Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Proszę o analizę logów - auto zamula

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na początku opiszę co sprawdziłem i wyeliminowałem. A więc ciśnienie doładowania w normie, podłączony 100% sprawny manometr i w piku osiąga 0,6 bara. Wymieniony DV, stary był nieszczelny. N75 można raczej wyeliminować, widać po logach i obserwacji manomentu, że stabilizuje ciśnienie, w teście VAG słychać też, że cyka. Dolot obstawiam na sprawny.Przepływka sprawna, 120g/s przy 6000RPM.

Wymienione wszystkie filtry łącznie z filtrem paliwa.

Teraz opiszę co mnie męczy. Oglądałem na youtube filmiki z serii 0-100km/h, auta seryjne wskazują na FIS chwilowe spalanie rzędu 50l/100km. U mnie nigdy nie zobaczyłem takiej liczby, max 30-40l/100km. Zrobiłem dziś logi z kanału 11. Próba od 0 - 100km/h i smutna sprawa wyszło prawie 11s.

Czy ktoś z was ma może podobe logi, porównał bym chwilowe spalanie w l/h. Aha czy u was przepustnica otwiera się maksymalnie na 84,6° ?

4fb6f80fb4d8c02bm.jpg

Druga sprawa temperatura silnika i czas wtrysku. Silnik w czasie testów załapał temperaute ponad 100°C. Widać po logach. A najgorsze jest to, żę jak go zgasiłem żeby odłaczyć manometr i odpaliłem ponownie to temperatura wskoczyła na 112°! Termostat wymieniłem w zeszłym roku. Przy tak rozgrzanym silniku zatrzymałem bez trudu wentylator chłodnicy (spokojnie palce zostały na miejscu) czy to normalne (zatrzymanie, nie palce :>)?

Czas wtrysku. Czy ktoś ze w 100% zdrowym silnikem może porównać ze swoim autem? Wydaje mi się zbyt krótki. Co może skracać ten czas? Sonda lambda pracuje i nie wywala żadnych błędów. W ogóle silnik nie ma żadnych błędów.

20f0da257e48d3c6m.jpg

Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. W okolicy (szczecinek) brak dobrego majstra od takiego silnika.

Dodam jeszcze, że miałem problem z passatem B4 ABF (2.0 150KM), do 150km/h jechaliśmy równo. Dopiero powyżej tej prędkości zacząłem lekko odchodzić. Sądzę, że zdrowe 1,8t powinno go spokojnie objechać.

Za pomoc z góry dziękuję a w mojej okolicy stawiam flachę :drunk:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

wrzuc logi kanalu 115 zobaczmy co tam sie dzieje

Opublikowano

wrzuc logi kanalu 115 zobaczmy co tam sie dzieje

duzo sie tam nie zobaczy .... :wink4:

Opublikowano

Nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić. W okolicy (szczecinek) brak dobrego majstra od takiego silnika.

Dodam jeszcze, że miałem problem z passatem B4 ABF (2.0 150KM), do 150km/h jechaliśmy równo. Dopiero powyżej tej prędkości zacząłem lekko odchodzić. Sądzę, że zdrowe 1,8t powinno go spokojnie objechać.

Za pomoc z góry dziękuję a w mojej okolicy stawiam flachę :drunk:

czemu tak uwazasz ze powinnien spokojnie objechac ,mialem kiedys alfe 164 148PS i zadne 1.8T jej nie objezdzalo
Opublikowano
  • Autor

Ta seryjna alfa ma 9,2s do 100 a a4 1,8t 8.4s więc raczej w to nie wierze. Swoją drogą ta alfa ma podobny wynik jak ten pasek ABF.

Ostatnio robiłem pomiary na III i IV biegu, przyspieszenie 60-140 km/h i wyniki

III bieg 14,4s

IV bieg 20,0s

Opublikowano

ale jest wolno-ssakiem , moze nigdy nie trafilem na zdrowe 1.8T tylko takie jak twoje ................ :gwizdanie:

Opublikowano

Witam

Czy możesz sprawdzić 8 blok (chodzi o pamięć sondy)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem kilka logów jeden z czerwca inny z marca ale jakoś pomiary nie pokrywają się:

czerwiec:

c515dce7b8489bd9m.jpg

I tak -4.7 i 4,7% przez kilkadziesiąt sekund (obroty biegu jałowego ~840RPM)

marzec:

8191a29c330dbaa6m.jpg

Opublikowano

Witam

Moim zdaniem masz dobry spokojny motorek 1,8T który nie powinien stwarzać problemów,jak już to masz trochę za wysoką wartość przepływki względem dawki paliwa,do swoich wymagań(wartość 2,2-2,3)byłaby odpowiednia.

Jeżeli chcesz z niego zrobić tygrysa to najrozsądniej by było założyć chipa u kogoś kto się na tym dobrze zna.

Pozdrawiam

Do "odzim " nie koniecznie.

Opublikowano

tez tak uważam a a4 1,8t 8.4s do setki miedzy bajki mozna wlozyc dane producenta :>