Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Wyciek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam A4 1,9 TDI 110 km, miedzy tą srebrną rurą przy EGR a dalej tą czarną plastikową dolotową jest taka czarna obejma z gumy - taki łącznik, w który od jednej strony wchodzi ta srebrna rura i z drugiej ta plastik dolotowa zacisnięta dwiema matalowymi opaskami skręcanymi. Jak dotknę od dołu tą gumę łączącą to na paluchach mam OLEJ. Co to moze byc, czy to normalne, czy moze ucieka gdzies pod opaskami, a moze cos innego??? Czekam na propozycje i pomocną dłoń:) pozdro.

Opublikowano

Ucieka z pod opaski, albo rura gumowa zaczyna pękać. Najpierw dociśnij mocniej obie opaski i dokładnie wytrzyj ten olej, potem sprawdz po paru dniach czy dalej leci. Jeśli będzie leciało to znaczy że rura puszcza i trzeba ją wymienić.

No chyba ze to pryska olej z EGR.

Opublikowano

Masz dziurę w dolocie , na tym gumowym łączniku od spodu. Poluzuj opaski zaciskowe i obkręć łącznikiem gumowym tak, aby to co było pod spodem znalazło się u góry. Jeżeli nie ma dziury to dociągnij dobrze opaski. Apropo, nie odczułeś zmniejszenia mocy?Jeżeli masz dziurę na tym łączniku, to nie odpalaj auta po naprawie w garażu, ja popełniłem ten błąd i teraz z sadzy się nie mogę doczyścić, wszędzie jej pełno.

Opublikowano

"gadi" a jak by mi pryskal egr olejem to on sam tez powinien chyba byc w oleju czy nie??? Bo z tego co wiedze to jest suchy.