rem1k Opublikowano 28 Lipca 2009 Opublikowano 28 Lipca 2009 aktualnie mam fabryczną felge 17" 7,5 ET45 - opona 235/45. chciałem kupić nowe alu i kupiłem 17" 7,5 ET42. przy pierwszym dopasowaniu okazało się że nie mieści się zacisk i uderza w felge. jak to możliwe?? kupiłem ciut mniejsze ET czyli powinny bardziej wystawać na zewnątrz, a mimo to fabryczne 45 jest ok a te 'repliki" 42 nie wchodzą bo zacisk za duży i haczy. nie chce bawić się w dystanse, więc mój tak zwany 'wulkanizator' poradził mi żebym kupił dokładnie takie samo ET czyli 17" 7,5 ET45 i oddał te co wziąłem. tylko mi się zdaje że jak kupie 45 to będzie jeszcze bardziej haczyć niż te z 42 które aktualnie sobie wziąłem... czy ja jestem głupi? bo już nie czaje... czy to on coś nie bardzo? mam auto obniżone o 30mm więc boje się brać mniejsze ET np. 35 bo nie chce żeby coś tarło - a wzór który chciałem ma tylko 42 i 35 ... poradzicie coś?
Dibo Opublikowano 29 Lipca 2009 Opublikowano 29 Lipca 2009 Może coś jest nie tak z felgami ? Powinno bardziej wystawać. A czemu nie weźmiesz ET35 ? Takie będą
Gość TrueOgre Opublikowano 29 Lipca 2009 Opublikowano 29 Lipca 2009 dystanse to nic złego, wręcz przeciwnie, et 35 podobnie także nie ma się czego bać, ja też mam obniżone autko + dystanse + et 35 a jeżdżę po takich terenach że na pewno się na takie nie zapuszczasz i nic nie obciera
rem1k Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Opublikowano 29 Lipca 2009 boje się że 35 będą gdzieś tarły. i tak mam wrażenie że te 45 które teraz mam są dość ciasno.
keżor Opublikowano 29 Lipca 2009 Opublikowano 29 Lipca 2009 przy ET 35 wypchniesz felgi o 10mm w porównaniu do ET 45 ale swoją drogą .. CO TY MASZ ZA HEBLE że Ci 17ki sie nie mieszczą ?? myśle że ET nie ma tutaj nic wspólnego , jeżeli masz mega wielkie tarcze i zaciski i poprzednia felga 17ka była na styk , to jest możliwość, że nowa felga z innej firmy już jest inaczej wytoczona i ma mniej miejsca od wewnętrznej strony dlatego obciera i dystans nic tu nie da
rem1k Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Opublikowano 29 Lipca 2009 czy może być tak że niektóre felgi mają na przykład 'grubsze' ramiona i przez to zostawiają mniej miejsca na przykład na zaciski klocków, więc przy tym samym ET różne modele felg mogą pasować albo nie pasować? szczgólnie jak wszystko jest raczej na styk? dla mnie to jedyne racjonalne wytłumaczenie... ET jest liczone do płaszczyzny montażowej przecież, więc to co się dzieje 'dalej' od płaszczyzny montażowej nie jest nigdzie opisane w parametrach felgi... ;( a więc i to ile miejsca od płaszczyzny montażowej do zewnątrz zostawia felga na zaciski na przykład. [br]Dopisany: 29 Lipiec 2009, 18:02_________________________________________________[br]Dopisany: 29 Lipiec 2009, 17:59_________________________________________________ myśle że ET nie ma tutaj nic wspólnego , jeżeli masz mega wielkie tarcze i zaciski i poprzednia felga 17ka była na styk , to jest możliwość, że nowa felga z innej firmy już jest inaczej wytoczona i ma mniej miejsca od wewnętrznej strony dlatego obciera i dystans nic tu nie da też tak mi się wydaje. czyli co? mam próbować w ciemno z różnymi rodzajami felg - na zasadzie która pasuje a która nie? zakładając że chcę mieć możliwe ET większe niż 35?
Dibo Opublikowano 30 Lipca 2009 Opublikowano 30 Lipca 2009 też tak mi się wydaje. czyli co? mam próbować w ciemno z różnymi rodzajami felg - na zasadzie która pasuje a która nie? zakładając że chcę mieć możliwe ET większe niż 35? Poprostu jak będzie za duże ET to założysz dystanse i po problemie. Tak będzie najlepiej i najprościej.
Rekomendowane odpowiedzi