Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Spadki mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na wstępie zaznaczam że... sie nie znam :>

dlatego postaram sie opisać najlepiej jak tylko umiem to co dolega mojej 4ce.

pacjent: A4 2.0 TDI 170PS 2006r.

zaobserwowałem spadki mocy, odczuwalne są jak zrobie trasę min 140 km, redukcja na nizszy bieg, dodaje gazu i nie idzie miarowo tylko spada jakby sie dławiło. Znajomy mechanik mowił mi ze to pradopodobnie wina zasyfiałej turbiny, trzeba ją przeczyśicić i będzie git. Miał ktoś coś podobnego?

Kupiłem nie dawno tą 4ke, po 2 latach ma zrobione 160tys przebiegu, czy warto jeszcze pomysleć o czymś, zeby przy okazji przegladu w ASO zwrócili na coś uwagę albo wymienili ? Co z tym zabierakiem napędu pompy oleju (troche czytałem o tym na necie), też go wymienić zapobiegawczo?

pozdro

Opublikowano
:vaglogi:
Opublikowano

a dymi ??

Opublikowano
  • Autor

no jutro pojade do aso i mi go podłączą..

aha... dziś zapaliła mi sie kontrolka świec żarowych w trakcie dłużej trasy, zjechałem zgasiłem,odpaliłem juz sie nie zapalała ponownie, moze to zwykły błąd (oby)..

Raczje nie dymi, przynajmniej nie widziałem tego w lusterku :>

Opublikowano

podłacz VAGa , zobacz co wypluje...raczej bez logowania sie nie obejdzie :wink4:

Opublikowano

też mi się zapaliła taka kontrolka przy ostrym bardzo ruszeniu, a jak podłączyłam VAGA i pokazał, że silnik przeszedł w tryb awaryjny :kox: :kox: :kox:

Opublikowano

też mi się zapaliła taka kontrolka przy ostrym bardzo ruszeniu, a jak podłączyłam VAGA i pokazał, że silnik przeszedł w tryb awaryjny :kox: :kox: :kox:

Co było powodem?

Opublikowano

własnie nikt tego nie wie, wtedy aż tak bardzo się nie interesowałam, ale centralnie wyskoczył błąd, silnik w trybie awaryjnym, wykasowane i po ptakach...

silnik sie przegrzał?? :cool1:

wtedy ruszyłam ostro po dłuższym staniu w korkach....

Opublikowano

powodów przejscia auta w tryb awaryjny może byc milion pińcet ....

Opublikowano

własnie nikt tego nie wie, wtedy aż tak bardzo się nie interesowałam, ale centralnie wyskoczył błąd, silnik w trybie awaryjnym, wykasowane i po ptakach...

silnik sie przegrzał?? :cool1:

wtedy ruszyłam ostro po dłuższym staniu w korkach....

bez dokładnej diagnozy, logów trudno cokolwiek powiedzieć :wink4:

powodów przejscia auta w tryb awaryjny może byc milion pińcet ....

dokładnie :naughty:

Opublikowano
  • Autor

byłem dzis na diagnostyce, wniosek: zaworek przy turbinie N75 do wymiany i jesli to nic nie da to czyszczenie i regenracja turbiny.

zobaczymy czy sie nie mylili.

Opublikowano

byłem dzis na diagnostyce, wniosek: zaworek przy turbinie N75 do wymiany i jesli to nic nie da to czyszczenie i regenracja turbiny.

Czy to diagnoza postawiona na podstawie błedu jaki wywalił VAG ? Robiliście logi?

Opublikowano

witajcie , mi ostatnio zrobilo sie cos podobnego tzn po umyciu auta - zapalam i chce ruszac a tu zonk lekko obroty sie podniosły (1200) i auto zgasało. odpalam jeszcze raz wbijam 1 i chce ruszac powoli - bez dodawania gazu, lekko i pomalu puszczajac sprzegło- auto zaczyna ruszac po chwili oborty spadaja (przejechałem z 2metry) auto zgasło. czy to na begu chce jechac czy na luzie dodajac gazu - LIPA. czy cos podczas mycia sie zalało , jakis ukł elektryczny????? podnosze maske (bo kiedys ktos mial podobnie z kolesi) i odłaczylem przwód od turbo i zatkałem go (srubka) odpalam , ruszam i auto jezdzie, normlanie udało mi sie dojechac do diagnosty, wyszło ze cos z przeplywomierzem ale mi powiedział zebym zawwór egr czy erg przeczyscił (zawór recyrkulacji spalin) - został przeczyszczony i wszystko zalozozne tak jak powinno, auto normlanie jezdzi :) az do kolejnego mycia :( wczesniej po tym 1 razie wymienilem filtr oleju. ktos z was moze mi doradzic co jest przyczyna co sie dzieje z autem. jutro sprobuje odpalic i ruszyc -- moze faktycznie cos sie zalewa (ale podczas mycia auto zamkniete szczelenie jest, maska zamknieta normalnie) , i zobacze czy auto podczas ruszania bedzie znow gaslo czy moze sie wysuszy. a wy piszcie co tu robic (czy to wina turbiny, zaworków??) pozdro

Opublikowano
  • Autor

Czy to diagnoza postawiona na podstawie błedu jaki wywalił VAG ? Robiliście logi?

tak podłączyli auto do komputera i po jezdzie testowej takie były wnioski.

Opublikowano

witajcie , mi ostatnio zrobilo sie cos podobnego tzn po umyciu auta - zapalam i chce ruszac a tu zonk lekko obroty sie podniosły (1200) i auto zgasało. odpalam jeszcze raz wbijam 1 i chce ruszac powoli - bez dodawania gazu, lekko i pomalu puszczajac sprzegło- auto zaczyna ruszac po chwili oborty spadaja (przejechałem z 2metry) auto zgasło. czy to na begu chce jechac czy na luzie dodajac gazu - LIPA. czy cos podczas mycia sie zalało , jakis ukł elektryczny????? podnosze maske (bo kiedys ktos mial podobnie z kolesi) i odłaczylem przwód od turbo i zatkałem go (srubka) odpalam , ruszam i auto jezdzie, normlanie udało mi sie dojechac do diagnosty, wyszło ze cos z przeplywomierzem ale mi powiedział zebym zawwór egr czy erg przeczyscił (zawór recyrkulacji spalin) - został przeczyszczony i wszystko zalozozne tak jak powinno, auto normlanie jezdzi :) az do kolejnego mycia :( wczesniej po tym 1 razie wymienilem filtr oleju. ktos z was moze mi doradzic co jest przyczyna co sie dzieje z autem. jutro sprobuje odpalic i ruszyc -- moze faktycznie cos sie zalewa (ale podczas mycia auto zamkniete szczelenie jest, maska zamknieta normalnie) , i zobacze czy auto podczas ruszania bedzie znow gaslo czy moze sie wysuszy. a wy piszcie co tu robic (czy to wina turbiny, zaworków??) pozdro

na drugi dzien w poludnie -odpalam auto ,ruszam i jest okey :) wiec co to moze byc

czy moze gdzies woda sie dostawac gdzies i cos ja moze zassyac itp?? (jakis filtr np powietrza) >>?? lub cos tam sie moze namoczyc i lipa a po wysuszeniu/osuszeniu jest OK ;/ ???