Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] W które miejsce wpiąć zasilanie CB??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Zakupiłem radysjko CB, Uniden520XL. Na obecną chwilę zasilanie wziąłem z zapalniczki. Jednak chcę wpiąć się gdzieś z zasilaniem na stałe, ale tak żeby miało to ręce i nogi.

Proszę podpowiedzcie w które miejsce CB będzie najlepiej wpiąć? Też zapalniczka tylko od tył, może pod instalacje radia?

Z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

Seba

Opublikowano

Bezpośrednio pod aku plus oczywiście jakiś bezpiecznik

Opublikowano

na kablu zasilającym zwykle jest bezpiecznik :wink4:
Opublikowano

Ja wpiąłem się w listwę pod kierownicą ściągasz osłonę i masz dostęp do plusa, masy i nawet do plusa po włączeniu stacyjki i właśnie tam się podpiąłem a radyjko weszło w szufladkę idealnie a podpięcie pod plus po zapłonie nie powoduje żadnych zakłóceń i wyłącza się samo a to na sklerozę najlepsza rzecz :polew:

Opublikowano

na kablu zasilającym zwykle jest bezpiecznik :wink4:

I to jest najlepsza rada. :good:
Opublikowano

myślałem właśnie o zasilaniu z radia concert coby wyłączało się CB za każdym razem po wyjęciu kluczyka ze stacyji. Jednak czytałem troche o zasilaniu CB i większość twierdzi, że najlepszym miejscem na wpięcie się z CB będzie bezpośrednio w aku. Mam tylko jedno pytanko...którędy prowadzić przewody? nie znam dokładnie swojej B5tki więc proszę o rade jak najwygodniej dostać sięz pod lewej strony kierownicy pod samo aku??

Opublikowano

ja wpiąłem się pod gniazdo zapalniczki "od tyłu" i wszystko jest ok, tylko trochę roboty było aby dobrać się do miejsca podpięcia :gwizdanie:

Opublikowano

ja sie wpiąłem w kable po lewej stronie pod zapłon, za bezpiecznikiem, wiec jak włączę zapłon to radio się włącza no i są dwa bezpieczniki 1 po zapłonie a drugi na kablu do radia. radyjko mam w kieszeni pod kierownicą (Uniden 520 XL)

Opublikowano

Ja proponuje się wpiąć pod zwykłe radio pod funkcję ACC, w AUDI jeszcze się nie spotkałem żeby były zakłócenia z zasilania.

Najlepiej pod akumulator oczywiście, ale jest z tym więcej roboty (niepotrzebnej).[br]Dopisany: 25 Maj 2009, 09:36_________________________________________________

ja sie wpiąłem w kable po lewej stronie pod zapłon, za bezpiecznikiem, wiec jak włączę zapłon to radio się włącza no i są dwa bezpieczniki 1 po zapłonie a drugi na kablu do radia. radyjko mam w kieszeni pod kierownicą (Uniden 520 XL)

I co masz zakłócenia?? Wątpię.

Więc z tym akumulatorem to były czasy polonezów. Jeszcze fordy trzeba bezpośrednio zasilać z aku bo sieją zakłócenia niesamwicie po instalacji.

Opublikowano

no teraz właśnie mam wpięte pod zapalniczke, ale z przodu przez jej gniazdo co mi utrudnia sprawe w momencie kiedy chcę jednocześnie korzystać z CB i z nawigacji :(

do aku wiem ze jest troche kombinowania coby tam się dostać. ale skoro piszecie, ze mozna sie dopiąć do instalacji radia bądź zapalniczki od "tyłu" to teraz nie wiem którą opcje wybrać :)

Opublikowano

Moim zdaniem do radia lepiej. Jak wychodzisz to radyjka Ci sie wylaczają i masz spokój. O CB można często zapomnieć, zwłaszcza jeżeli jest gdzieś ukryte.

Opublikowano

Co do rozwiązania braku drugiej zapalniczki to teraz za grosze są dostępne huby zapalniczek. Sam mam taki przymocowany przy noga pasażera. Nawet jak wykręcę śrubki to nie widać dziurek, bo wkręciłem w dywanik. Tym sposobem mam miejsce na zasilanie CB, gps, telefon + jedno wolne w razie W.

Opublikowano

niby tak, ale denerwuje mnie kabel od CB który idzie mi w tej chwili pod dywanikiem kierowcy[br]Dopisany: 05-06-2009, 13:37:27_________________________________________________

Ja proponuje się wpiąć pod zwykłe radio pod funkcję ACC, w AUDI jeszcze się nie spotkałem żeby były zakłócenia z zasilania.

Najlepiej pod akumulator oczywiście, ale jest z tym więcej roboty (niepotrzebnej).[br]Dopisany: 25 Maj 2009, 09:36_________________________________________________

I co masz zakłócenia?? Wątpię.

Więc z tym akumulatorem to były czasy polonezów. Jeszcze fordy trzeba bezpośrednio zasilać z aku bo sieją zakłócenia niesamwicie po instalacji.

no i wpiąłem się w radio concert, działa wszystko pięknie a jak wyciągam kluczyc CB się wyłącza - czyli wypas dla tych co mają kłopoty pamięcią :)

Opublikowano

Mówiłem że nie będzie się nic działo, a na 99% nie od zasilania. :good: