Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Tragiczne prowadzenie (napęd FWD)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiesz co tracisz :P

Może przejedź się audi kogoś kto ma obniżane zawieszenie i wtedy porównaj czy o to Ci chodzi...

Opublikowano

ja mam -45 zawieszenie i muszę powiedzieć że różnica do seryjnego zawieszenia jest ogromna... auto bardzo szybko reaguje i nie buja się w zakrętach

Opublikowano

cahe zacznij od geometrii.Jak wymieniales wahacze to pewnie sie cos ruszylo.Nie wiem jakie masz auto ( w sesie zawieszenie seryjne , czy jais pakiet S ) ale fakt w A4 silnik jest bardzo z przodu co powoduje nikorzystny rozklad masy i naturalna tendencje do "pchania" przodem.Juz nawet stare Ur quattro z tego slynelo i przez tyle lat w sumie nic sie nie zmienilo dopiero B8 to wielki krok do przodu .

Jednakze mam oske dyszla na zawieszeniu S-line i musze przyznac ze auto prowadzi sie nadwyraz dobrze ( a mam porownanie do dosc wielu samochodow sportowych z ktorymi mialem do czynienia)

Wracajac do geometrii to jest tu najwiecej i najtaniej do ugrania.Znajdz w swoim miescie kogos kto ogarnia ten temat profeslonalnie ( w sesie w wiekszosci miast sa zaklady ktore maja stycznosc z ustawianiem aut wyczynowych ) i popros aby ustawili ci go troszke rozbieznie a takze w miare mozliwosci ustawili pochylenia kol troszke w negacie.Auto powinno chetniej skrecac.

Kolejna modyfikacja ktora mozesz zlikwidowac ( oczywiscie czesciowo ) podsterownosc to stabilizatory.Tam tez jest duzo do ugrania bo zalozenie twardszych sprezyn i amortyzatow nie zmieni balansu auta.

Zakladaja jenak tylny stabilizator o wiekszej srednicy ( czytaj twardszy ) powinien zredukowac podsterownosc.Z tego co wiem to popularnym zabiegiem jest swap np: z RS4 lub kupno aftermarketowych np: Eibacha

Zacznij jednak od sprawdzenia swojego czyli geometrai i sprawdz stan amortyzatorow bo to tez jest bardzo wazne.

Opublikowano

chce ośkę ;)

Ale świr - pierwszy raz słyszę chyba te słowa...... :shocked: :shocked: :shocked::naughty:

Posprawdzaj sobie geometrię, jak radzą koledzy, opony, czy nie slick i w ostateczności zostanie Ci obniżenie i utwardzenie zawieszenia - naprawdę jest wieeeelka różnica w prowadzeniu - przestaje bujać jak w Kołobrzegu na statku.

Opublikowano

może to wina kół, zapodaj sobie minimum 17ki z oponą 225/45 z ET 35 :evil: twardość samochodu zmienia sie baaaaardzo znacznie w porównaniu do seryjnych 195/65/15 , wiem bo jeżdże na obu kompletach lato/zima i powiem tyle że te 15ki to sie boje że mi zlecą z felgi jak chce mocniej skręcić :kwasny: na 17kach jest jak gokart , na ale mam też zawias -60/-40 :wink4:

chociaż dwa sezony temu miałem felgi z S4 z ET45 i oponą 225/45 i seryjnym zawieszeniu. auto jeździło OK , ale nie super, założyłem wtedy dystanse do przodu 15 i do tyłu 20 i zrobiło sie miodzio :evil:

na następny sezon już obniżyłem fure i zapodałem 18ki z 225/40 i ET35 i był Meeeeega koks w zakrętach , ale za mało komfortu i za szerokie felgi jednak bo 9" , no i w tm sezonie latam na 17kach tak jak napisałem na początku :hi: