Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Ekonomia w 2.5 tdi 6 biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego Tukan być może nie mam gdzie aż tak katować autka :), ale jeżdżę dośc dynamicznie.... nie oszczędzam go. Srednio wychodzi mi na max 9.92 l

hm mi w Lublinie srednio przy normalnej jedzie wychodzi tak od 9 litrow...a gdy jezdze bardziej "szalenie" spalanie wzrasta, gdybym chcial malego spalania kupil bym sobie 1.9 TDI :D a nie 2.5 :D moim zdaniem przyjemnosc z jazdy jest bardzooo duza ^^ przyznam kolego ze jak na nie oszczedzanie to strasznie malo CI wychodzi :P:hi:

Opublikowano

Mam ten sam silnik ,czyli AFB i aż tak wiele mi nie pali :good: spokojnie mieszczę się w ośmiu litrach ,a dodam ,że nie jeżdżę ekonomicznie,więc jak słyszę ,że te silniki są strasznie paliwożerne ,to nie chce mi się wierzyć :hi:

Opublikowano

Panowie może i wy się nabijacie,ale nie rozumiem z czego...Nie kupowałem 2.5 tdi po to żeby oszczędzać....ja tylko zapytałem o ekonomie i jakie wartości obrotów i prędkości w jakich jest najlepiej wrzucać biegi....Ja nawet na miescie wale do 4 tys obrotów na 2gim i 3cim biegu ,bo mnie jara to przyspieszenie....ale jak juz sie wyjeżdza na trasę to zaczyna się używać 4ki,5tki i 6tki....I jak już zostało wyjaśnione najlepiej zmieniać biegi w okolicach 2-2.5 tys obrotów i czego nie wiedziałem na 6tym można śmiało już jechać przy 100 km/h.....

:tongue4:

nabijalismy sie, ale tylko troszke :):notworthy:

Zakladajac ze tiptronic wie najlepiej, moge podac jak u mnie zmienia biegi:

przy spokojnym ruszaniu 2 mam wlasciwie natychmiast (doslownie), 3 bieg przy 30 km/h (<= 2000 rpm), 4 bieg przy 50 km/h (<= 1800 rpm), 5 bieg przy 65 - 70 km/h (okolo 1700 rpm).

przy 3000 rpm (na 5 biegu) to okolo 175 km/h, a przy 3500 to juz 200 km/h

4000 rpm to wlasciwie moje AFB nie doswiadcza. Nawet przy manualnej zmianie biegow i tak wrzuci wyzszy przy jakis 4200 rpm (kiedys mi sie zdarzylo :embarrassed:)

Jak wstapi we mnie :evil: to i tak zmienia biegi wyraznie ponizej 4000 rpm.

Opublikowano

tak dla odskoczni podam jak to jest w moim 2,5 TDI ale skrzynia 5 biegowa manualna - miasto dynamicznie, przy obrotach nie wiecej jak 3000 bo to i tak sensu nie ma to wychodzi od 9 do 9,4 na 100. W trasie na 580km (w tym ok280km na autostradzie) które pokonałem w 5h 30 minut - czyli średnia ponad 100km/h (wiadomo zeby uzyskac taką średnią to trzeba nie mało cisnąć na autobanie) wyszło spalanie 6,35/100. W drodze powrotnej jadąc zdecydowanie wolniej i spokojniej spalanie 6/100. Ja tam na ropie nie oszczędzam i jestem zadowolony, a wyniki nawet "ekonomiczne " hehe

Opublikowano
  • Autor

No dobrze:):)W takim razie powiedzcie jak to jest....bo w niektórych wątkach można wyczytać że disla nie można zamulać i trzeba mu dawać czasami pod 3 tys obrotów ,czyli nie można jezdzic piz*owato:):)Ale w sytuacji np kiedy mamy jazdę po miescie spokojnie przy prędkości 50 km/h to jedziecie na 3cim czy 4tym biegu??np w skrzyni 5 biegowej wypadało by jechać na 3cim chyba ,ale przy 6cio biegowej na 4 biegu przy predkosci 50 km/h jest ok 1700 obrotów....Czy tak można jezdzić czy bedzie to zamulanie?:):) :mysli:

Opublikowano

po mieście jeździj zamulająco a za miastem chwila odmuły :gwizdanie:

Opublikowano

w mieście i tak szybko sie nie da jeździć, bo wiadomo jak to nasi drogowcy światła ustawiają.... u nas w E-gu zielona fala przy dobrej prędkości to marzenie każdego kierowcy :polew: a tak serio ja czasami jeżdżę na 3 biegu 50km/h ale chyba dlatego ze uwielbiam głos V6 :gwizdanie: :decayed:

Opublikowano

ochkarol81, Ty masz już to 2,5 i jeździłeś nim czy dopiero masz taki zamiar?

Przecież wystarczy pojeździć, ja wiem, tydzień i wiadomo jak się powinno jeździć tym samochodem. To słychać i czuć pod tyłkiem, i w portfelu.

Opublikowano
  • Autor

hehehe:)Mam i jezdzę i ja czuję....ale tym v6 smiga też moja kobieta i jak wiesz kobiecie cieżko jest powiedzieć czujesz to pod tyłkiem,,,bo jedyne co ona tam może czuc to mój czrodziej:):)Ale sama się mnie pytała o to a ja pytam bardziej doświadczonych....to wszystko:)Czy ma po miescie jezdzić na 4 biegu czy na 3cim przy predkosci ok 50 km/h ....?Ja twierdzę że na 4tym bo to 6 biegowa skrzynia ale na 5 biegówce jezdził bym na 3cim...

Ale dobrze zakończmy temat ...nie będę was już wiecej molestował:):)

Dzieki za wszystkie odp.......!!!Pozdrawiam :hi: