Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Co może stukać z tyłu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

co może stukac w tylnym zawieszeniu jeżeli wymieniłem amorki na nowe, odboje i tuleje i dalej cos stuka?

Opublikowano

tuleja metalowo-gumowa

Opublikowano
  • Autor

no przeciez napisałem że wymieniona

Opublikowano

no i co z tego ... może była żle zmontowana i pękła

a jeśli jestes pewien że dobrze zrobione to sprawdz mocowanie dolne amorka - też może ktoś żle skręcił i zniszczyła się ta guma, nastepnie posostanie zacisk hamulca

Opublikowano

stkuac moze byle pierdołka - ostatnio mialem przypadek ze kalapotała sie ramka od tablicy rejestracyjnej podczas jazdy - sprawdzaniom zawieszenia nie było konca :kox:

Opublikowano

U mnie po wymianie amorków, też były stuki okazało się że wystarczyło przesmarować prowadnice na zaciskach, lub odwrotnie ( laik jestem ) i metaliczne stuki na nierównościach ustąpiły. :hi:

Opublikowano
wystarczyło przesmarować prowadnice na zaciskach

Fakt czasami występują stuki od latającego klocka

Opublikowano
  • Autor

niedługo mam przegląd ciekawe czy na szarpakach cos mozna sprawdzić, ale to co wcześniej napisaliście sprawdze

Opublikowano

odnośnie tuleji m-g i dolnego mocowanie amorka (tam tez jest guma) jeśli nie było to spręcane na opuszczonym aucie to bardoz szybko można te gumy w tulejach pozrywać także tu zwróc uwagę.

Szarpaki ciągają dobrze na boki w pionie są kiepskie także ani przedniego zawieszenia ani luzu na kockach raczej nie uda sie łatwo namierzyć

Opublikowano
  • Autor

witam wiecie co może stukac?

Jak narzie ustaliłem jedno, z prawej strony nie była dobrze skręcona tuleja albo się śruba poluzowała dokręciłem i narzie testuje mam nadzieje że to było to

Opublikowano

musiało niezle telepać - raczej na tym się skończy

Opublikowano
  • Autor

wiecie co, ja nie wiem jak powinno pracowac tylne zawieszenie ale według mnie cos one chodzi nie tak, może profesjonalny mechanik nie skręcił mi dobrze amorków?

Opublikowano

U mnie winny był....mechanik.... okazało się,że przy wymianie amorków założył jeden z "odbojników" do góry nogami i efekt był taki że od tamtej pory w aucie było słychać stuki a przy większych nierównościach był po prostu taki huk jakby miało coś odpaść:)

byłem w tym warsztacie z reklamacją trzy razy w ciągu trzech dni i nie potrafili dojść dlaczego - w końcu zdjęli dwa amorki i element po elemencie sprawdzali czy wszystko jest tak samo (stukało tylko z jednej strony) i okazało się że jeden z elementów jest założony do góry nogami - tak guma z blachą z jednej strony. Zmienili to i stuki ustały - w ramach rekompensaty wymienili osłony przegubów za free bo były lekko sparciałe):):).

ale ile się nagłowiłem co stuka to tylko ja wiem - testowaliśmy nawet z kumplem jazdę z otwartymi z tyłu drzwiami i wystawioną głową na zewnątrz, żeby zobaczyć skąd stuka:):):):)

fakt faktem, że ten element jest bardzo symetryczny tzn. ciężko poznać która strona to dół a która góra....

p.s. swoją drogą nie wiedziałem, że tak niewielka część może mieć wpływ na tak głośne stuki i mało komfortową jazdę