Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Dymienie podczas zapalania na rozgrzanym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Moje autko to A4 Diesel 2.0 automat, ostatnio mam z nim mały problem, mianowicie podczas zapalania na rozgrzanym silniku skaczą mi na chwilę obroty silnika i pojawia się ciemny dym z rury wydechowej, po wystąpieniu tych objawów autko ewidentnie straciło swoją moc ;( na każdym z biegów ma zamułke. Nie znam się na tyle żeby cokolwiek podejrzewać czy przypuszczać co mogło sie uszkodzić, niedługo wybieram się na warsztat, bo muszę i tak wymienić amortyzatory, ale jeżeli ktoś miał podobne objawy prosił bym o jakąs pomoc w zdiagnozowaniu problemu i ewentualne przybliżeniu kosztów naprawy.

Dzięki pozdrawiam :)

Obroty:

http://www.youtube.com/watch?v=L-GTbOM9xNQ

Dym:

http://www.youtube.com/watch?v=2PHV57uXD70

Opublikowano

Z tym dymieniem to pewnie nieszczelność w dolocie. Ale radzę skontaktować się z kimś kto ma Vag (jeśli ty nie masz) i chociaż zczytać błędy. Taka moja propozycja

Opublikowano

Nie jestem znawcą ale to tak wygląda jakby była ustawiona jakaś ogromna dawka rozruchowa. Ale niech się wypowiedzą fachowcy.. :hi:

Opublikowano

podepnij vag sprawdz bledy i zrob logi wszystko sie wyjasni

Opublikowano

albo pompa do regulacji, albo nieszczelność w dolocie (sprawdź dokładnie wszystkie gumowe węże). Jeśli gazujesz go trochę na co dzień powinien być widoczny wyciek oleju (zabrudzony silnik, jakaś obudowa itd...) w miejscu w którym jest pęknięcie. Jak nic nie widać sprawdź koniecznie (zdjecie obudowy silnika od dołu) rurę od intercoolera do turbo - dziwnie powyginany w chińskie S wąż ciśnieniowy (gruby) to niestety czasami pęka.

Opublikowano

jak by byla dziura w dolocie to pod opciazeniem by dymil a obroty raczej by nie skakal przy odpalaniu wiec raczej to nie to

Opublikowano

tamten AFN dymił w każdych warunkach z tą dziurą

ale :vaglogi:

Opublikowano

Witam dodam moje trzy grosze

Oglądałem filmiki i na pierwszym z nich przy odpaleniu widać jak silnik wchodzi prawie na na dwa tyś obrotów , A u mnie sprawdzałem nie wchodzi nawet na tysiąc przy odpaleniu ,oczywiście bez gazu .Na pewno dostaje dużą dawkę paliwa i stąd to przy kopcenie

Coś na pewno kolega ma nie tak ale trudno powiedzieć co

Opublikowano
  • Autor

Niestety nie mam gdzie zrobić VAG-a :( , dlatego w czwartek autko leci na warsztat polecany tu na forum, po naprawie napiszę co było nie tak. Dzięki za wskazówki :-)