mirek26 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Opublikowano 7 Czerwca 2009 witam wszyskich mam pytanie (szukałem ale nie znalazłem-pewnie żle szukałam) jakie są diody w liczniku (kontrolka poduszki) nie jest to żarówka, oraz jak się do niej dostać. Kontrolka nie świeci a vag mówi, że wszystko OK brak błędów więc chcę spróbować wymianę diody może spalona. dzięki za wszelkie podpowiedzi. licznik bez fis. 1998.
chudineze Opublikowano 7 Czerwca 2009 Opublikowano 7 Czerwca 2009 W liczniku są żarówki(oryginalnie) chyba, że ktoś poprzerabiał na diody, a po drugie nie wszystkie kontroli muszą się świecić jest to uwarunkowane od wersji
mirek26 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2009 w liczniku są oryginalnie diody i nic nie było przerabiane żrówki są tylko dwie reszta diody kwadratowe. kontrolka od airbagu muszą świecić. proszę tylko o konstruktywne odpowiedzi
Wihajster Opublikowano 7 Czerwca 2009 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ori sa żarówki R5 1,1 lub 1,2 W wiec jak masz diody to kto je po prostu zmienił
mirek26 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2009 są dwa rodzaje liczników w jednym są wkłady z żarówkami a w nowszych kwadratowe diody wlutowane w płytke i aby je wymienić należy rozebrać licznik na części pierwsze tylko za bardzo nie wiem jak to zrobić. taki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e472d42bc2188335.html
chudineze Opublikowano 7 Czerwca 2009 Opublikowano 7 Czerwca 2009 w liczniku są oryginalnie diody i nic nie było przerabiane żrówki są tylko dwie reszta diody kwadratowe. kontrolka od airbagu muszą świecić. proszę tylko o konstruktywne odpowiedzi są dwa rodzaje liczników w jednym są wkłady z żarówkami a w nowszych kwadratowe diody wlutowane w płytke i aby je wymienić należy rozebrać licznik na części pierwsze tylko za bardzo nie wiem jak to zrobić. taki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e472d42bc2188335.html Jeżeli jesteś taki oblatany twiedząc, że są dwa rodzaje liczników z żarówkami i z diodami i Ty masz licznik w którym są oryginalnie diody (wg schematów licznika tam występują tylko żarówki) to po co te dwie żarówki jeżeli ktoś by to konstuował to zrobił by wszystko na diodach a nie 2 żarówki zostawił do czego niby :gwizdanie: i dlaczego musi się świecić AIRBAG na jakiej podstawie (wg instrukcji obsługi "Tylko w wydaniu do niektórych krajów").
bin85 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Witam, Koledzy klubowicze by się wstydzili niewiedzy na temat liczników, mirek26 ma rację są dwa rodzaje liczników ten z diodami ma tylko żarówki w strzałkach od kierunkowskazów, kierunkowskazów przyczepy, kontrolka długich i bodajże kontrolka od ESP natomiast podświetlanie i cała reszta jest na diodach. Co do kontrolki poduszki to chyba będziesz musiał rozebrać licznik i zdjąć tarczę z zegarów a co za tym idzie również wskazówki, chociaż mało prawdopodobne żeby spaliła się dioda, najlepiej sprawdzić cały obwód tej kontrolki może jakiś rezystor ograniczający prąd diody się przepalił. Życzę powodzenia w naprawie
chudineze Opublikowano 8 Czerwca 2009 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jeśli tak to ja się nie spotkałem z takim licznikiem, a jak już pisałem schemat z książki "Sam naprawiam ..." wynika że nie ma tam diod po drugie z tym świeceniem się AIRBAG-a to wcale ona nie musi świecić. Jest napisane nawet w instrukcji obsługi patrz mój post wyżej. I dla mnie dziwne rozwiązanie z tymi żarówkami wśród diod ale to moje odczucie, ci co to konstruowali mieli coś na celu ale nie wiem co
bin85 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Nie widziałem jak świecą zegary z żarówkami ale możliwe ze na diodach to podświetlanie jest bardziej równomierne no ale tak czy inaczej mogliby dać już wszędzie diody.
mirek26 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2009 Witam ponownie wszystkich. dzięki za zainteresowanie się tematem usterka usunieta. po ściągnięciu tarcz okozało się że jakiś idiota całą diodę zalał klejem i przerwał ściężkę. po oczyszczeniu i naprawie ścieżki wszystko działa ok. wielkie dzięki chudineze pamiętaj że człowiek całe życie się uczy. powodzenia wszystkim.
Rekomendowane odpowiedzi