Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pieniący Się Płyn Wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wzystkich-Mam mały problem otóż wczoraj cos zaczęłą mi halasowac pompa wspomagania,zacząłem od sprawdzania poziomu płynu i jak sie okazało było go minimalnie mniej niż minimum,braki oczywiście uzupełniłem i pompa przestała buczeć,ale zdziwił mnie jeden fakt że płyn okropnie był spieniony,chcialem zaznaczyć ze plyn wymienialem jakies 4 tyś.km temu na oryginalny Audi.Moze wiecie co może byc przyczyną pienienia sie płynu i czy to coś poważnego??Z góry dzięki za porady i pozdrawiam serdecznie klubowiczów

Opublikowano

Nie wiem czy tak ma byc czy nie ale u mnie tez sie pieni, a jest to chyba tym spowodowane ze w TDI nie kladli chlodnicy plynu.

Opublikowano
  • Autor

No ale pieni sie okropnie,kolega ma Paska z tym samym silnikiem i nic sie nie pieni :roll:

Opublikowano

No ale byl spieniony przed dolaniem czyli bylo go za malo i moze dlatego. Ja az dzisiaj jak nie zapomne to sprawdze jak u mnie jest.

Opublikowano

mam pytanko, a jak wymieniłeś płyn? chodzi mi dokładnie czy spuszczałeś go z przekładni?? no bo ze zbiornika to nie problem, bo i tak poziom mam min a jest (wydaje mi się) brudny w sensie przerobiony i pomyślałem ze lepiej od razu wyminić niż dolewać, i tak jak mam teraz to sie nie pieni

Opublikowano

Miałem to samo - pompa hałasowała a przy skrętach jeszcze bardziej, w zbiorniczku był wielki szum. Gdy dolałem do zbiorniczka ok pół szklanki świeżego płynu (do poziomu normy)= hałas odleciał a piana przeistoczyła się w nic. Piany brak.

Opublikowano
mam pytanko, a jak wymieniłeś płyn? chodzi mi dokładnie czy spuszczałeś go z przekładni?? no bo ze zbiornika to nie problem, bo i tak poziom mam min a jest (wydaje mi się) brudny w sensie przerobiony i pomyślałem ze lepiej od razu wyminić niż dolewać, i tak jak mam teraz to sie nie pieni

Wymiana to maly problem. NAjlepiej jakbys mial samochod na podnosniku przynajmniej przod. Odlanczasz od zbiorniczka ten grubszy waz i dajesz go na dol. Przed jednak zatkaj sobie otwor bo bedzie z niego lecialo no i ze zbiornika zleci. Pozniej na dole podstawiasz miske i krecisz kiera to w jedna strone to w drugo az splynie. Polecam pozniej jeszcze zalac czystym i przepukac caly uklad. Pozniej skrecasz wszystko dokladnie zalewasz na max i odpalasz i patrzysz ile jest bo pewnie ubedzie i to duzo. Ja zbiornik wykrecilem i wymylem dokladnie.

Opublikowano

wielkie dzieki

Opublikowano

Moze troche bardziej jeszcze sprecyzuje swoja odpowiedz.

Jak juz bedziesz mial waz na dole i bedziesz krecil kiera oczywiscie na wlaczonym silniku to dolewaj plynu swiezego do zbiorniczka. I tak az do momentu jak z tego przewodu bedzie lecial czysty plyn to zapobiegnie zapowietrzeniu ukladu.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

trafiłem na ten post i zastosowałem sie do niego a dokladnie do rady Pikusia :mrgreen:

po rozgrzanie sie silnika czyli i płynu wspomagania zaczynała wyć pompa wpomagania

pierwsza mysl byla ze trzeba ją wymienic

lecz pomogła wymiana samego płynu który faktycznie mimo właściwego poziomu był juz bardziej podobny do oleju silnikowego :twisted:

tak wiec koszt to tylko płyn a nie pompa :lol:

Opublikowano
  • Autor

To który płyn jest prawidłowy do B5 Tdi 96 r.bo chyba wymienie sobie sam bo ostatnio zmienialem razem z olejem i nie wiadomo co wlaly patałachy(w kazdym badz razie plyn mam koloru zielonego :!: ??Pozdrawiam aha.ma ktos moze namiar na jakis warsztat prawdziwego zdarzenia w Krakowie??

Opublikowano

Co do koloru plynu czy tam rodzaju juz byla dyskusja i niby ma byc zielony. Tylko podobno zielony byl ale do starszych Audiczek i udowodnil to chyba koles na AKP i z tego co pamietam to ma byc chyba pomaranczowy.

Ja osobiscie wlalem czerwony Mobil ATF 220 jak dobrze pamietam.

Opublikowano

smiech czasami bierze

olej ma byc taki jaki przewidzial producent

a to wyraźnie mozna odczytac ze zbiorniczka od płynu

u mnie i w dziesiątkach innych audiczek widzialem wyraźnie zawsze napisane ze ma byc mineralny

czy np. z FEBI bedzie to nr 06162, nr oryginału G 002000

Opublikowano

Zdeniu nie przesadzaj az tak bardzo. Bo jesli olej spelnia normy to czemu nie mozna go niby zalac :?: To jakby nie patrzyl to chyba wiekszosc plynow w autko to bys musial miec Castrola a zaloze sie ze tak nie jest. :wink:

Opublikowano

kolorek plynu to albo zielony albo pomaranczowo/czerwony ......

osobiscie mam ten drugi ,taki został wlany w serwisie Audi u helmutów.....

Opublikowano
Zdeniu nie przesadzaj az tak bardzo. Bo jesli olej spelnia normy to czemu nie mozna go niby zalac :?: To jakby nie patrzyl to chyba wiekszosc plynow w autko to bys musial miec Castrola a zaloze sie ze tak nie jest. :wink:

ale chyba nie rozumiesz tego co napisałem :mrgreen:

a napisałem wyraźnie ze jak jest napisane na zbiorniczku ze ma byc mineralny to ma byc mineralny i dla przykładu podałem nr oryginalnego płynu i zamiennika FEBI

wiec zupelnie nie wiem o czym piszesz ale chyba nie zqmales tego co ja napisałem :mrgreen:

Opublikowano

Pikuś, ale jezeli chodzi o plyn hamulcowy i wspomagania to vw/audi ma inne plyny i jednak wszyscy zalecaja stosowanie orginalu

Opublikowano
jezeli chodzi o plyn hamulcowy i wspomagania to vw/audi ma inne plyny i jednak wszyscy zalecaja stosowanie orginalu

Jak mi podasz gdzie tak wyczytales i uwierze w to, to moze sie zgodze. Bo chca miec na to monopol. A plyn hamulcowy to zwykly DOT4 tak jak i do wspomagania zamiennik to chyba FEBI.

Ja hamulcowy wymienilem na jakiejs tam firmy i nie narzekam, tak samo wspomaganie zalalem Mobilem i tez nie narzekam. :mrgreen:

Opublikowano

Pikuś, nigdzie nie wyczytalem, ale juz mialem kilka aut w zyciu i jezdze tylko do najlepszych mechanikow (obecnie mam kolesia ze stajni Kuziego i sw pam. Kuliga) do wszystkich poprzednich aut lalem co chcialem, a do A4 kazali mi lac orginaly...cos w tym musi byc

Opublikowano

Murzyn nie chce sie tu klocic ale sa o wiele lepsze plyny i co nie wlalbys jakbys mial kase :?: :smile: Dla mnie to takie dziwne gadanie. Podobno MOTUL robi bardzo dobre rzeczy i ja bym je stosowal ale sadze, ze moj samochod nie wymaga az takich specyfikow bo ani nie jest on sportowy ani bardzo obciazony.

I raczej podchodze do tego tak, ze jezeli jakas dobra firma sprzedaje produkt, ktory spelnia normy producenta to czemu mam go nie zalac.

Ale na ten temat mozna by dyskutowac i dyskutowac. Kazdy ma swoje zasady i ich sie raczej trzyma. :mrgreen: