Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ABC] Brak ogrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiatajcie chlopaki i dziewczyny:)Posiadam Audi A4 2.6,jestem tutaj nowy ale to nie moje pierwsze audi:)jestem wierny marce:)Moj problem polega na tym ze mam brak ogrzewania(kilma)jezeli chodzi o chlodzenie to dziala ale jesli ustawie na opcje HI to i tak leci caly czas zimne powietrze.z tego co wiem to moze to byc jakis blad lub zawieszona klapka lecz nie znam sie na tym a chialbym to naprawic.Jak moge to sprawdzic co jest przyczyna braku ogrzewania.Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam!!![br]Dopisany: 19 Maj 2009, 23:22_________________________________________________zapomnialem dodac ze od czasu do czasu ale to sporadycznie miga mi klima,z tego co zdazylem sie dowiedziec na tym forum to moze byc to przyczyna zimnych lutow tylko jak nie wiem jak to rozkrecic czy to jest proste w demontazu?Dodam ze na lutowaniu sie znam i nie bede mial z tym problemu tylko jak to odkrecic by nie uczkodzic.

[br]Dopisany: 20 Maj 2009, 10:04_________________________________________________Diagnoza poatwiona,padl mi silniczek ktory steruje klapka:(narazie jest cieplo wiec uzuwam tylko zimnego powietrze lecz trzeba bedzie to naprawic.Mechanik oszacowal koszty a wic tak silniczek 150zł i robocizna 250zł,podobno trzeba zozbierac deske kokpitu.Jezeli zna ktos kogos kto zrobil by to taniej to prosze o kontakt.Pozdrawiam!

Opublikowano

Taniej mógłbyś zrobić to sam, w dziale Warsztat było o ile pamiętam fotostory z takiej roboty. Dostep jest po zdjęciu schowka i rozebraniu konsoli centralnej, kiepski ale jest i nie trzeba zrzucać całego kokpitu.

Opublikowano

żeby wyjać panel klimatronika najpierw wyjmij radio i będziesz miał dwie śrubki, a później się już ogarniesz, z resztą tak jak majkel_majki napisał użyj :szukaj: wszystko masz na forum :good:

Opublikowano

dzikei chlopaki za pomoc....jenak te forum jest lepsze od nie jednego mechanika:)[br]Dopisany: 20 Maj 2009, 18:04_________________________________________________Reaktywuje temat:silniczek sterujacy zostal wyciagniety wyczyszczony,panel klimy zostal rozebrany wyczyszcony zimne luty cale.Po zamontowaniu wszystkiego zaczlo dzialac,dlugo nie podzialalo bo na drugi dzien znow ten sam problem silnik sterujacy kalapa nie reaguje.Co moze byc przyczyna takiego zachowania.

Opublikowano

Wygląda na to, że silniczek się skończył i trzeba go wymienić.

Opublikowano

Moze sie skonczyl ale jak go podepne w domu pod zasilanie to chodzi za kazdym razem....a po zamontowaniu w samochodzie sie zawiesza.....

Opublikowano

Sprawdź klapki czy się nie wieszają i silnik nie ma siły ich ruszyć.

Opublikowano

podlacze sie pod temat co do ogrzewania,mianowicie przy jakim ustawieniu temp jest wyczuwalne naprawde cieple powietrze z kratek bo u mn cieple(wyczuwalne reka) to dopiero 27st. i wzwyz czy to normalne?

Opublikowano

Zależy jaka jest temperatura zewnętrzna, komputer dobiera ustawienia na podstawie sygnałów temperatury z czujników wewnątrz i na zewnątrz auta.

Opublikowano

ok mysle ze jest dobrze bo dzis to sprawdzalem ustawilem na 25st dmuchalo cieplo pozniej jak sie nagrzalo troszke w aucie to juz chlodniejsze to powietrze bylo wiec chyba ok ,sory za fatyge i dzieki

Opublikowano

hejka

ja mam ten sam problem z ogrzewaniem tzn nie dziala mi cieple :(

co do panelu klimatronika to rozebralem i przelutowalem styki wg instrukcji z tego formu i dziala jak malinka - szacuneczek dla autora opisu naprawy :hi:

ty mowisz o silniczku a ja myslalem ze to jest nagrzewnica zamulona albo zapowietrzony uklad hm teraz zglupialem moze to faktycznie silniczek :)

aa i jeszcze jedno mam takie pytanko jak odpalam autko to jak stane przed autem to ten wentylator po prawej stronie caly< czas sie kreci i autko rozgrzewa mi sie bardzo powoli musze zrobic jakies 5km zeby sie nagrzalo do 90 stopni , czy ten wentylator powinien caly czas chodzic ??????

Opublikowano

Powinien chodzić na wolnych obrotach i zwiększać prędkość obrotową wraz z temperaturą silnika, inaczej sprzęgło wiskotyczne szwankuje. Chyba że mówisz o tym elektrycznym wiatraku od klimy, jeżeli chodzi przy załączonej klimie to ok. Jeżeli wolno ci się rozgrzewa wymień termostat, z doświadczenia wiem że ten silnik nawet zimą praktycznie od razu łapie temperaturę.

Opublikowano

"Powinien chodzić na wolnych obrotach i zwiększać prędkość obrotową wraz z temperaturą silnika" - rozumien z tego ze kreci sie caly czas ? nie ma tak ze nie powinien sie krecic jak jest zimny silnik ?