Opublikowano 26 Sierpnia 200916 l Witam. Mam pytanie a mianowicie u kolegi prawdopodobnie padła sonda Lambda. Czy kupiona używana lub ewentualny zamiennik powinny mieć te same oznaczenia? Czy każdy silnik ma inną??
Opublikowano 26 Sierpnia 200916 l czesto zdarza sie tak ze do kilku silnikow jest ta sama sonda jest to bardzo wazny element w aucie I nie dziaduje sie na tym tylko kupuje nowe I takie jakie powinno byc zadnych uniwersalnych najlepiej NGK lub Bosch-a
Opublikowano 26 Sierpnia 200916 l Autor czyli odradzić kumplowi kupno używanej. Jak patrzyłem to Bosch ok 320zł a NGK cos ponad 400zł.[br]Dopisany: 26 Sierpień 2009, 18:14_________________________________________________a jeszcze czy moze byc sonda z tego samego silinika ale inny numer boscha lub audi
Opublikowano 26 Sierpnia 200916 l Nie kombinuj z uzywkami bo zaplacisz dwa razy. Szukaj nowej NGK lub Bosch
Opublikowano 26 Sierpnia 200916 l Witam. Mam pytanie a mianowicie u kolegi prawdopodobnie padła sonda Lambda. Czy kupiona używana lub ewentualny zamiennik powinny mieć te same oznaczenia? Czy każdy silnik ma inną?? który rok auta i jakie oznaczenie silnika?
Opublikowano 29 Sierpnia 200916 l Ja w swoim zmieniłem sondę lambda bo wyskakiwał błędy że przegrzana, uboga mieszanka, korekta za katalizatorem i takie tam podobne. Wymienili mi na nową Boscha w warsztacie za 200zł i teraz od czasu do czasu też są błędy. Wymień gdzieś w warsztacie żeby później miał gdzie pojechać jak sie błędy będą powtarzać. Mi dali gwarancje ustną na 6 m-cy. Raz już byłem to tam trochę ją pokręcili i na razie spokój. Nie baw się w używki.
Opublikowano 4 Września 200916 l Autor Była założona używka i niestety : - wciąż jest błąd którego nieda się usunąć - turbina się nie załącza (czy to może być wina sondy??) - kiedyś omyłkowo były załozone odwrotnie klemy czy to też mogło mieć negatywny wpływ??[br]Dopisany: 04 Wrzesień 2009, 16:08_________________________________________________ który rok auta i jakie oznaczenie silnika? rok 1995 1,8T oznaczenia nie znam:(
Opublikowano 4 Września 200916 l w tym roczniku jest to silnik o oznaczeniu AEB oznaczenie NGK sondy: OZA447-E25 koszt ok 400pln jaki pojawia sie błąd?
Opublikowano 4 Września 200916 l Autor jaki pojawia sie błąd? błąd sondy Czy chodzi o konkretny numer??
Opublikowano 4 Września 200916 l Autor podpinany był pod CDIF-a jedynie nazwa błędu to regulacja składu mieszanki limit adaptacji przekroczony Czyli bez VAG niema szans a KTS
Opublikowano 7 Września 200916 l numer błedu 561 nie można go usunąć Wpisz sobie numer błędu w szukajkę i miłej lektury.
Opublikowano 7 Września 200916 l Błąd 561 nie dotyczy awarii samej sondy lambda, tylko mówi o tym, że zakres regulacji lambdy został przekroczony. Lambda może wzbogacać mieszankę lub zubażać do max +25% / -25%. I błąd 561 mówi o tym, że ten przedział został przekroczony. Jeśli twierdzisz, że turbo słabo dmucha, to przypuszczać można, że lambda musi zubażać mieszankę do ponad -25%. Sprawdź przede wszystkim szczelność układu dolotowego, następnie przepływkę. Ja obstawiam nieszczelność za turbo. AEB jest głupie i ślepe bo nie ma MAP sensora, dlatego taki błąd.
Opublikowano 8 Września 200916 l po mojemu turbina juz sie poszła pier...... Wcale nie Bo gdyby turbo słabo pompowało to przepływka by też mniej mierzyła, komp podał by mniej paliwa, sonda nie miałaby co korygować i nie byłoby błędu 561