Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRE] Kopcenie, nierówne oborty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pojawiły się u mnie niedawno takie oto problemy:

1. Wymieniłem olej w samochodzie (+filtry oleju, paliwa) i od tego momentu (być może przypadek) zauważyłem większe kopcenie przy uruchomieniu silnika (jak jest w trasie ciężko mi stwierdzić). Z pewnością jednak wcześniej tego nie było.

2. Co więcej przy postoju, silnik pracuje nierówno - tj. oborty spadają poniżej 1tys (niewiele) i wzrastają do 1tys (wahają się), przez co budą nieco trzęsie. W przypadku gdy silnik jest już rozgrzany na postoju obroty spadaja nieco poniżej 1tys i również trzęsie.

3. Kolejnym niepokojącym elementem jest szarpanie / trzęsienie silnika (szkrzyni czy czegokolwiek innego) przy przyspieszaniu w okolicach 2 tys obrotów (bieg 5, 6). Nie dzieje się tak zawsze, tylko sporadycznie. Nie sądzę abym przeciążał silnik, ponieważ poniżej idzie ładnie, i właśnie w oklicach 2 tys szarpie... poszarpie i dalej już normalnie (albo wysprzęgle na chwile - to również pomaga).

Zalany olej: Shell 5W-40.

Wymianę robiłem w BatCar w Zielonej Górze, gdzie zresztą nie wyzerowali serwisu, bo mieli za stary soft i nie mogli się podłączyć (próbowali kilka razy). Zastanawiam się czy czegoś nie namieszali.

Ma ktoś jakiś pomysł przyczyny owych problemów?

P.S. Gdzie w Zielonej Górze można wyzerować serwis z komputera oraz wyregulować silnik? (pomijając serwis VW)?

Pozdrawiam.

Opublikowano

wyzerować licznik możesz na spocie...

a ten olej to z czego lali?

Opublikowano
  • Autor

Z oryginalnego karnistra (zamkniętego wcześniej), gdzie "resztkę" dostałem, więc olej z pewnego źródła. (tj. nie z beczki)

Opublikowano

Podjedź jutro na spot w Zielonej, to wykasujemy serwis i sprawdzimy błędy.

Opublikowano
:vaglogi: od tego trzeba zacząć
Opublikowano

wszystkie te objawy są takie jak przy padających PDkach...niestety :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Co to jest PDk?

Opublikowano
  • Autor

VAG zrobiony... zero błędów. Kupiłem płyn do czyszczenia STP (polecany w którymś z tematów). Sprawdzę i opiszę co i jak.

Opublikowano

Ja miałem podobny przypadek i kupiłem STP to tylko przestał mi kopcić przy odpaleniu a dalej była kicha.

Zakupiłem niedawno środek do pdk w skodzie- FORTE i muszę powiedzieć ze jestem zaskoczony bo nic nie rzuca ale poczekamy zobaczymy.

Pozdrawiam

mxzibi

Opublikowano

Starcode, sprawdziliśmy tylko błędy. Nie robiliśmy logów. Z nich o wiele więcej dowiedzielibyśmy się, ale na spocie nie było aż tyle czasu. Jeśli chciałbyś, moglibyśmy się umówić ma zlogowanie autka, ale to już na PW.

Opublikowano
  • Autor

Wiem, że robiliśmy tylko sprawdzenie błędów.

mxzibi ten środek tylko w Skodzie do nabycia jest, czy też gdzieś indziej (np. stacje paliw, sklepy motoryzacyjne)?

WiesiekM teraz przez tydzień potestuje płyny - jak nie pomoże (oby jednak pomogło :rolleyes:) - uśmiechnę się do Ciebie w sprawie logów. Logi również robi się poprzez VAG?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak... logi robi VAG :)

Opublikowano

Z tego co wiem to ten środek FORTE możemy dostać tylko w skodzie .

Ja po wlaniu tego środka jeżdze już parę dni i naprawdę jest o niebo lepiej .

STP mi nie pomógł jeżeli chodzi o drgawki tylko dał radę na kopcenie .

Forte kosztuje co prawda 59 zł ale wydaje mnie się, że naprawdę warto bo drgawki ustały , zobaczymy dalej jak będzie.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy to chodzi o preparat Forte Diesel Fuel Conditioner