Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Blokuje się lewe przednie koło w Audi A4 B6 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problemem jest blokujące się lewe przednie koło.

Audi trafiło do mechanika, mechanik stwierdził, że jak popuszcza odpowietrznik na zacisku to koło odpuszcza i kręci się lekko ale jak naciśnie hamulec to znowu koło sie blokuje, następnie jak popuści wężyk/przewód przy pompie abs to znowu koło odpuszcza ale problem wraca jak naciśnie się hamulec. W lutym tego roku były wymieniane oba przednie przewody elastyczne i przy ich wymianie cały układ był solidnie przelany świeżym płynem hamulcowym.

Wygląda na to, że pompa absu gdzieś się zacina na lewy przód i tylko na tym jednym wyjściu.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem i oddawał gdzieś pompę abs-u do regeneracji lub zna kogoś kto zajmuje się regeneracją tych pomp i może dać namiary?

Audi A4 B6, 1.8 T 150km.

Kod silnika AVJ, 2001r.

Napęd przedni.

Opublikowano

A w jaki sposób pompa była odpowietrzana?

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem, mogę zapytać o to mechanika. Jest jakaś specjalna procedura odpowietrzania tej pompy, po wymianie tylko samych przewodów elastycznych?

Pół roku było wszystko ok, w międzyczasie robiłem przegląd i na wydruku z SKP żadnych nadmiernych oporów toczenia nie było.

Edytowane przez damiandp007

Opublikowano

Te urządzenia na skp mają kwestionowaną dokładność, a docisk może być bardzo mały aby powodował chociażby nadmierne zużycie klocków i tarczy. Można spróbować jeszcze raz odpowietrzyć zaciski, może zadziałać a koszt bardzo mały w porównaniu z zakładaniem niewiadomej kondycji, drugiej pompy ABS.

Opublikowano
  • Autor

Zakładanie innej używanej pompy ABSu nie biorę w ogóle pod uwagę, w nich jest zakodowany VIN samochodu trzeba by było ją przekodować bo w przeciwnym razie w ogóle mogła by nie ruszyć, nie wiadomo w jakim stanie by była ta używka itd... więc tylko regeneracja/naprawa mojej wchodzi w grę.

Mechanik u którego jest auto skontaktował się dzisiaj z serwisem, który specjalizuje się w naprawie pomp absu. Facet od regeneracji powiedział, że te pompy w tym audi się tak rzadko psują i żeby sprawdzić jeszcze jeden przewód idący z pompy nożnej do pompy ABSu, bo on jest w metalowym oplocie a w nim jest guma która może puchnąć.

Ale ale ale ... Po wczorajszym ruszaniu odpowietrznika przy zacisku żeby upuścić ciśnienie i tego wężyka przy pompie abs, teraz jak na złość koło sie już nie blokuje i nie ma jak potwierdzić czy wina leży w samej pompie abs czy może tym przewodzie o którym mówił facet od naprawy pomp abs.

Jutro mechanik będzie próbował jeszcze raz wywołać zablokowanie tego koła, jak nie uda się go zablokować to odpowietrzy raz jeszcze cały układ i przeleje go świeżym płynem.

Opublikowano

Z mojego małego doświadczenia z układem hamulcowym mogę powiedzieć tylko tyle, że nawet mały pęcherzyk powietrza może się utrzymywać długo w układzie i powodować właśnie takie nie cofanie się do końca tłoczka, zaburzać pracę zaworka w pompie ABS, powodować miękki pedał hamulca itp.

Zawsze z hamulcami robiłem sam i jak pilnowałem, tak miałem pewność co do roboty. Kilka razy z kimś robiłem i w tedy zaczęły się problemy, które musiałem jakoś rozwiązywać. Zapowietrzyć układ hamulcowy jest bardzo łatwo, ale też prosto jest go odpowietrzyć. Czasami trzeba się z tym długo bawić ale nie jest to nic trudnego, bardziej mozolnego.

Mechanik niech spróbuje jeszcze raz odpowietrzyć najpierw koło, z którym jest problem a potem dla pewności resztę. Gdzieś też może być mikro nieszczelność i też może się dostawać powietrze do układu.

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Langista napisał(a):

Mechanik niech spróbuje jeszcze raz odpowietrzyć

Dzięki, przekażę - a ma do tego użyć procedury z komputerem? Czy w tym przypadku nie jest to konieczne?