Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Temperatura silnika i praca zaworu egr?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Po wymianie oleju silnik pracuje na niższej temperaturze 78-90

Przed wymianą cały czas oscylował w granicach 90

To norma czy coś jest nie tak?

2.

Gdy dodaje gaz słychać z tego elementu "cykanie", w środku widać że coś sie otwiera a gdy sie zamyka słychać ten dzwięk. Dodam że nie było tego wcześniej

aV1Q6qUS.jpg

Opublikowano

Kiedy wymieniałeś ten olej? Może to nie jego wina a temperatury otoczenia która jest niższa i uwidoczniła się usterka termostatu lup czujnika ale to musisz sprawdzić. Miałem podobnie w lecie było OK a w okresie jesiennym o 10 stopni mniej. Zaznaczony element to zawór EGR i cykanie występuje podczas jego pracy.

Opublikowano
  • Autor

Kiedy wymieniałeś ten olej? Może to nie jego wina a temperatury otoczenia która jest niższa i uwidoczniła się usterka termostatu lup czujnika ale to musisz sprawdzić. Miałem podobnie w lecie było OK a w okresie jesiennym o 10 stopni mniej.

Olej wymieniłem 5 dni temu zrobiłem na nim 1000km, przez pierwsze 200-400km wszystko było ok.

Termostat był wymieniany razem z pompą wody i rozrządem rok temu(nie oszczędzałem bynajmniej na nim).

Czy temperatura silnika ma być przez cały czas w 90 stopni, czy dopuszczalne są jakieś wahania.

Jak postoje na 5 światłach o co nie ciężko wraca z 78 na 90, po czym po przejechaniu kilku km znowu spada.

Tłumacze sobie to tak:albo nowy olej daje lepsze smarowanie i mniejsze tarcie elem. albo chłodniejsze dni i zimniejsze powietrze lepiej schładza chłodnice.

Ile powinna być temperatura silnika, albo ile kto ma?

Zaznaczony element to zawór EGR i cykanie występuje podczas jego pracy.

Cykanie słychać też przy zamkniętej masce albo jestem przewrażliwiony.

A może wcześniej nie zwróciłem uwagi.....

Nie zauważyłem żadnych zmian w pracy turbiny i przyśpieszania.

Opublikowano

W takim razie sprawdź VAG-iem czujnik temperatury cieczy chłodzącej, w dziale diagnostyka VAG jest to dobrze opisane. Bez ponoszenia kosztów możesz też spróbować zdjąć wtyczkę z czujnika i psiknąć jakimś środkiem do styków. Temperatura ma być cały czas 90 stopni niezależnie czy jedziesz w mieście czy w trasie. Co do cykania to wydaje mi się, że wcześniej nie zwróciłeś na to uwagi.

Opublikowano
  • Autor

Do Vaga nie mam kabla, laptopa i oprogramowanie mógłbym jeszcze załatwic.

Cena podłączenia po znajomości 70 zł.

Wole wymienić termostat to nie taka droga inwestycja tylko nie wiem w którym miejscu moge go znaleźć w moim silniku AHU

Może jakaś podpowiedz? albo schemat?

Jeśli po wymianie będzie dalej źle pozostaje tylko czujnik temp. cieczy.

Opublikowano

termostat jest w uchwycie zespolony tam gdzie jest pompa wody.

Termostat:pompan.th.jpg

Uchwyt zespolony:pompa1v.th.jpg

Opublikowano
  • Autor

Jestem po wymianie termostatu podobnie jak koledzy, w poprzednich wątkach bez rezultatu.

Temperatura buja sie 80-90 stopni bez względu czy jade na wysokich czy niskich obrotach w chwili "bujnięcia"

Czy jest coś oprócz czujnika co może mieć wpływ na takie spadki?

Sprzęgło wiskotyczne zdaniem mechanika mam OK (a nawet jeśli byłoby nie Ok to przecież wentylator i chłodnica po odcięciu przez termostat już nie ma wpływu na temperature - jedynie przy kolejnym uchyleniu termostatu dostałbym nieco zimniejszą dawke płynu)

Opublikowano

Tak jak pisałem powyżej sprawdź czujnik temperatury. Poszukaj kogoś posiadającego VAG-a z okolicy może ci to sprawdzi ponieważ będziesz ponosił dalsze nie potrzebne koszty. Jak kupiłem auto to miałem podobna sytuację z tym, że podczas sprawdzenia na komputerze pojawił się błąd czujnika temperatury ale mechanik go wykasował i wprowadził w błąd twierdząc, że jest to nie istotne.

Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem czujnik temperatury, wszedłem dodatkowo w klimatronik.

Wszystko jest już OK. Jest tak jak było przed wahaniami temp. 90 stopni od rozgrzania do wyłączenia silnika.

Na klimatroniku wahania są 89-91. Jest super całość kosztowała mnie 170zł

Czujnik temp. kosztował mnie 80zł i nie jest to oryginał, jest z wyższej półki więc nie sądze żeby padł za m-c, w porównaniu do tych za 40-50

Dzięki za pomoc