12 - CAN Low

żółta wtyczka (lub sekcja II wtyczki czarnej 20 pin):

nic tu nie zmieniałem ale nie jestem pewny czy przede mną nikt nie pozamieniał . Dodam, że tu nie ma i raczej nigdy nie było BOSE.

Mimo to wpiętych jest 5 przewodów:

pin1 - zielony

pin2 - biały

pin3 - brązowy masa

pin4 - szary

pin5 - żółty

pin6 - pusty slot ale w tej wiązce jest jeszcze jeden biały przewód (był odcięty więc dorobiłem końcówkę z posiadanego czerwonego - ale oryginalnie jest biały.

Wygląda to trochę inaczej niż na pozyskanym schemacie i opisie. Jedna z fotek. Z niego wynika, że jeden z białych przewodów to wzbudzenie wzmacniacza +12V. Biały grubszy, ale tu obydwa wyglądają na tej samej grubości. Na żadnym nie ma jednak napięcia, ani stałego ani po kluczyku. Wyczytałem gdzieś również, że to właśnie tym samym przewodem, którem zbudzany jest wzmacniacz sygnał antenowy wraca do radia. Teraz sam sobie zadaję pytanie czy tu chodzi o wzbudzenie wzmacniacza głośnikowego czy wzmacniacza antenowego ? Zagadka.

A teraz końcowy efekt od początku:

1. Po przekręceniu zapłonu radio się podświetla, ale się nie uruchamia. przy odpaleniu auta również tylko podświetlone. Trzeba uruchomić go guzikiem

2. Radio nie odbiera żadnej stacji jakby nie było sygnału antenowego lub był jakoś blokowany przez wzmacniacz, bo to podobno możliwe przy nieprawidłowym podłączeniu.

3. muza z CD działa poprawnie. Głośniki przód podszybie i drzwi oraz tylne boczki grają poprawnie. Bez szału, ale poprawnie. Regulacja przód/tył i balans lewo/prawo działają poprawnie.

4. po zgaszeniu auta i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki radio pozostaje uruchomione i trzeba go wyłączyć guzikiem.

Dla kogoś doświadczonego lub wyedukowanego w tym obszarze to pewnie drobnostka. Wszystko jak na tacy

finał.jpeg

can żółty.jpeg