korect Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 witam problem jest tego typu: 1. autko dymi podczas jazdy (lecz nie zawsze), 2. co jakiś czas zawiesza się na jakieś 1-2 sekundy turbo (w tym momencie pojawia się za mną smuga dymu) lecz nie jest to notlauf, gdyż nie zapala się kontrolka check a turbo odwiesza się bez konieczności wyłączenia silnika, 3. turbina zawiesza się wyłącznie w zakresie niższych obrotów silnika, powyżej 3 tyś. problem nie występuje, 4. przy pow. 1500 obrotów w kabinie słychać wyraźnie syczenie/ssanie powietrza, które ustaje w chwili zawieszenia turbiny i pojawia się ponownie po tych ok. 2 sekundach wraz z powrotem mocy (czyt. odwieszeniem turbo) 5. w/w syczenie dobiega z prawej części komory silnika czyli okolic turbo lecz na postoju jest trudne do zlokalizowania, a co za tym idzie - ciężko jest mi stwierdzić czy to rzeczywiście turbo czy nieszczelnośc w dolocie, 6. odnoszę wrażenie że spalanie ON wzrosło, przy czym z drugiej strony 6,6 litra na 100km w trasie bez zbędnego katowania, średniej prędkości 110-120km/h na włączonej klimie, 4 osoby na pace oraz ogumienie 17/40/215 to chyba normalny wynik?? moje pytania są następujące: 1. czy w wypadku powyższych problemów, przesądzone jest że turbinka padła czy też jest możliwe że winnym całego zamieszania jest nieszczelnośc w dolocie bądź rąbnięta przepływka? 2. czy VAG jest w stanie zlokalizować mi winowacę tak, abym mógł jechać do mechanika z konkretną diagnozą co uniemożliwi wmówienie mi rzekomej "konieczności" wymiany/naprawy 5-ciu innych podzespołów? 3. czy w wypadku konieczności regeneracji turbo jest sens wymiany go na większy (130ps) w celu przygotowania pod chipowanie na ok 140ps, czy też mija się to z celem w przypadku tak niewielkiego podniesienia mocy. 4. jak kosztowo wygląda różnica w cenie pomiędzy regenerowanym turbo 110ps a 130ps, czy wymiana turbiny na większą wymaga dodatkowych zmian podzespołów w dolocie itp? jak kształtuje się ogólna różnica w kosztach pomiędzy włożeniem turbo 110 a 130ps? Z GÓRY WIELKIE DZIĘKI ZA POMOCNE ODPOWIEDZI pozdrawiam * uzupełnij proszę profil użytkownika - Łukasz
przemik Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Ad.1 Nic nie jest przesadzone - poki nie zrobisz logów dynamicznych. Ad.2 Zlokalizowac moze nie, ale nakierowac gdzie szukac. Ad.3 Jest sens Ad.4 Koszty nie bedą duzo wyzsze - jedyna przerobka to przejsciowka do turbiny. Polecam ten wątek http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t15886.0.html;highlight=nadkole
korect Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2009 no i po problemie uszkodzeniu uległ jeden z przewodów - ok 5 cm pęknięcie - którym uciekało powietrze. po jego wymianie silniczek znów śmiga jak należy - cicho i zwinne po przekroczeniu 3tyś obrotów. a koszty.. 10 razy niższy aniżeli zakładałem licząc się z regeneracją turbawki. pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi