denveco Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Wita serdecznie. Zauważyłem już od dawna a raczej odkąd mam auto (listopad ubiegłego roku) że przy puszczaniu gazu z 2 tys obrotow i wciśnieciu sprzęgła w celu zmiany biegu na wyższy obroty nie spadają lecz z tych 2 tys wzrostna do 2500obr po czym dopiero spadaja. Nawet jesli biegi zmieniam przy 1800 obr tak samo puszczam gaz i w momencie wcisniecia sprzegla obroty zamiast spaść to wzrosna o srednia 500 obrotow na sekunde po czym spadaja. Nie zdaza jednak spaść do tych 750 obr bo w miedzy czasie wbije kolejny wyzszy bieg. Czy to normalny obiaw?? Czy podnaszac sobie obroty silnik jakby nakazuje by biegi byly zmieniane od wyrzczych obrotow np od 2000?? Czy poprostu musze zmieniac biegi powyzej 2500 obrotow zeby uniknac takiego objawu??
Bogumił Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ja mam 1,8T i kiedy np. jadąc na 2 biegu (bez gazu) zacznę hamować i następnie wcisnę sprzęgło to automatycznie podskakują mi obroty i utrzymują się przez jakiś czas (może 2-3 sek). Gdy chodzi o wyższe biegi to nie zwróciłem uwagi. A to z tym wzrostem to raczej jest normalne, zauważ że automatycznie pedał gazu sam się zapada kiedy np startujesz z pod świateł i za mało dodasz gazu (jakiś "asystent" parkowania czy coś w tym stylu). Ja w ogóle na to nie zwracam uwagi bo od kilku tyś km tak było i nic złego się z samochodem nie dzieje.
Rekomendowane odpowiedzi