Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Płyn w chłodnicy się zagotował

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to juz tylko termostat zostal :wink4: a gotuje sie woda za kazdym razem?

Opublikowano
  • Autor

no właśnie jest taki problem że teraz jest wszystko ok. a mechanik nic nie zrobił,samo się naprawiło i co tu myślec :mysli:

Opublikowano

...ze termostat niedomaga i jemu trzeba sie przyjrzec,a jak sie powtorzy,to wymienic... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

ok, tez tak myślę, pojeżdże trochę i zobaczymy i dzięki za odp. pozdrawiam i życzę wszystkim jak naj mniej usterek i wiele przyjemności z jazdy nszymi autami :hi: [br]Dopisany: 04 Czerwiec 2009, 21:45_________________________________________________no i problem powrócił zagotowal się płyn ponownie,mogę opisac to tak,powietrze do kabiny leci gorące, wisko działa,chłodnica jest zimna i wyrzuca powietrze, w zbiorniczku od płynu chł. wężykiem przelewowym.

Opublikowano

no i problem powrócił zagotowal się płyn ponownie,mogę opisac to tak,powietrze do kabiny leci gorące, wisko działa,chłodnica jest zimna i wyrzuca powietrze, w zbiorniczku od płynu chł. wężykiem przelewowym.

kilka dni temu miałem podobną sytuację, wymień pompę wody i będzie ok, u mnie pękł plastikowy wirnik, chłodnica też była zimna i wisko kręciło cały czas na wolnych obrotach, po wymianie pompy wszystko jest ok.

acha obieg płynu był u mnie pomimo padniętej pompy to płyn się przelewał do zbiorniczka

Opublikowano
  • Autor

i tak zrobię wymienię wpierw pompę wody, jeśli nie to to uszczelka pod gł. :wallbash:

Opublikowano

jak bedziesz wymienial pompe,to i rozrzad sobie zrob i masz spokoj :wink4:

Opublikowano
  • Autor

rozrząd robiłem, a pompa chodzi na jakimś pasku i jej kurcze nigdy nie wymieniałem, mam jeszcze pytanie czy dostane się sam do tej pompy czy nie trzeba chłodnicy demontowac.

Opublikowano

tutaj masz zrzut z ETKI---> 9034287b5b2ab91fm.jpg

w 1,6 byly dwa rodzaje pomp zewnetrzna i wewnetrzna,jesli masz zewnetrzna,to bedziesz musial odkrecic napinacz paska i z boku dojdziesz do srob,ale nie wiem ,czy dasz rade zdjac napinacz bez chociarzby odchylenia chlodnicy,jak nie bedziesz mogl sie dostac to odkrec sruby i odsun kawalek,tak,zebys mogl reke wlozyc,plyn i tak spuscisz,wiec rurki na dole beda zdjete :wink4:

Opublikowano

w 1,6 byly dwa rodzaje pomp zewnetrzna i wewnetrzna,

W adp jest pompa taka jak na obrazku.

Opublikowano

w 1,6 byly dwa rodzaje pomp zewnetrzna i wewnetrzna,

W adp jest pompa taka jak na obrazku.

teraz juz pamietam- tylko AHL ma wewnetrzna pompe wody :wink4:
Opublikowano
  • Autor

panowie no to jeszczeraz opiszę, to trochę dziwne że płyn się gotuje a chłodnica u dołu letnia,mechanik twierdzi że to uszczelka, no dobra to dlaczego przewody są miękkie no i dlaczego auto normalnie pali ma moc dopiero jak przejadę 10km to kipi i wyrzuca płyn wężykiem przelewowym.Powinno wyżucac już po odpaleniu skoro by to była uszczelka. :mysli:

Opublikowano

bo to nie uszczelka,mozliwosci gotowania sie wody to albo brak dostatecznego obiegu powodowanego przez pompe,albo termostat-a powiedz mi jeszcze,czy jak sie woda gotuje,to jaka temperature pokazuje wskaznik na zegarach?

przy peknietej uszczelce,kompresja wytwarzana przez tloki ,wybijalyby wode caly czas,moglbys miec wode w misce olejowej i odwrotnie-olej w zbirniku cieczy chlodzacej...

jesli temperatura wzrasta do maximum to albo pompa,albo termostat

Opublikowano
  • Autor

no właśnie temperatura idzie na maksa, w misce olejowej nie przybyło no i w zbiorniczku nie ma plam oleju, no i dodam że w zbiorniczku płyn się podnosi jak silnik pracuje,to chyba pompa daje ciśnienie.

Opublikowano

w zbiorniczku nie ma plam oleju, no i dodam że w zbiorniczku płyn się podnosi jak silnik pracuje,to chyba pompa daje ciśnienie.

niekoniecznie,bo plyn zwieksza swoja objetosc jak sie nagrzeje :wink4:

obieg zobacz jak auto stoi na wolnych obrotach i odkrec zakretke( tylko ,jak silnik sie wystudzi,bo sie poparzysz :wink4:) i wpusc kropelke czegos innego koloru(moze byc sok malinowy :tongue4:)i obserwuj,jak sie przemiesci ,jak dodasz gazu (na przepustnicy linka) to znaczy,ze obieg jest,i pozostal termostat :wink4:[br]Dopisany: 05 Czerwiec 2009, 22:49_________________________________________________ale teraz przypomnialo mi sie,ze jak pompa u mnie padla,to tez chwile mozna bylo jechac ,ale jak przypilowalem,to temp podskakiwala i gotowala sie woda,wlacz ogrzewanie i zobacz ,czy grzeje,jak kiedys

Opublikowano
  • Autor

grzeje ok. czyli normalnie, jutro sprawdzę ten numer z sokiem , i mam pytanko gdzie jest termostat w ADP. i czy mogę go wykręcic i jechac bez niego.

Opublikowano

nr 13 na zdjeciu,ktore wkleilem -kolo pompy wody,nie da rady jechac bez termostatu,

mozna jechac w takim stanie auta ,ale powolutku i nie daleko,a na pewno nie przez miasto,gdzie czesto musisz gaz depnac,lepiej zadzwon po kogos i niech Cie zaholuje do warsztatu,lub na miejsce,gdzie bedziesz to robic,ewentualnie laweta :wink4:

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki sprubuje termostat wymienic i zobaczymy. narka :hi:

Opublikowano

nr czesci masz na zdjeciu po prawej,jakbys potrzebowal :wink4: