Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Tragiczne prowadzenie (napęd FWD)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od razu powiem, może trochę przesadzam z tematem, ale...

Byłem dziś na takim fajnym evencie. Spotykają się ludzie na sporym lotnisku, układamy tor z pachołków (ok. 5 km w sumie) i jeździmy. Super. Jestem świeżo po wymianie przednich wahaczy i tylnych tulei i w związku z tym nastawiałem się na super przyjemność z prowadzenia i pełną kontrolę. Niestety...

Auto zachowuje się dość podsterownie, nie zmienia chętnie kierunku, przechyla się dosyć mocno. Generalnie nie było tragedii, dopóki nie wsiadłem do Vectry B kolegi. No zupełnie inny samochód! Zmienia kierunek od razu, dużo lepiej trzyma się drogi. Jechało mi się dużo lepiej i mimo różnicy w mocy, wykręciłem niewiele gorszy czas (pare sekund). Gdyby moc była taka sama, myślę, że spokojnie o 10-12 sekund na korzyść Vectry by było.

No i teraz pytanie:

Czemu do cholery? Przecież moja niuńka miała prowadzić się fantastycznie, a jest po prostu źle!

Disclamer: Mieliśmy te same opony (nowe komplety). Nie tutaj jest różnica. Mechanik twierdzi, że amortyzatory są sprawne.

Co zrobić, żeby A4 prowadziła się lepiej?

Opublikowano

Może obniżyć i usztywnić :mysli:

Zauważ, że Audi jest sporo cięższe od Vectry

Opublikowano

Kolego a zawieszenie masz standardowe bez zadnych przerobek??[br]Dopisany: 08 Sierpień 2009, 17:31_________________________________________________Specjalista zemnie rzaden ale zawieszenie zawieszeniu nie rowne, a tym bardziej standard od audi troszku wysoko stoi no i tak sie dzieje ze sie barzdiej przechyla,a widocznie vektra jest ciut sztywniejsza. Jedna rada to obnirzyc zawieszenie i odrazu odczujesz zmiane.!!

Opublikowano

Ja też to zauważyłem, wszystko mam sprawne a mondeo rocznik 2000 prowadzi się znacznie lepiej. Jest dużo bardziej stabilny.

Opublikowano
  • Autor

Może obniżyć i usztywnić :mysli:

Zauważ, że Audi jest sporo cięższe od Vectry

obniżać bardzo bym nie chciał (polskie drogi), usztywnić proszę bardzo. ale czy to lekarstwo na podsterowność? powiedzmy, że zamontuje bilstein'a b6 na przodzie - będzie znaczna różnica? bo trochę boje się, że wtopię kase, a audi dalej będzie przodem wyjeżdzać.

sporo cięższe? moje waży 1220kg. trochę mniej nawet teraz bo odciążyłem. vectra b > 1200[br]Dopisany: 08 Sierpień 2009, 18:00_________________________________________________

Ja też to zauważyłem, wszystko mam sprawne a mondeo rocznik 2000 prowadzi się znacznie lepiej. Jest dużo bardziej stabilny.

no o mondeo nawet nie wspominam, bo różnica jest kolosalna.

Opublikowano

Załóż zawieszke 1BE plus jakies dobre amorki, a wtedy zapomnisz o tej vektrze :gwizdanie: a seryjna zawieszka to jak kajak jest na zakrętach :thumbdown:

Opublikowano
  • Autor

1be to tylko sprężyny, czy coś jeszcze? można w polsce kupić np. modyfikowane tylne sway bary?

Opublikowano

Właśnie wróciłem z wycieczki focusem'06 mojego braciaka. To jest dopiero prowadzenie :kox: Już nie wspominam, że ma auto na 18 firmy ronal.

Kowiego w pełni popieram, miałem obniżone zawieszenie i seryjne amortyzatory i było :sick3: tzn. prowadzenie lepsze ale ciągły strach o to, że o coś się zawadzi. Każda dziura to był zgrzyt.Teraz kupię nowe amortyzatory twardsze o krótszym skoku i może wtedy obniżę.

A 1be to -20mm sprężyny i specjalne amortyzatory do nich. Specjalne tj. nieseryjne.

Opublikowano

sporo cięższe? moje waży 1220kg. trochę mniej nawet teraz bo odciążyłem. vectra b > 1200

Sorki. Zdawało mi się, że 1.8T powinno być cięższe ;)
Opublikowano
  • Autor

sporo cięższe? moje waży 1220kg. trochę mniej nawet teraz bo odciążyłem. vectra b > 1200

Sorki. Zdawało mi się, że 1.8T powinno być cięższe ;)

problemem zdaje się być silnik wysunięty strasznie do przodu... no ale jak z tym walczyć.

Opublikowano

Może spróbuj tył dociążyć :mysli:

Sam nie wiem. Specem nie jestem :P

Opublikowano

a kolega po wymianie wahaczy zbieżność ustawiał???

Opublikowano

Załóż rozpórkę miedzy kielichami :evil:

w przypadku audi za duzo nie pomoże

audi i tak ma mocną grodz

chyba, że ktoś wyczynowo śmiga na max glebie i beton to wtedy jak najbardziej

Opublikowano

Załóż rozpórkę miedzy kielichami :evil:

w przypadku audi za duzo nie pomoże

audi i tak ma mocną grodz

chyba, że ktoś wyczynowo śmiga na max glebie i beton to wtedy jak najbardziej

Też sądzę, że to nie pomoże. Myślę cały czas, że to kwestia miękkiego zawiasu
Opublikowano
  • Autor

tak.

No dobra, to próbujemy w takim razie inne zawieszenie. Dam znać jak poszło :)

Opublikowano

tak.

No dobra, to próbujemy w takim razie inne zawieszenie. Dam znać jak poszło :)

Myślę, że musi być lepiej
Opublikowano
  • Autor

lepiej to za mało. ma być za*** ;). jak będzie mi mało będziemy dalej kombinować.

Opublikowano

lepiej to za mało. ma być za*** ;). jak będzie mi mało będziemy dalej kombinować.

Zapodaj se Quattro :kox:
Opublikowano
  • Autor

chce ośkę ;)