Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nastawnik kolektora ssącego w A4 B6 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z pewnym urządzeniem w moim samochodzie (silnik 2.0 ALT) a dokładniej chodzi mi o takie małe urządzenie przymocowane do kolektora ssącego, którego zadaniem jest otwieranie i zamykanie "klapek" w kolektorze. Do tego urządzenia na zatrzaskach przymocowany jest zawór podciśnienia, ale o co chodzi - to urządzenie u mnie nie działa, przy dodawaniu gazu powinno otwierać kolektor ssący przez pociągnięcie takiej małej dżwigienki w dół, tym czasem po naciśnięciu pedału gazu dźwigienka ani drgnie. Wymieniłem całe to urządzenie bo myślałem że jest uszkodzone ale po wymianie znowu to samo :wallbash: zero reakcji na dodawanie gazu. Więc zdjołem wtyczke z tego zaworu podciśnienia i zmierzyłem woltomierzem napięcie: na wolnych obrotach 8V, a kiedy dodaje gazu skacze do 11V po czym od razu spada do 8V. Zawór wogule się nie otwiera i nie wiem dlaczego :no: podejrzewam że mam uszkodzony jakiś czujnik który steruje owym zaworem podciśnienia ale nie wiem który to czujnik i wogule... Prosze o pomoc jeśli ktoś miał podobne przeboje bo ja już nie mam pojęcia co jest nie tak ;(

Opublikowano

Witam

czy wyskakuje ci jakis blad w vag'u ?

na rurce przylaczeniowej do zaworu powinno bys podcisnienie stale,

jesli go tam nie ma moze przewod nieszczelny

jezeli jest przewod caly a program nie pokazuje bledow w silniku to nieczego bym sie nie czepial

Opublikowano
  • Autor

na VAGu pokazuje błąd 17536 - mieszanka za uboga, a w wężyku który łączy ten zawór z dolną częścią kolektora jest podciśnienie bo jak nawet na zgaszonym silniku zdejme wężyk z zaworu to słysze głośny syk, czyli zasysa powietrze. Problem tkwi w tym ze zawór po naciśnięciu pedału gazu nie otwiera się i nie poszcza podciśnienia do urządzenia, sprawdzałem go 15 min temu na zasilaczu, podałem mu 12V i słychać cichutkie kliknięcie i zawór się otwiera - znaczy że jest dobry, a kiedy mierzyłem napięcie jakie dochodzi do tego zaworu w momencie wciskania pedału gazu wyniosło przez chwilkę 11V a potem 8V, a powinno być przy wciśniętym pedale gazu cały czas 12V bo zawór wtedy powinien być otwarty. Ja musze mieć uszkodzone "COŚ" co steruje tym zaworem i daje mu napięcie ale nie wiem co to jest :(

Opublikowano

a może masz to urządzonko dobre,bo po wciśnięciu gazu to się wcale nie ma przełączać,jedynie przy bardzo gwałtownym depnięciu,na sekunde zadziała i wróci...Podczas jazdy jest inaczej,ale tego nie sprawdzisz Również po przekroczeniu pewnych obrotów sie przełącza i też nie wiem czy przypadkiem nie tylko podczas jazdy...

Opublikowano
  • Autor

możliwe ale gdy wszystko jest niby ok samochód bierze mi dość dużo oleju a kiedy zdejme dźwignie tak aby nie poruszała zastawkami w kolektorze i ustawie je na stałe na otwarte to zużycie oleju diametralnie spada i wydaje mi się że maszyna lepiej chodzi...

Opublikowano

a może masz to urządzonko dobre,bo po wciśnięciu gazu to się wcale nie ma przełączać,jedynie przy bardzo gwałtownym depnięciu,na sekunde zadziała i wróci...Podczas jazdy jest inaczej,ale tego nie sprawdzisz Również po przekroczeniu pewnych obrotów sie przełącza i też nie wiem czy przypadkiem nie tylko podczas jazdy...

da się sprawdzić. wystarczy wrzucić 1 i trzymać sprzęgło.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wrzucam 1 bieg i nic, sprawdzałem nawet w czasie jazdy i nie otwiera kolektora nawet na chwile :wallbash: zablokowałem tą dźwignie tak że jest cały czas otwarty kolektor i od razu maszyna wcina mniej oleju :mysli: praktycznie wcale no chyba że pogonie ją pod 180 km/h. Po kablach doszedłem że ten zawór podciśnienia połączony jest z kompem więc pewnie on tym badziewiem powinien sterować no ale tego nie robi ;(

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

ale to chcesz powiedzieć ze teraz nie bierze wcale oleju ....

Przecież ALT biorą celowo olej aby przedłużyć żywotność silnika .... szczególnie przy 180km/h

Opublikowano

Nie rozumiem tylko jednego Jak "branie" oleju moze pzedluzac zycie silnika???? Przeciez, jezeli silnik bierze olej tzn spala go, tak? A powinien spalc benzyne do jasne ciasnej i stu tysiecy snietych wielorybow a nie olej :> Wiec, jak olej jest spalany to powstaje nagar ktory sie osadza i na pewno nic nie pzedluza :tongue4: a raczej przyspiesza nieuchronny koniec. ;( Sam mam ALT :wallbash: i kredyt.

Opublikowano

Tak twierdzą experci ... :good:

• 14 lat później...
Opublikowano

Witam mam ten sam problem znaczy nastawnik dziala po podpieciu do 12v  ale na wtyczce jest okolo 10v czy ktos rozwiazal ten problem? Z gory dziekuje