Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Objawy uszkodzenia żarnika D1S

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawy xenon świeci prawidłowo, natomiast lewy wykazuje takie oto objawy:

po właczeniu świateł, przez ok 5 min. jest OK. Następnie lewy reflektor zaczyna świecić coraz jaśniej zmieniając barwę w czerwono-brunatną i po ok. 5-7 sek. gaśnie. I tak cały czas. Komputer oczywiście w tym czasie sygnalizuje przepalenie żarówki. Czy są to typowe objawy przepalenia żarnika i w "ciemno" można kupić nowe D1S czy podejrzana jest również przetwornica?

Opublikowano

Zamień żarniki, to zobaczysz. Kolor światła sugeruje ze to palnik, a podmianka powinna wyjaśnić wszystko.

Opublikowano

Tak jak kolega juz pisal, wypala sie zarnik. Kup od razu 2 bo powinno sie wymieniac parami, zeby roznicy barwy nie bylo. Nie musisz kupywac w ASO bo to wyrzucanie kasy. Takie same dostaniesz na alledrogo albo na 3..2...1

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj zabrałem się do tej niesprawnej lampy. Po zdemontowaniu lewego reflektora i wyjęciu D1S okazało się, że manewr z zamianą miejscami nie jest konieczny. Bańka żarówki była biała jak mleko i z jakimś bąblem w środku. Tak więc widoczne przepalenie żarówki i wymiana na sprawną. Po wymianie, sprawdzenie - OK. To samo zrobiłem z prawym reflektorem. Osram zamieniłem na Philips. Kolor świecenia nowych żarników w obydwu lampach jest lekko niebieski. Z czasem pewnie przejdzie w biały. Myślę, że prawie za pewnik można przyjąć, że świecenie żarówki xenon w barwie światła wpadającej w różowo - czerwoną oznacza rychłe jej przepalenie. W samochodzie jeździły od nowości - 7 lat. Chyba sporo. Tak więc nie czekać - wymieniać za wczasu.

Koledzy letallec i Muskel1 - wasze przypuszczenia się potwierdziły /na szczęście/. Dzięki. Temat można zamknąć.