Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[A8 ABZ] Czy SMTx ma jakikolwiek sens ?

Gość MorgothDBMA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MorgothDBMA
Opublikowano

Temat SMT6, SMT7 jest dla mnie zupełnie nowy więc dopiero go ogarniam, w związku z tym pytanie:

Czy te urządzenia mają jakikolwiek sens dla silnika wolnossącego, nawet nie chodzi mi koniecznie o zwiększenie mocy ale np. o korekcje kształtu krzywej momentu/mocy i inne ewentualne eksperymenty....

Z tego co przeczytałem o tym urządzenu można tam swobodnie modyfikować różne parametry jakimś dołączonym softem pod windę..... jak to wygląda w praktyce?

Być może jak nie jest to szczególnie drogie to fajnie byłoby poeksperymentować dowiedzieć się sporo więcej o silniku....

Proszę o wszelkie opinie...

Opublikowano

Według mojej wiedzy - trochę na ten temat czytałem, to samo założenie smt do silnika wolnossącego może przynieść podniesienie parametrów +5%.

Rzeczywiście da sie zmodyfikować przebieg krzywych momentu i mocy, przec co można poprawić elastyczność silnika oraz zmniejszyć zużycie paliwa (jak ktoś to umiejętnie zrobi).

Smt+ wałki i wydech - tu już większe pole do popisu.

Gość MorgothDBMA
Opublikowano

mi tylko chodziłby o mozliwość "zabawy we własnym zakresie" parametrami silnika, zwiększenie mocy to może faktycznie max 2-3%, bo 5% to chyba w wolnossaku ciężko.

No coż najpierw kupie to V8 a potem zobaczymy.... dzięki za info