Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z oświetleniem wnętrza i tylnim spryskiwaczem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam oto taki problem, po dłuższej trasie wysiadło mi światło wewnątrz oraz tylni spryskiwacz. Tak więc mam pytanie:

- Czy jest to wina bezpieczników czy może czegoś innego ?

- Jeśli bezpiecznik jest przepalony jak najłatwiej to sprawdzić ?

- Z której strony mam bezpieczniki od strony kierowcy czy może od strony pasażera ?

Według opisu bezpieczników które odpowiadają za to że spryskiwacze nie działają ? płyn jest jedynie co się dzieje to nie słychać działania pompy od spryskiwaczy a wycieraczka tylna działa jak należy. Więc który bezpiecznik sprawdzić 1 czy 24 jeśli chodzi o spryskiwacz ?

1 - 5A - Podgrzewane spryskiwacze

2 - 5A - kierunkowskazy

3 - 5A - oswietlenie, wycieraczki reflektorow

4 - 5A - oswietlenie numeru rejestracyjnego

5 - 5A - zespol wskaznikow, oswietlenie elementow sterowania

6 - 5A - centralne blokowanie drzwi

7 - 10A - urzadzenie przeciw blokujace ABS

8 - 5A - telefon

9 -- -----

10 -- -------

11 - 5A - urzadzenie do regulacji predkosci

12 - 10A - zasilanie napieciem ukladu samodiagnozy

13 - 10A - swiatla hamowania

14 - 10A - oswietlenie wnetrza samochodu

15 - 10A -zespol wskaznikow, sterowniki

16 - 5A - sterownik urzadzenia ABS

17 - 10A - ogrzewanie bebenka zamka

18 - 10A - swiatlo drogowe prawe

19 - 10A - --------------------- lewe

20 - 10A - swiatlo mijania prawe, regulacja zasiegu swiatel

21 - 10A - ------------------- lewe, regu--------------------------

22 - 5A - swiatlo postojowe prawe

23 - 5A - ------------------------ lewe

24 - 25A - wycieraczka, pompka spryskiwaczy

25 - 30A - dmuchawa ukladu ogrzewania, urzadzenie klimatyzacyjne

26 - 30A - ogrzewanie szyby tylnej i lusterek

27 - 15A -wycieraczka szyby tylnej

28 - 15A - pompa paliwa

29 - 20A - sterowanie silnikiem

30 - 20A - dach rozsuwany

31 - 15A - swiatlo cofania, sterowniki

32 - 20A - sterowanie silnikiem

33 - 15A - zapalniczka

34 - 15A - sterowanie silnikiem

35 - 30A - gniazdo wtykowe wyposazenia elektrycznego przyczepy

36 - 15A - reflektory przeciwmglowe p-rzednie i tylne

37 - 20A - telefon, radioodbiornik

38 - 15A -oswietlenie bagaznika, centralne blokowanie drzwi

39 - 15A - swiatla awaryjne

40 - 25A - sygnal dzwiekowy

41 - 25A - zespol hydrauliczny urzadzenia ABS

42 - 30A - dmuchawa powietrza wtornego

43 ---------------------

44 - 30A - ogrzewanie siedzenia

Opublikowano

Bezpieczniki znajdują się po stronie kierowcy. Sprawdź bezpiecznik nr.24

Z tyłu nie ma przypadkiem oddzielnego zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy?

Opublikowano
  • Autor

właśnie jest oddzielny pojemnik do spryskiwaczy, ale jest on pełny, tylko z jakiegoś powodu pompa z tyłu się nie włącza

Opublikowano

właśnie jest oddzielny pojemnik do spryskiwaczy, ale jest on pełny, tylko z jakiegoś powodu pompa z tyłu się nie włącza

Nie działaja ci tylko spryskiwacz i oświetlenie czy jescze coś?Jeżeli sprawdzałeś bezpieczniki to może któryś przekaźnik padł.Ostatnio miałem taki przypadek u siebie,tylko,że u mnie nie działało jeszcze kilka innych żeczy.

Opublikowano
  • Autor

No z czego zdążyłem zauważyć to tylko to ... ale oświetlenie nie działa z powodu przepalonego bezpiecznika.

Więc został spryskiwacz ...

A do spryskiwacza jest ciężki dostęp ? Zbiornik z płynem mam z prawej strony z tyłu ..

Opublikowano

No z czego zdążyłem zauważyć to tylko to ... ale oświetlenie nie działa z powodu przepalonego bezpiecznika.

A do spryskiwacza jest ciężki dostęp ? Zbiornik z płynem mam z prawej strony z tyłu ..

Mam ten sam problem więc podczepie się pod wątek ... Też nie działa mi tylny spryskiwacz. . .

Zbiornik też mam z tyłu po prawej - zalany do pełna. Jak włączam spryskiwanie tylnej szyby ( na szybe oczywiście nie leci ).

Otwieram klapę od bagażnika a tam w szczelinach płyn do szyb ( chodzi o te szczeliny przez ktore wode np. po deszczu splywa).

Co poradzicie sprawdzić ??

• 1 rok później...
Opublikowano

Hej,

czy ktoś rozwiązał problem z tylnym spryskiwaniem szyby? Kupiłem A4 B7 i zauważyłem że przy spryskiwaniu szyb tylna jest sucha. Czytałem że jedni piszą że spryskiwacze mają jeden wspólny zbiornik inni że jest dodatkowy z tyłu. Jak rozwiązać brak spryskiwania na tylnej szybie?

Mam jeszcze jeden problem z podświetlaniem tablicy rejestracyjnej. Stopiła mi się obudowa oświetlenia i plastik zalał klosz lampki. Do tego przetopiona obudowa nie styka już żarówki :(( trzeba wymienić całą oprawkę z tym że nie mogę nigdzie znaleźć tego. Możecie mi powiedzieć gdzie mogę kupić lampkę do tablicy rejestracyjnej?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A ja mam pytanie tego typu ale inne.

Posiadam A4 B5 avant 98rok. I problem jest taki ze jak włączam spryskiwacz na tylna szybę to słychać ze pompka działa ale szyba sucha. Z tego co słyszę to zbiorniczek mam 1 pod maska. Spryskiwacza na przednia szybę działa bez problemu ale na tył nie. I moje pytanie brzmi: Czy ktoś wie którędy leci rureczka do płynu na tylna szybę ??

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

czesc,

chciałem ozywic temat, poniewaz mam bardzo podobny problem jak na poczatku kolega opisał.

nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby (manetka z wciskanym "guzikiem" do sprysku), wymienilem pompke bo nie dzialala na nowa, podlaczylem i nadal nie dziala, sprawdzilem bezpieczniki - sa ok.

nie mam pomyslu co dalej moge z tym robic, kiepsko sie znam na elektryce a przewody z pompki wchodza w wiazke nie ma kostki :|

jak kupilem samochod w lato to nie byl mi ten sprysk potrzebny ale jednak w taka pogode jak dzis w kombi jest niezbedny

PROSZE O POMOC, macie jakis pomysl?? [br]Dopisany: 05 Styczeń 2012, 16:02_________________________________________________Czy ktos mial podobny problem?

Opublikowano

sprawdz przekazniki

w avantach jest dwa zbiorniczki pod macha i z tylu w boczku prawym

jesli leje ci do srodka na odplyw masz nieszczelny uklad wyjmij zbiorniczek i zobacz w jakim stanie sa rurki wyciek musi byc gdzies w boczku

Opublikowano

nie cieknie sprawdzalem,

na poczaku jak znalazlem pojemnik na plyn z tylu to myslalem ze nie ma plynu i to jest problrm :) dolalem i nie dzialalo, dlatego wyjalem pompke i sprawdzilem ja na "krotko" nie dzialala wiec kupilem nowa (sprawna) podpiolem i nalalem plynu i nic jakby nie dostawala prondu:( pomyslalem ze to moze jakis bezpiecznik ale sprawdzilem wszystkie i jest ok dlatego nie wiem co dalej :wallbash

"spradz przekazniki" tzn? co dokladnie mam zrobic? gdzie tego szukac itp? [br]Dopisany: 07 Styczeń 2012, 18:16_________________________________________________pomóżcie mi w tym temacie, pls[br]Dopisany: 08 Styczeń 2012, 21:25_________________________________________________gdzie musze szukać tych przekaźników? są jakieś schematy ?

Opublikowano

Mam ten sam problem więc podczepie się pod wątek ... Też nie działa mi tylny spryskiwacz. . .

Zbiornik też mam z tyłu po prawej - zalany do pełna. Jak włączam spryskiwanie tylnej szyby ( na szybe oczywiście nie leci ).

Otwieram klapę od bagażnika a tam w szczelinach płyn do szyb ( chodzi o te szczeliny przez ktore wode np. po deszczu splywa).

Co poradzicie sprawdzić ??

U ciebie to raczej wężyk jest uszkodzony lub się zsunął z dyszy (pewnie dlatego że jest zapchana i ciśnienie albo uszkodziło wężyk albo od wpływem ciśnienia się zsunął)[br]Dopisany: 10 Styczeń 2012, 12:06_________________________________________________Co do reszty to jedyne co mi przychodzi na myśl to przetarty przewód między klapą a resztą nadwozia, lub uszkodzona manetka. Co do bezpieczników, przekaźników to zbędne szukanie jeżeli tylko spryskiwacz nie działa.