Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ADP] Po czym poznać, że osuszacz jest do wymiany ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na jakiej podstawie mozna sprawdzic ze osuszacz jest do wymiany i jaki moze byc jego koszt?

Jak zdemontowałem obudowe filtra pow. jest tam taka mała tuba (chyba ten osuszacz) i na górze jest szkiełko-wziernik co on powinien wskazywac?

Opublikowano

Głównie osuszacz wymienia się jak jest nieszczelny, poza tym żadko chyba że klima słabo chłodzi pomimo odpowiedniej ilości gazu.

Nie wiem co Ty widziałeś ale raczej osuszacze nie mają "wzierników".

Osuszacz jest w obudowie z tworzywa w której niestety zatrzymuje się błoto które po pewnym czasie może powodowa korozję osuszacz a dalej nieszczelnośc, ja tak miałem, wyciekał z niego olej.

Osuszacz wygląda tak http://moto.allegro.pl/item634955868_osuszacz_klimatyzacji_vw_passat_b5_audi_80_a4_a6.html i kosztuje d0 300 zl zależnie od modelu.

Opublikowano

jedni mowi zeby wymieniac podczas niemozności uzyskania prózni w układzie a drugy zeby przy kazdym serwisie klimatyzacji...koszt ok 100zł

Opublikowano

powinno sie wymieniac co 3 lata poniewaz wchłania on wode z układu i zabija sie(ma w sobie granulki ktore chłona wode i juz jej nie wypuszcza) jak sie zapcha to te granulki sie krusza i ida dalej z czynnikiem w układ i moga doprowadzic do zatarcia sprzeżarki.