Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Swap z ET42 na ET45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chcialem sobie zmienic felgi z 16stek na 17stki.

Fotka zamieszczona poniżej przedstawia z lewej nową felge, z prawej zaś starą.

abcd0002w.jpg

Stara felga to 16stka ET42 - 8E0 601 025 BC

Zaś nowa to 17stka ET45 - 4F0 601 025 AF

Po założeniu na przód tej 17stki z oponą 225/50/17 okazało sie, że krawędź opony jest bardzo blisko wachacza, dosłownie pół centymetra, dlatego ich nie kupiłem, mimo, że nic nie tarło. I tu rodzi sie pytanie - jeśli kupie te 17stki z oponami 235/45/17 to czy bedzie to chulać i odstęp będzie w miare możliwy? Widziałem juz wiele B6-stek z tymi felgami, więc wydaje mi sie, że nie powinno być problemu jeśli opony będą w rozmiarze 235/45/17 ale wolałbym sie upewnić u osób obeznanych w temacie.

Dziękuje za wszelkie wskazówki :gwizdanie:

Opublikowano

B6 wyjeżdzały na takich z fabryki także będą :good: Poza tym zawsze możesz założyć dystanse :wink4:

Opublikowano

16" takie jak Twoje mam na zimę. Na lato mam 17" o takich samych parametrach (7,5" ET45 + 235/45) - nic nie trze i nie obciera (zawieszenie S-Line -20mm). Zakładaj - nie powinno się nic dziać.

Opublikowano
  • Autor

A jaką macie odległosc krawędzi opony od gornych wachaczy? Bo jak zalozylem 225/50/17 to było coś ok 5mm co mnie odstraszyło od zakupu. Co prawda nic nie tarło. Czy można jeździć na czyms takim? co z błotem - pewnie bedzie mi pryskało po wachaczach aż milo :kwasny:

Boje sie, ze gdy założe 235 to ta odległosc jeszcze zmaleje i zacznie trzec, ale skoro u was nic nie trze to troche dziwne. A co z dystansami? Zakladaliscie? Jesli tak to jakie, koszta, nr częsci etc

Dzieki i pozdro :cool1:

Opublikowano

Kolego - ja mam 18x8" ET 43 i nic nie ociera - przecież te felgi są fabrycznie montowane w S-Line, więc jak ma się cokolwiek dziać?? :szukaj:

Opublikowano
  • Autor

Kolego - ja mam 18x8" ET 43 i nic nie ociera - przecież te felgi są fabrycznie montowane w S-Line, więc jak ma się cokolwiek dziać?? :szukaj:

Ok nie ociera i nie powinienem sie przejmowac ze nie moge wcisnac palca miedzy wahacz a opone?

:naughty: Sorry ale jestem laik w sprawie kół...

Opublikowano

Ale miales troche wiekszy profil opony bo 50 ... zakladaj 45 i bedzie ok !!

Opublikowano
  • Autor

Ale miales troche wiekszy profil opony bo 50 ... zakladaj 45 i bedzie ok !!

No to extra... w takim razie szukam tych fel z oponami 235/45/17

Dzieki za rozjaśnienie tematu. :good:

Opublikowano

Koszt dystansów w Poznaniu - sprawdzona firma 200zł razem ze śrubami - kupiłem 17mm i wrzuciłem na tylną ośkę. Jednak w Twoim przypadku nic takiego nie będzie potrzebne - zakładaj ori i na pewno będzie gites.

Opublikowano

ale nie potrzebujesz dystansu do tych felg... niec nie będzie ocierać... ten wahacz tak wygląda niby blisko, ale będzie ok...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ok chlopaki dzieki jeszcze raz za rady, ciagle szukam tych felg na ebayu z mozliwymi oponami,

pozdr[br]Dopisany: 20 Lipiec 2009, 23:46_________________________________________________

Witam,

chcialem sobie zmienic felgi z 16stek na 17stki.

Fotka zamieszczona poniżej przedstawia z lewej nową felge, z prawej zaś starą.

abcd0002w.jpg

Stara felga to 16stka ET42 - 8E0 601 025 BC

Zaś nowa to 17stka ET45 - 4F0 601 025 AF

Po założeniu na przód tej 17stki z oponą 225/50/17 okazało sie, że krawędź opony jest bardzo blisko wachacza, dosłownie pół centymetra, dlatego ich nie kupiłem, mimo, że nic nie tarło. I tu rodzi sie pytanie - jeśli kupie te 17stki z oponami 235/45/17 to czy bedzie to chulać i odstęp będzie w miare możliwy? Widziałem juz wiele B6-stek z tymi felgami, więc wydaje mi sie, że nie powinno być problemu jeśli opony będą w rozmiarze 235/45/17 ale wolałbym sie upewnić u osób obeznanych w temacie.

Dziękuje za wszelkie wskazówki :gwizdanie:

No i zakupilem te felgi s line tylko, że z oponami 235/45/ZR17 dunlop sport maxx - jeździ sie bardzo przyjemnie, nie czuje, żeby było bardziej twardo a co do dynamiki to wydaje mi sie, że może minimalnie wolniej ciągnie ale to może byc tylko iluzja w głowie ;)

Wie ktoś co oznaczają te literki ZR? R to radius a Z ?

Mam pytanko następujące: jakiej różnicy w spalaniu powinienem sie spodziewać po przesiadce z 205/55/16 na 235/45/17? Niestety nie mam pełnego fisa (jeszcze) :confused4: Czy ktoś zrobił takiego swapa?

pozdrawiam

Opublikowano

Jak już pisałem wcześniej - identyczny komplet (zarówno felgi jak i opony) mam u siebie. Jeśli chodzi o spalanie - wszystko zależy os stylu jazdy... W moim przypadku spalanie podnosi się o ok. 0,5l - Na zimowych 16" (Goodyear UG7+) przy prędkości 110km/h FIS wskazywał mi spalanie 5l, na letnich 17" (Pirelli) przy tej samej prędkości mam 5,5l - nie wiem jak mocne znaczenie ma tutaj kwestia opon zima/lato.

Jeśli chodzi o wrażenia po przesiadce - za każdym razem gdy zakładam 16" wydaje mi się że auto zaczyna fruwać :) Gdy wiosną wróciłem do 17" byłem załamany, wydawało mi się że auto strasznie muli - wystarczy pojeździć kilka dni i efekt mija :) Po prostu przyzwyczajenie... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem zatem, że różnica w spalaniu może wynieść ok 05-1l w skrajnych przypadkach np miasto. Trudno - za to audik spoko wygląda :evil: