Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Ilość obrotów kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie, włąsciwie to mój znajomy mnie zaciekawił pytając czy to normalne że w audi w lewą stronę kierownica obraca się jeden pełny raz i jeszcze pół obrotu (1+1/2) a w prawo obraca się dwa pełne obroty (2) :mysli:

Poszedł bym sprawdzić do siebie ale nie mam teraz mojego autka.

Jeśli tak nie powinno być to co jest zepsute, przestawione? (auto jest bezwypadkowe)

Opublikowano

ja mam 1 i 1/2 w obie strony :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

tymczasem napisałem do żony sms ile u nas w audi jest obrotó :mysli:

Opublikowano

Na pewno powinno być tyle samo w jedną jak i druga stronę, u mnie też 1,5 w jedną 1,5 w drugą

Opublikowano
  • Autor

czyli co się przestawiło/rozwaliło?

Opublikowano

Moim zdaniem niemożliwe chyba, że nie idzie do końca i się nie opiera na wahaczu/kolumnie. Wydaje mi się, że teoretycznie może być tak, że jest źle ustawiona zbieżność tzn. z jednej strony za bardzo wkręca gałka a z drugiej rozkręcona i wtedy jak kręcisz jedną stronę to przytrzymuje cię na wspomaganiu, ale to tylko takie gdybanie.

Opublikowano
  • Autor
Moim zdaniem niemożliwe chyba

możliwe na pewno, jeszcze tego nie widziałem ale znajomy wie co gada :)

Opublikowano
Moim zdaniem niemożliwe chyba

możliwe na pewno, jeszcze tego nie widziałem ale znajomy wie co gada :)

Może ktoś wymieniał kiere i ją źle założył :decayed:

Opublikowano
  • Autor

no i? :cool1:

była by najwyżej przestawiona kolego[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2009, 19:10_________________________________________________sprawdziłem, faktycznie kolega ma tak jak pisał :blink: wysłałem go do mechanika.. może magiel był włożony jakoś dziwnie albo drążki są z jednej strony bardziej wkręcone niż z drugiej... dodam że w prawo dużo lepiej mu zawraca :naughty:

Opublikowano

Daj znac jak juz Ci powie co bylo przyczyna.Zawsze to jakas wiedza ktora moze pomoc innym chociaz z takim problemem spotkalem sie pierwszy raz.

Opublikowano
  • Autor

Nie bardzo kumpel umie mi to wytłumaczyć ale mniej więcej zrozumiałem to tak:

1. ktoś kiedyś zmieniał oba drążki (całe, długie)

2. nierówno były wkręcone

3. na to końcówki też wkręcone na różną długość

4. i na to ustawiona zbieżność

niby prosto jeździ ale długości możliwe do skręcenia były różne przez długość drążków z jednej do drugiej strony :mysli:

myślałem że tak się nie da :mysli:

Opublikowano

i to jest cala tajemnica i prawda,faktem jest wszystko co napisales, mozna sobie na zbieznosci ustawic rozny promien skretu i dalej bedzie zbieznosc ok(przewaznie ustawiaja jak kiera jest prosto dlatego tak wychodzi,bo lepiej jest przesunac koncowki drazkow na gwincie niz sciagac kiere zeby bylo idealnie).a w jedna strone bedzie mniejsza ilosc obrotow w druga wieksza,dlatego przy wymianie przegubu bez sciagania wahaczy i czegokolwiek ludzie pisza nieraz ze nie moga skrecajac na maxa wyjac przegubu(wymiana w dziale warsztat) to dlatego ze maja obie strony w rozny sposob ustawione na zbieznosci i np.lewy przegub wymienia a prawy nie lub na odwrot