Opublikowano 30 Czerwca 200917 l Witam Panowie. Jako, że nam się rozwinął poprawnie wątek dotyczący wszelkich multimediów :>, to chciałem i od siebie coś zapytać. Przymierzam się właśnie do zakupu kompa i niestety, ale z braku miejsca musi być to niezmiennie notebook. Trzeba by wykonać jakiś ruch i coś wybrać, więc przeglądam i przeglądam strony i nic ciekawego nie trafiłem :gwizdanie: Wczoraj rzuciła mi się w oczy oferta California Access - patrząc na konfigurację, wydaje się atrakcyjny. Pamiętam, że kiedyś te lapki stanowiły naprawdę mocną konkurencję dla czołówki, ale nie wiem, jak jest teraz. http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netbooki/California_Access_M162S_T9400_WSXGA_/pelny,id,59262/ Chciałbym, żeby ludzie, którzy mieli do czynienia ze skłądakami lapkami wypowiedzieli się w temacie, jakie są + i - takiego sprzętu. Lapek ma służyć do multimediów, gier (szkoda dodatkowo wydawać na konsolę, chociaż zabawa przedniejsza :>) programów 3D - SolidWorks, Catia, itp. Słowem, ma zastąpić skutecznie stacjonarny (w miarę skutecznie )
Opublikowano 1 Lipca 200917 l Laptop nie powinien byc kadłubkiem. chłodzenie np. jest tak waznnym elementem, ze nie mozna sobie pozwolic na dowolnosc. to musi byc od poczatku do konca zaprojektowany sprzet pod daną grafike i CPU. Ja bralbym Della. ta marka - na szczescie juz dostepna w Polsce - nie ma sobie rownych. polecam ten model: http://allegro.pl/item672084247_laptop_dell_studio_1555_t6400_4gb_320gb_hd4570_nbd.html Ma praktycznie wszystko z HDMI, matryca na LEDach, kamera, bluetooth, port combo E-SATA/USB, grafiką Radeon HD4570 256MB włącznie. O California Access nawet nie mysl. tej firmy praktycznie juz nie ma...
Opublikowano 1 Lipca 200917 l Autor Właśnie niestety o tym poczytałem od założenia wątku. Zarówno CA, jak i Compal straszne są pod względem serwisu - ponoć tragedia coś wyegzekwować. Trzeba będzie małżonkę szanowną zacząć przekonywać jednak do stacjonarnego kompa, bo lapek w podobnym konfigu, to ani wydajnościowo nie równy, ani cenowo... Co do lapka, to patrzyłem już na jakiś porządny sprzęt. Dell z linka niestety nie ma ani interesującego mnie procka, ani grafy (lepiej pod graficznymi 3d sprawuje się jak dotychczas nie ATI)
Opublikowano 2 Lipca 200917 l ja osobiście mam Samsunga R560. Super sprzet. Dlaczego? Idealny stosunek jakość/cena. Procesor P8400 czyli platforma Intel® Centrino® 2 z Pro, a to z kolei zapewnia: - Do 50 procent wzrost wydajności wymaganej do wielozadaniowości - Systemy ze zdalnym dostępem w stanie czuwania, uśpienia lub odłączenia od zasilania - Dzięki rozszerzonej konfiguracji zdalnej łatwiejsze jest ustawianie metodą „over-the-wire” Chipset Intel® z serii 4 Express, zapewnia obsługe pamieci DDR3, co w laptopach nie jest czesto niespotykane. W dodatku na prędkości 1066 MHz. 4GB ramu. 320GB – HDD Grafika 9600GT 512MB RAM WiFi w standardzie N Bluetooth i wbudowana kamera internetowa 1,3Mpix Co do jakości Samsungów – bardzo solidny sprzęt Firma weszła na polski rynek ze swoimi laptopami stosunkowo niedawno - bo na wiosne zeszłego roku. Zaczęła od razu od mocnego uderzenia. Zastosowali politykę dumpingową aby przyciągnąć klientów- przy jednoczesnej wysokiej jakości materiałów. Wybór marki laptopa – to tak naprawdę wybór obudowy, w jaką zostały włożone podzespoły innych producentów. U samsunga jest inaczej. Jako że firma ta produkuje dyski twarde, pamięci Ram oraz matryce – w takie elementy, własnej właśnie produkcji, wyposażył Samsung swoje laptopy. Gwarantuje to duzo większa kompatybilność niż w przypadku innych producentów. Ja go kupilem za 3500 pod koniec zeszlogo roku.
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Autor A to będzie trzeba rozważyć markowych producentów jednak. Powiedz no mi endriuu - pogrywasz na nim coś, czy raczej służy Ci do innych celów?? Chciałem się dowiedzieć, jakie to ustrojstwo jest wydajne i czy nie lepiej poszukać np czegoś z 17" matrycą, skoro miałby zastąpić komputer stacjonarny. Sprawdzałem właśnie allegro - 4000 z taką konfiguracją z Wawy - w takiej sytuacji, to lepiej chyba stacjonara złożyć :gwizdanie:, bo oprócz zajmowanego miejsca wszystko ma na +
Opublikowano 2 Lipca 200917 l CA to tragedia... zapomnij o tym... plastiki ścierają się gorzej niż w pierwszych ACERach... serwis tragiczny... chłodzenie na poziomie odkurzacza... od 8 lat mam DELL'e (prywatnie bo służbowo dłużej) i muszę przyznać że choć po tej firmie również widać cięcie kosztów to na inne marki nie patrzę... (no może IBM bo też miałem) aktualnie mam (bo już stary jestem i więcej mi nie trzeba) 4 letniego Inspirona 9300 z kartą GeForce 6800Go... na początku podniecałem się 3DMarkami itp. bo wypadały naprawdę dobrze... prądu też nie żre za dużo bo zasilacz (chyba) 90Wat i do dziś działają sobie średnie gierki...wtedy najlżejszy 17" na rynku... no ale on ma 4 lata - czyli teoretycznie złom. Typowe Hipermarketowe okazje wyciągają coś około 3 pkt w teście graficznym Visty/Windows7 (jeśli to może być miarodajne) a mój staruszek w opcji graphics ma aktualnie 5,4 (sprawdzałem to ostatnio żeby wkurzyć sąsiada bo kupił coś nowego) Brakuje tylko efektów bo to GF 6tej generacji niestety... dziś kupiłbym lapka 13" z HDMI (tylko ciężko znaleźć z dobrą kartą graficzną) wsadził w szafkę (tak mam ze swoim kolosem zrobione) i podłaczył pod Telewizor LCD... klawiatura i myszka bezprzewodowa dobrej jakości to 200zł... i po problemie...[br]Dopisany: 02 Lipiec 2009, 09:49_________________________________________________ bo oprócz zajmowanego miejsca wszystko ma na + parę minusów by się jeszcze znalazło: - zużycie prądu wraz z monitorem ponad 300Wat (a jak ktoś sobie fundnie 2 karty SLI to potrafi i 1000Wat zeżreć) kontra niecałe 100Wat... - głośność też spora chyba że chłodzenie wodą... - mobilność żadna... - konieczność wygospodarowania miejsca co u mnie było podstawowym mankamentem... no ale są: - tańsze i łatwiejsze do zmiany konfiguracji, naprawy
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Jeżeli komp ma być do grania to tylko stacjonarny. Mam dell- a inpirion E1405 zakupionego w USA jak jeszcze w PL mało ludzi słyszało o dell-ach i powiem że nie używam go do gier a jedynie do programów, poczty, i prezentacji. Służy a swoje przeszedł. Jest już poobijany, podrapany ale jak się woziło lapka pod siedzieniem w samochodzie bez torby to tak jest. Jak mi kiedyś upadnie to penie padnie ale jak na chwilę obecną to twardziel z niego
Opublikowano 2 Lipca 200917 l KOval81, a monitor masz? zaraz ci cos sklece jesli chodzi o stacjonarny. powiedz tylko ile mozesz wydac na sama jednostke centr? tu zalozylem watek o zestawach: http://www.a4-klub.pl/smf/zestaw_komputerowy_jaki_optymalny-t60250.0.html przeanalizuj go. ceny w zwiazku z kryzysem nie zmienily sie znacznie.
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Mam dell- a inpirion E1405 zakupionego w USA jak jeszcze w PL mało ludzi słyszało o dell-ach chyba coś w cyferkach namieszałeś bo 1405 to brat 17" 1705 - następcy używanego obecnie przeze mnie 9300... premierę miały w 2006 roku więc parę osób już wtedy o Dell'ach słyszało... a co do grania... gdybym był maniakiem to chyba zdecydowałbym się jednak na stacjonarny... koszty zdecydowanie mniejsze... nie wspominając o XBOXie... ale to już inna bajka...
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Mam dell- a inpirion E1405 zakupionego w USA jak jeszcze w PL mało ludzi słyszało o dell-ach chyba coś w cyferkach namieszałeś bo 1405 to brat 17" 1705 - następcy używanego obecnie przeze mnie 9300... premierę miały w 2006 roku więc parę osób już wtedy o Dell'ach słyszało... a co do grania... gdybym był maniakiem to chyba zdecydowałbym się jednak na stacjonarny... koszty zdecydowanie mniejsze... nie wspominając o XBOXie... ale to już inna bajka... Z tego co pamiętam to w 2006 roku dell nie służbowy to rzadkość była. Dokładnie mam tego 1405 taki żeby do aktówki wchodził
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Kadłubki jako takie były popularne rok temu, pozniej zaczely wychodzic ze sprzedazy, byl problem z serwisowaniem, teraz praktycznie wogole nie ma serwisu Compala czy to ASUSteka , hurtownie znowu zaczynaja wprowadzac "jakies tam" kadlubki, ale tak jak kolega pisal wyzej wydajnosciowo musi to byc laptop zrobiony od poczatku do konca, osobiscie polecam TOSHIBE, DELLA, ASUSA, i na koncu HP Na inne bym nie patrzyl, jesli za drogo to bierz stacjonarny .
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Autor Szczerze powiedziawszy Panowie, to nawet nie chodzi o cenę. Potrzebuje kompa do pracy przy programach j/w, czasem w coś pograć w wolnej chwili, jak już żona i dziecię mi zaśnie,obejrzeć jakiś film, itd. Nie ukrywam,że jestem straszliwie ograniczony przestrzenią w mieszkaniu (cholernie nieustawne). Dziś zrobiłem dokładną analizę i niestety, ale nie mam gdzie stacjonarnego postawić (nie mówiąc już o drukarce i całym dodatkowym szmelcu) ,więc będzie musiał być lapek w cenie do ok 4000k - taka już solidna maszynka. Doradzicie coś wartego zainteresowania? Moje wymagania to monitorek 15-17", duża rozdzielczość, mocna grafika (raczej z doświadczenia wiem, że ATI i reszta radeonków sie gorzej spisywała, nie wiem jak te nowe 4650, czy cuś), dobry procek C2D > 2,0 [br]Dopisany: 02 Lipiec 2009, 22:21_________________________________________________Co do xbox'a, to się przymierzałem jako dodatkowego centrum zabawy w domu, ale żona by mi bardzo skutecznie dała szlaban na pewne rzeczy [br]Dopisany: 02 Lipiec 2009, 22:28_________________________________________________Panowie, a niech m ktoś wytłumaczy jedną rzecz, bo sam już nie wiem. Szukać lapka z radeonem, czy nvidią - co jest wydajniejsze z tych mobilnych kart, ale nie tylko do gier, ale i programów typu SolidWorks, Catia, AutoCad, itp ??? Bo już od opinii z neta wariacji można dostać - niby radek lepszy, ale w wielu przypadkach w praktyce się to nie sprawdza.
Opublikowano 2 Lipca 200917 l ...jeżeli naprawdę chcesz swobodnie pracować z "SolidWorks, Catia, AutoCad" (dodam MFlash, Adobe CS, może VS jakieś i inne) to dobrze zastanów się czy laptop do 4k PLN to dobre rozwiązanie? Praca na takim laptopie z otwartymi dwoma instancjami AutoCad'a i np. renderowaniem w tym czasie jakiejś grafiki to będzie żenua. Piecyk za 4 tyś dogoni wydajnością laptop za 8-10 tyś. więc zastanów się dobrze.
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Autor Właśnie mi stoi wciąż na przeszkodzie brak miejsca w domu - najzwyczajniej w świecie, nie mam gdzie stacji wstawić, tak sobie wszystko ustawiłem... :gwizdanie: Do sypialni nie pójdzie, bo nie ma o czym mówić, do dziecięcego też nie wstawię. Jedyne wyjście,to piwnice zaadaptuję [br]Dopisany: 02 Lipiec 2009, 23:01_________________________________________________Znalazłem coś takiego właśnie - mocny procek, grafa, sporo raam'u, duża rozdzielczość matrycy - co myslicie?? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=678106509 Tylko nie znam firmy i szczerze powiedziawszy nie wiem co to jest, ale dla przykładu podaję mniej więcej, co szukam :>
Opublikowano 2 Lipca 200917 l Gateway należy do Acera "Na specjalnej konferencji prasowej firma Acer poinformowała o zamiarze przejęcia innego producenta komputerów, jakim jest Gateway. Acer ma wykupić wszystkie akcje firmy Gateway, po ustalonej cenie 1,90 dolara za sztukę - łączna wartość transakcji wynosi 710 milionów dolarów. Rady nadzorcze obydwu przedsiębiorstw już zatwierdziły decyzję o przejęciu, a teraz rząd musi zaaprobować to przejęcie. Według obecnych planów transakcja ta ma się zakończyć jeszcze przez końcem tego roku. Według przedstawicieli firmy Acer jest to największa transakcja tego typu w historii tej firmy - jeśli się powiedzie, Acer zostanie trzecim producentem komputerów na świecie." Niezla firma, gorzej z serwisem w Polsce. Jesli chcesz miec mocny sprzet do aplikacji graficznych musisz miec lapka z karta stworzona pod tego typu aplkacje czyli nVidia Quadro FX. np taki: http://allegro.pl/item673729581_dell_precision_m6300_2_1ghz_wxga_quadro1600_256mb.html wtedy cala moc obliczeniowa przejmuje karta, a nie CPU.
Opublikowano 3 Lipca 200917 l Endriuu.... a jak z graniem na tym quadro FX? co do Gateway'a kiedyś to była wyższa półka składaków amerykańskich...tylko ciężko było dostać... http://allegro.pl/item668757542_cena_szok_laptop_hp_dv7_core2_4gb_500_17_gw_xp_fv.html o tu jaka przecenka...rzucili się jak na ciepłe bułeczki... trzeba przyznać że wyposażenie niezłe (oprócz matrycy i pamięci karty graficznej)
Opublikowano 3 Lipca 200917 l Autor Właśnie sam jestem ciekawy, czy ta grafa się do czegoś jeszcze poza 3D nadaje Ten HP co podałeś GRazny fajna sprawa - tylko rzeczywiście matryca słabawa. Ja teraz dobijam nx7010 i przyzwyczaiłem się do 1680x1050, więc mniejszej rozdziałki raczej bym nie chciał.
Opublikowano 3 Lipca 200917 l powiem szczerze że 1440x900 to oczywiście mało w 17" (wiem bo mam) ale 1920x1080 to z kolei za dużo (miałem w 15" i widziałem w 17") może to kwestia wzroku (choć nie narzekam) ale jak bym teraz szukał to tylko 1680x1050 w 17"...
Opublikowano 3 Lipca 200917 l Endriuu.... a jak z graniem na tym quadro FX? Właśnie sam jestem ciekawy, czy ta grafa się do czegoś jeszcze poza 3D nadaje Jak najbardziej Quadro nadaje sie do grania. Roznica w stosunku do karty matki - na bazie, ktroej zostala zbudowana dana wersja Quadro - jest pomijana. np Quadro FX 1600M bazuje na 8700M-GT. Ta do prac w CADzie i 3d jest az nadto wystarczajaca. Do gier troche gorzej ponieważ jest na szynie 128bit. Ja na Twoim miejscu szukalbym lapka z kartą Quadro FX 3600M. Tu pograsz na high. Ta karta bazuje na 8800M GTS. Najważniejsza sprawa do shader i open gl, dwie karty mają takie sam 4.0 i 2.1. 3600M ma szynę 256bit. Pamietaj o jednym - co jest do wszystkiego - jest do niczego. musisz sie zdecydować na kompromis z przewaga na... Ja brałbym Quadro. Jesli zależy ci aby czasem pograć to biezr 1600M. Jeśli to jednak gry mają determinować Twoją egzystencję, a p[raca ma być dodatkiem - szukaj 3600M. Tu jest szczególowa konfrontacja wszystkich modeli Quadro:
Opublikowano 3 Lipca 200917 l o żesz Ty... 70 Wat z samej karty to już niezły piekarnik...ciekaw jestem ile wiatraków te sprzęty mają bo jeszcze z 60 Wat trzeba dodać...