Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRE] Sterownik multitronica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!

Prawdopodobnie (w zasadzie na pewno...) poruszam kolejny raz temat skrzyni biegów multitronic... Z góry przepraszam za "natręctwo".

Mam jednak problem i nie wiem, jak sobie z nim poradzić. Wydaje mi się, że skrzynia cały czas pracuje mi w trybie awaryjnym (pasek biegów na FIS'ie cały czas świeci na czerwono). Skrzynia w ruchu cały czas zachowuje się normalnie, jednak wyświetlacz mnie martwi. "Z niczego" to wskazanie się nie bierze, a podobno tryb awaryjny szkodzi zdrowiu.

Naczytałem się tutaj o zawilgoceniu sterownika skrzyni - chciałbym sprawdzić stan swojego. Tylko...jak go znaleźć??? Gdzie taki sterownik znajduje się w B7 (2007 rok, silnik BRE)? Czy trudno się do niego dobrać?

Dajcie znać, proszę, czy zwykły szarak może sobie poradzić z tematem?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!

Pollux[br]Dopisany: 02 Czerwiec 2009, 23:03_________________________________________________I jeszcze jedno:

testowałem autko kompem i wyskoczył następujący komunikat:

1 Rozpoznano usterkę

05971 P1753 000

Przełącznik Tiptronic

sygnał niedopuszczalny

OK, to wszystko co wiem w tej sprawie

Opublikowano

Kolego, najprawdopodobniej będzie to sterownik. Niestety nowe multi po poprawkach nie zupelnie są bezawaryjne. Ponoć grzeją się i to im bardzo szkodzi. Sam dostęp raczej nie jest trudny bo wymiana jego trwa około 15 min (tak mi mówił jeden z właścicieli multi w B7). Gorzej z kosztami bo sam sterownik to rząd wielkości 3k pln. Na forum gdzieś jest jakiś namiar na kolesia, ktory sterowniki naprawia. Sprobuj moze odszukać i zadzwonić do niego. Powinien cos ci przez tel pomoc.

Opublikowano
  • Autor

Ło Młoda Focka... 3 klocki??? Sporo...

A jak się dobrać do tego sterownika? Może jakieś wskazówki?

No i może ktoś kiedyś przerabiał podobny temat i mógłby coś podpowiedzieć...

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - kiedy w trakcie jazdy przełączę się na tryb +/- to nagle wyświetlacz biegów zaczyna działać poprawnie. Kiedy przełączę z +/- na pełen automat - wyświetlacz nadal działa poprawnie. Ale już po ponownym uruchomieniu silnika - znów pasek biegów świeci czerwienią, jak niezwyciężona armia ZSRR...

Opublikowano

Konieczna diagnoza skrzyni , im dłużej będziesz jeździł w trybie awaryjnym tym koszta będą większe ja stawiam na uwalony sterownik w skrzynce , jest na allegro gość co je naprawia za niecały tysiak.

Opublikowano
  • Autor

A wiecie co...

Zauważyłem, że cały czerwony pasek pojawia się jakby z przyczyny pozycji "P".

Tzn. kiedy po odpaleniu przełączę na opcję +/- to po chwili (krótkiej chwili) wszystko działa OK. I faktycznie autko porusza się jakby równomierniej. Kiedy zatrzymam się na skrzyżowaniu i przełączę na P - nadal jest OK. Powrót do D - i pasek czerwony. Sekunda, dwie na +/- i wszystko się odmienia.

Trzy światy z tą skrzynką ;)

Opublikowano

witam kolego pollux i co stą skrzynią problem rozwiazany u mnie tez tryb awaryjny juz 3 miechy raz migaja literki raz pala ciągiem nie mialem pojęcia ze to awaryjny tryb pierwsze auto z automatem nie zapalaja sie lampy cofania i ta lampka od hamulca :kwasny: pozatym fura dziala jak nalezy

Opublikowano
  • Autor

No cholerka, sam nie wiem... ;) To znaczy: wszystko działa, nie mam problemu ze skrzynią, tylko ten wyświetlacz taki mylący... Tak jak pisałem wyżej, przełączenie na +/- rozwiązuje sprawę do momentu ponownego przełączenia na "P" lub do wyłączenia silnika. Teraz przed jazdą delikatnie przełączam na tryb +/-, czekam sekundę, aż się wyświetlacz unormuje i dopiero ruszam. Nie wiem, czy sam się oszukuję, ale wolę na wszelki wypadek "wychodzić" z trybu awaryjnego.

Poszukuję też w okolicy jakiegoś speca od tych skrzyń...

A może ktoś podpowie - czy jest możliwe, że to jest "problem z wybierakiem skrzyni"? (przeczytałem to hasło na forum, dlatego pytam...)

Pozdrawiam

Pollux