Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1.8 ADR] Ręczny działa tylko na jedną stronę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na przeglądzie wykazało,że ręczny działa tylko na prawą stronę.W czym może bycćproblem? Ja i tak udaję się do mechanika ale wolałbym miec jasność gdzie może być przyaczyna.Pozdrawiam.

Opublikowano

Może być pęknięta linka od ręcznego lub zapieczona dźwignia od ręcznego w zacisku

Opublikowano

Zapieczony tłoczek z jednej strony, miałem to samo

Wyciągnąłem zacisk i wyjąłem tłoczek na szczęście wystarczyło wyczyścić papierem i teraz działa, wymieniłem przy okazji wszystkie klocki

Tłczki z tyłu wykręca/wkręca się a nie wciska

Opublikowano

popros kogoś,żeby wsiadł do auta i podciagał ręczny.schyl aie w okolicy tego koła,które jest bez ham.ręcznego tak aby zobaczyć zacisk i zobacz ,czy linka pracuje i czy zaciaga dźwigienkę od zacisku.Powinna się wyhylac o ok.1/4 obrotu.Jesli linka nie pracuje to wiadomo-linka out!!;jesli dżwigienka za mało się wyhyla lub wcale to wina tkwi w zacisku i tu mój przedmówca juz mówił co i jak.jest tez gdzieś obszerny temat o tylnych hamulcach i ich renowacji.Ja to robiłem dzisiaj i w sumie nic trudnego.

pozdro

Wojtek :a4fan:

Opublikowano

widze wszyscy pisza o oczywistych rzeczach ale warto powiedziec tu cos o tym ze linka przed dojsciem do kola ma taki fajny regulator naciagu ktory tez jest godny sprawdzenia. powodzenia:)

Opublikowano

thanks. już po kłopocie.wymieniona linka.wszystko działa .

Opublikowano

Odświeżam temat. Co w przypadku gdy linka i dzwignia działa, hamulec nożny działa a tylko ręczny nie działa? Coś padłu wewnątrz zacisku? :kwasny: