Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 APS] Rosnąca temperatura płynu chłodzącego w czasie postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam od pewnego czasu taki problem, że w mojej A4 np. podczas statnia w korkach temperatura gwałtownie wzrasta do ok 110 stopni a czasem nawet do momentu w którym włącza sie ten alarm i muszę wyłączyć silnik. Na trasie wszystko jest w porządku czy jadę 100km/H czy 160km/h jest ok, ale wystarczy że chwilke postoje w korku to zaraz mi sie płyn gotuje. Termostat wymieniłem na początku roku.Czy to może być pompa wody, czy może uszczelka pod głowicą? Jestem laikiem w tych sprawach. Proszę was o pomoc. Z góry dziękuje.

Opublikowano

uszczelke mozesz wykluczyc,uszkodzona pompa wody-im wyzsze obroty,tym wyzsza temperatura-ja bym obstawial na termostat,lub zapchana chlodnice,dopiero nawiew powietrza powoduje chlodzenie,ja bym przeplukal system :mysli:

Opublikowano

no a wisko i wentylator pomocniczy się załocza bo może też byc czujnik walnięty. :hi:

Opublikowano

no a wisko i wentylator pomocniczy się załocza bo może też byc czujnik walnięty. :hi:

Wisko dziala mechanicznie wiec nie ma czujnika. Trzeba sprawdzic na goracym silniku czy da sie zatrzymac wentylator reka. UWAGA NA PALCE I MANKIETY.

Odnosnie wentylatora elektrycznego to jest na czujniku tak jak kolega napisal. Sprawdzic przy jakiej temperaturze sie wlacza.

Moja sugestia. Jak stoisz w korku wlacz klimatronik i tryb manualny i wlacz na maksa goracy nawiew. Zobacz, czy dodatkowe chlodzenie wplywa mocno na temperature. Jezeli tak, to prawdopodobnie masz przytkana chlodnice

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym postawił niesprawny termostat.

Identyczne objawy miałem w Voyagerze.

Opublikowano

a takie prozaiczne rzeczy jak stan płynu w zbiorniczku sprawdziłes, odpowietrzyłes dobrze układ po wymianie termostatu, na jaki termostat wymieniłes ori?? czy zamiennik?????

Opublikowano

Ja tez jestem za termostatem - ale rzeczywiscie odpowietrzenie mogloby pomoc - a wiatrak sprawdzales czy hula ?

Opublikowano
  • Autor

Oba wentylatory załączają się,dziś sprawdziłem, płyn w zbiorniczku także jest.Termostat był wymieniony ale nie mam pojęcia czy wstawili orginalny czy zamiennik :(.Mechanik twierdził że układ był odpowietrzony. A przy okazji wymiany termostatu został wymieniony cały płyn w układzie.

Ps. Ajax gdy stoję w korku i włącze nawiew gorącego powietrza troche pomaga(już kilka razy musiałem tak zrobić),temperatura troche opada ale przy dłuższym postoju i to nie pomaga.Chyba nie obejdzie bez wizytu u mechanika :(

Opublikowano

Dobra, teraz jeszcze musisz sprawdzic czy w korku weze od chlodnicy sa gorace czy zimne. Jezeli zimne to termostat zamkniety na malym obiegu. Jezeli goraca to widze pare mozliwosci :

- niesprawna chlodnica

- niedrozny ( czyt. przytkany ) uklad chlodzenia

- niewydolna pompa wodna

Mam nadzieje, ze chlodnica bedzie zimna i po wymianie termostatu wszystko wroci do normy :good:

P.S. Widze, ze wymieniales termo. Ori czy zamiennik? Termostat TYLKO ori. Swoja droga kto go montowal? Byl przypadek na forum podobny do Twojego i okazalo sie, ze kolega zamontowal termo odwrotnie!

Opublikowano

Stawiam na termostat miałem takie objawy w escorcie po wymianie na nowy jak ręką odjoł

Opublikowano
  • Autor

Termostat montował znajomy mechanik, i po wymianie wszystko było ok. Wcześniej tzn. przed wymiana temperatura rosła na trasie. Wiec uważam że termostat został poprawnie zamontowany. Nie wiem czy był oryginalny-kosztowało mnie to ok.260 zł a z teogo co pamiętam 100zł to była robocizna.W piątek zaprowadzam autko do mechanika bo dziś postałem troche w korku i znowu to samo. Wyskoczyłem szybko z auta, zajrzałem pod maske i oba wentylatory sie kręciły, płyn też jest. Denerwuje mnie to strasznie.Zobacze co mechanik zdziała. Dzięki chłopaki za porady :rolleyes:[br]Dopisany: 10 Czerwiec 2009, 23:21_________________________________________________Dziś odebrałem autko z warsztatu. Okazało sie ,że wystarczyło odpowietrzyć. Mechanik mówi, że jest już ok. Autko po odpowietrzeniu dogrzali, sprawdzali na włączonej klimie, włączonym ogrzewaniu, po ponad 2 godzinach takich prób(auto ciągle pracowało) nic sie nie działo, więc wszystko ok. Przy okazji wymieniłem olej i filtr oleju(nadszedł czas). No i cena. Za usługę 50zł :) Zamykam temat. Dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam