Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

piana w zbiorniczku płynu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,mam pytanie:ostatnio zauważyłem że płyn w zbiorniczku jest spieniony i ma brązowy odcień.auto własnie przyjechało z nie miec wiec nie wiem jak długo to trwa.ktoś wie co to może być?marcin

Opublikowano

Plyn do spryskiwaczy czy plyn do chlodnicy.

Opublikowano
  • Autor

chłodnicy

Opublikowano

Nie masz sie co zastanawiac, tylko trzeba wymieniac plyn, groszowa sprawa. Jak kupilem swojego tez mialem zapieniony.

Opublikowano

A jak odkręcasz korek przyjacielu to ciśnienie jest duże?

Jeżeli jest to+spieniony płyn+brązowy odcień= jak nic wygląda na wypaloną uszczelkę spod głowicy :exclaim: :exclaim: :exclaim:

Jeżeli odczułeś dodatkowo lekki nawet spadek mocy( choć nie zawsze ), albo świst przy wyższych obrotach ( też nie zawsze ), to na bank uszczelka spod głowicy. :a4fan:

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy jest cisnienie bo kiedy to zobaczyłem miałem go juz w garażu i wyjechałem do norwegii,auto jest w polsce.ale zaniku mocy raczej nie ma,mozna jaos sprawdzic czy to uszczelka??(auto mam kilka dni)

Opublikowano
Jeżeli jest to+spieniony płyn+brązowy odcień= jak nic wygląda na wypaloną uszczelkę spod głowicy :exclaim: :exclaim: :exclaim:
albo oznaka że zalewane bylo jakies gó.no a nie płyn np. woda
Opublikowano
mozna jaos sprawdzic czy to uszczelka??(auto mam kilka dni)
można sprawdzić ciśnienie na każdym cylindrze, ale w tym przypadku wynik może być nie miarodajny, bo wystarczy że uszczelka spod głowicy nadpali się tylko "ciut", ale już to wystarczy aby ogromne ciśnienie z komór spalania wpadło do kanałów z cieczą chłodzącą, a objawiać się to będzie tym że w zbiorniczku wyrównawczym będzie efekt butelki szampana, tzn. że będzie duże ciśnienie, a korek będziesz odkręcał jak porządnie nabumblowaną butelkę coli, a dodatkowo daje do myślenia ta brązowawa barwa- może uszczelka puściła też na kanale olejowym

pojeździj autem, rozgrzej go i sprawdź jak zachowuje się płyn przy odkręcaniu korka :a4fan:

Opublikowano
mozna jaos sprawdzic czy to uszczelka
są odpowiednie odczynniki które po pobraniu próbki płynu ze zbiorniczka wchodzą w reakcję z ewentualnym dwutlenkiem ze spalin i zabarwiają się na jakis kolor, kiedys w w jakims aukcie tak mi sprawdzali i faktycznie trafnie
Opublikowano

woda się nie pieni.

Chyba że ktoś coś pomieszał i dało taki efekt.

Ale piana z reguły oznaczą lekką nieszczelność uszczelki głowicy (no albo głowicy ;) )

Opublikowano

Może był dolewany jakiś specyfik do uszczelniania, tak jak piszą koledzy najpierw wylej t co masz i zalej świeżym, wtedy zbacz czy w zbiorniku nie pojawiają sie bąbelki powietrza

Trzeba dobrze odpowietrzyć układ

Opublikowano
A jak odkręcasz korek przyjacielu to ciśnienie jest duże?

Jeżeli jest to+spieniony płyn+brązowy odcień= jak nic wygląda na wypaloną uszczelkę spod głowicy

1000% racji w tym :wink:

Opublikowano

Wyobraźcie sobie, że w moim przypadku zapienienie w zbiorniczku chłodnicy spowodowane bylo tym, ze poprzedni właściciel lub ktoś inny (jakas włoska oferma) wlała plyn do spryskiwaczy, w wyniku czego płyny się zważyły. Przynajmniej taka była diagnoza mojego mechanika. Toż to szok.

Opublikowano
  • Autor

mam nadzieje ze to nie ta uszczelka,wielkie dzięki.zalewam świeży płyn

Opublikowano

hehe. Wiesz przypadków blonndynek wlewający wszystko gdzie popadnie ciężko sie doagnozuje;).

U mnie (nomen omen też ialiano) do wspomy wlał chyba dwa różne bo i pieniło i wyło - wymieniłem, przepłukałem i jak ręka odjął a już chciałem sie brać za łożysko pompy wspomagania (jak nic dźwięk był "łożyskowy" ).

Co do uszczelki.

Zalej świeży (lub destyl wodę jak nie jesteś pewnień bo w przypadku pesymistycznym będzie trzeba i tak zlać ;). Dobrz go odpowietrz i zobacz co się dzieje.

Ja kiedyć miałem takie uszkodzenie uszczelki że malutkie bąbelki leciały ale układ się nie zapowietrzał płynu nie ubywało, dopiero po 3 tygodniach jeżdzenia walneło między 3 a 4 cylindrem tak że chodził na 2 gary - brakowało 3 cm uszczelki ;)

Opublikowano

w sewisowej księdze jest napisane ze płynu chłodniczego sie nie wymienia,chyba ze podczas remontu itp.zalecany płyn zimowy to G11 zielony,zgodny z napisem na opakowaniu TL VW774C do 1996roku a od 1996 roku jest czerwony G12,lub inny środek zgodny z napisem VW/audi TL-774-D,do nowych modeli jest dostępny środek G12Plus(TL-VW-774F)koloru fioletowego i wolno go mieszac zarówno z zielony jak i czerwonym G11,G12.

Opublikowano
albo oznaka że zalewane bylo jakies gó.no a nie płyn np. woda

Ja miałem dokładnie taki przypadek, Niemiec lał wodę jak się okazało. Płyn przy wymianie rozrządu i pompy był wymieniony bo wyglądał jak brązowa breja. Po zalaniu nowego i przejechaniu paru kilometrów znów zaczął nabierać takiej barwy. Najpierw myślałem że to uszczelka, ale jak płyn znów został spuszczony to popłynęły też płaty kamienia, nowy płyn przpłukał układ i kamień zaczął się odklejać i odpuszczać. Cały układ przepłukałem kilka razy, kamienia wypłynęło bardzo dużo i na pewno jest jeszcze ale płyn już ma normalny kolor i przejrzystość i nic się nie dzieje :wink:

Opublikowano
  • Autor

nie wiem czy to się na coś przyda ale mieszkam pod gdańskiem i przejechałem nim do zakopanego i z powrotem,podobno gdyby to była uszczelka to nie miałbym nawet co myśleć o przejechaniu tylu km.co Wy o tym sądzicie?

Opublikowano

spewnoscia nie masz sie czm martwic bo to nic powaznego. tez przerabialem to w B3 poporstu robi to sie wowczas gdy zmiesza sie rozne plyny chlodnicze itp

ale tak jak powyzej napisano dobrze by bylo przeplukac uklad i zalac odpowiedniego swiezego plynu