zyzgak Opublikowano 28 Września 2009 Opublikowano 28 Września 2009 Witam Pewnego dnia po odpaleniu auta nie zgasła kontrolka ESP i tak już zostało Od czasu do czasu przy odpalaniu zostaje również ABS - nie gaśnie aż do wyłączenia zapłonu. W czasie jazdy się nie zapala, tylko przy włączaniu. Czyli ESP stale, ABS od czasu do czasu. VAG sugeruje czujnik G85 - błąd 1862 i 778 - oba nie dają się skasować. Co się mogło stać? Zostaje tylko serwis czy można coś samemu pokombinować? Drogi taki czujnik jest?
Booster Opublikowano 28 Września 2009 Opublikowano 28 Września 2009 Spróbuj podładować aku, jezeli napięcie spada poniżej normy komputer automatycznie wyłancza ESP i ABS.
zyzgak Opublikowano 28 Września 2009 Autor Opublikowano 28 Września 2009 Spróbuj podładować aku, jezeli napięcie spada poniżej normy komputer automatycznie wyłancza ESP i ABS. Aku ma 11,97V to chyba nie za mało?
mm.max Opublikowano 28 Września 2009 Opublikowano 28 Września 2009 Czujnik G85 z tego co pamiętam to czujnik kąta skrętu - trzeba przeprowadzić adaptację o ile on nie jest uszkodzony czujnik(moduł)
Jarol Opublikowano 28 Września 2009 Opublikowano 28 Września 2009 Spróbuj podładować aku, jezeli napięcie spada poniżej normy komputer automatycznie wyłancza ESP i ABS. Aku ma 11,97V to chyba nie za mało? To mało aku jest rozładowany. Normalne napięcie powinno być w okolicach 12,5v.
zyzgak Opublikowano 28 Września 2009 Autor Opublikowano 28 Września 2009 Czujnik G85 z tego co pamiętam to czujnik kąta skrętu - trzeba przeprowadzić adaptację o ile on nie jest uszkodzony czujnik(moduł) Taka adaptacja jak wg tego opisu? Wchodzimy do grupy 03-ABS Brakes,Wchodzimy do : [Meas. Blocks - 08] Kanał 005 pole 1 (Steering Angle Sensor -G85-) Specification: 0.0 ° (najprawdopodobniej tu bedzie inna wartosc), tolerancja (kola prosto): ±5.0 ° [Done, Go Back] Adaptacja (przy wyprostowanych kolach/ustawionej kierownicy) [Login - 11] Wpisz 40168 [Do It!] [basic Settings - 04] Group 001 [Go!] [Done, Go Back] [Close Controller, Go Back - 06] Nie bardzo rozumiem Wchodzę w kanał 5 i rzeczywiście jest tam jakaś niezerowa wartość, jak poruszam delikatnie kierą to wchodzi 0 i potem ile bym nie machał to zostaje 0. I się wysr.ło Mam free wersję vag-com i w [basic Settings - 04] nie mogę wejść. [br]Dopisany: 28 Wrzesień 2009, 15:36_________________________________________________ Spróbuj podładować aku, jezeli napięcie spada poniżej normy komputer automatycznie wyłancza ESP i ABS. Aku ma 11,97V to chyba nie za mało? To mało aku jest rozładowany. Normalne napięcie powinno być w okolicach 12,5v. Hmmm nie bardzo jestem przekonany, ale co szkodzi spróbować. Podładuję i zobaczymy.
viktor098 Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 to bedzie ten czujnik g85
zyzgak Opublikowano 7 Października 2009 Autor Opublikowano 7 Października 2009 to bedzie ten czujnik g85 Chyba tak, bo aku podładowałem i to samo. Zauważyłem pewną prawidłowość - jeśli przy włączonym zapłonie przed odpaleniem silnika poruszam kierownicą to abs nie gaśnie. Jeśli odpalę silnik nie dotykając kierownicy abs gaśnie. ESP pali się cały czas. No nic, jak znajdę chwilę to spróbuję adaptacji czujnika. A jeśli trzeba by go wymieniać to jaki może być koszt? Przerabiał to już ktoś?
Rekomendowane odpowiedzi